Food

De sticky toffee cake van Claartje!

Ter ere van haar 25e verjaardag trakteerde onze collega Claartje, hoofdredacteur van Vrouwen.nl, op taart. En niet zomaar een taart, maar een sticky toffee cake! Wij vonden hem erg lekker en waren dan ook zeer benieuwd naar het recept. Claartje deelt nu met ons het recept van haar smeuïge, zoete en niet eens zo heel erg ongezonde taart!

Sticky Toffe cake

De twee belangrijkste ingrediënten zijn stroop en dadels. Dadels zijn fruit, dus deze taart is nog relatief gezond. Als je alle boter en suiker even vergeet.

Ingrediënten:
♥ 100 gram boter, op kamertemperatuur
♥ 325 gram bloem
♥ 300 gram basterdsuiker
♥ zakje vanillesuiker
♥ fles stroop
♥ 3 eieren
♥ 250 dadels
♥ zakje bakpoeder (8 gram)
♥ 100 gram noten

Sticky Toffe cake

In mijn taart gebruikte ik verschillende soorten noten: cashewnoten, hazelnoten en walnoten. Je kunt ook kiezen voor alleen walnoten of juist andere soorten noten, als je in totaal maar 100 gram hebt. Fijngehakte macademianoten zijn ook een hele goede optie!

Tip: hou je van pistachenoten? Maak dan ook een keer fudge van witte chocola met pistachenoten!

Sticky Toffe cake

Gebruik een springvorm van 24 cm doorsnee en vet deze in met een beetje boter. Bestuif de vorm daarna met bloem, zodat de plakkerige cake straks niet aan de vorm vast bakt. Bestuiven doe je door een of twee eetlepels bloem in de beboterde vorm te doen, waarna je de vorm ronddraait zodat alle boter bedekt is met een heel dun laagje bloem. Houd daarna de vorm ondersteboven (boven de wasbak bijvoorbeeld), zodat alle overtollige bloem eruit valt. Verwarm de oven alvast voor op 200 graden Celcius.

Sticky Toffe cake

Meng eerst de suiker, de vanillesuiker en de boter met de mixer. Zorg dat de boter goed op kamertemperatuur is, anders kom je er niet doorheen met de mixer. Je krijgt een korrelige substantie, zoals op onderstaande foto te zien is.

Sticky Toffe cake

Voeg vervolgens de eieren toe aan het boter-suikermengsel. Doe er ook ongeveer 4 eetlepels stroop bij.

Sticky Toffe cake

Mix zeker 4 minuten met de mixer op een hoge stand, tot het mengsel er luchtig uitziet. Let op dat je de draaiende mixer tussendoor niet uit het mengsel haalt: dan zitten de spetters tot aan het plafond!

Sticky Toffe cake

Het belangrijkste ingrediënt: dadels. Als je verse dadels gebruikt, verwijder dan eerst de pitten. Gedroogde dadels hebben vaak geen pitten meer. Pureer de dadels samen met 400 ml kokend heet water tot een dadelpuree. Het makkelijkst is dit te doen met een staafmixer. Als je geen staafmixer hebt kun je eventueel ook een blender gebruiken. Pureer tot je een dadelsoepje hebt. Het is niet erg als er hier en daar nog stukjes in zitten, dat geeft juist structuur aan je taart.

Sticky Toffe cake

Voeg dan de bloem en het bakpoeder toe aan het boter-suikermengsel. Om klontjes te voorkomen kun je de bloem en het bakpoeder het beste eerst door een zeef halen. Als de bloem bijna is opgenomen voeg je de dadelpuree toe. Meng niet meer met de mixer, maar gebruik een (houten) lepel.

Sticky Toffe cake

Nu komt mijn favoriete gedeelte van het recept: het fijnhakken van de noten. Dat kan natuurlijk gewoon door te hakken met een mes, maar met een koekenpan is het veel leuker! Doe de noten in een stevige plastic (diepvries)zak, en doe er voor de zekerheid nog een extra zak omheen. Knoop de zakken niet dicht maar draai de uiteindes samen en zet vast met bijvoorbeeld een wasknijper. Zorg dat er geen lucht in de zakken zit, want dan sla je ze kapot en vliegen je noten door de hele keuken. Leg de noten op het aanrecht, eventueel met een theedoek eronder tegen het dreunen, en sla met de koekenpan op de noten tot ze fijngehakt zijn. Lekker hè?

Sticky Toffe cake

Roer er tot slot de fijngehakte noten door het beslag. Nog een heel belangrijke stap: proef het beslag. En lik de lepel af als je klaar bent met mixen.

Sticky Toffe cake

Giet het mengsel in de ingevette bakvorm en bak de taart in 45-50 minuten gaar op 200 graden Celcius.

Sticky Toffe cake

De taart is klaar als je er op 10 cm van de rand een satéprikker in kunt steken waar geen beslag meer aan zit als je hem er weer uit haalt. Let op: dat geldt alleen voor de randen. Het is een sticky toffee cake, die hoort juist een beetje smeuïg te zijn in het midden. In het midden mag er dus wel beslag aan de prikker blijven kleven. Als de taart afkoelt wordt het vanzelf een stuk steviger, waardoor je er straks gewoon puntjes uit kunt snijden.

Sticky Toffe cake

Laat de cake een uurtje afkoelen en bestrijk daarna de bovenkant met stroop. Zorg dat er kleine druppels langs de zijkant van de taart vallen voor een extra mooi effect. Eet smakelijk!

Sticky Toffe cake

Meer recepten bekijken van Claartje? Bekijk ook haar zelfgemaakte ravioli en homemade loempia's.

Gaan jullie de sticky toffee cake ook maken?

Door: Claartje

Must reads 👀