Lifestyle

Zijn we wel zo geëmancipeerd?

Een kleine honderd jaar geleden hadden vrouwen nog geen stemrecht en was het heel normaal om niet te werken maar je volledig op de kinderen te storten. Zeg dat vandaag de dag tegen een tienermeisje en ze wordt vast woedend. Maar bier drinken en een jongen meenemen op een date? Kan dat eigenlijk? 

Waarschijnlijk heb jij op school wel wat les gehad over het onderwerp emancipatie. De positie die dames tegenwoordig in de westerse wereld bezitten, is niet vanzelfsprekend. Lange tijd waren vrouwen minder belangrijk dan mannen. Ze mochten niet werken, stemmen en eigenlijk was de meest belangrijke taak kinderen krijgen en verzorgen. Dat is in korte tijd natuurlijk snel veranderd. Inmiddels mogen vrouwen stemmen, werken en ze mogen hoge posities en belangrijke functies bekleden. 


Bron: Tumblr

Maar toch zijn er voor sommige dingen nog wat grenzen. Hoe kan dat nu? Wij kunnen enkel gissen naar het antwoord. Voor deze rubriek vroegen wij antwoorden van onze vriendinnen. Er is dus geen onderzoek of iets dergelijks gedaan. We horen eigenlijk ook heel graag wat jullie van deze kwesties vinden. Waarom kiezen we voor bepaalde dingen terwijl we andere zaken liever laten liggen? 

De date
In films wordt het heel duidelijk uitgebeeld. De jongen loopt op het meisje af en hij vraagt haar of zij het misschien leuk vindt of zij eens met hem zou willen eten, drinken of naar de film gaan. Maar zou jij zelf op een wildvreemde jongen afstappen? Hem meevragen voor een leuke avond? 

Wij vinden het inderdaad best eng om zomaar te doen. Niet alleen omdat je jezelf ontzettend kwetsbaar opstelt, maar ook omdat het ongebruikelijk is. En niet alleen dat, hoe pak je het dan op de date zelf aan. Haal je de jongen op? Betaal je alles en breng je hem thuis? 

Dat is ook nog iets; de betaling. Het viel ons op dat we het ontzettend waarderen als een jongen voor de drankjes en andere dingen zorgt. Samen betalen is ook prima; geen probleem. Maar om nu zelf op de eerste date de gehele rekening te bekostigen? Liever niet. Wij vonden dat eigenlijk heel logisch, maar ook raar. 


Bron: Hostingpics

Wij denken:
Dat het een soort van spel is waarmee we allemaal zijn opgegroeid. Mannen vinden het leuk om iets te veroveren en vrouwen worden graag versierd. Zij willen graag iets hebben, wij willen ons graag goed voelen. Op het moment dat hij de eerste stap zet, werkt hij voor zijn prooi. Dan is het achteraf ook verdiend. Een vrouw die alles zelf moet betalen en alles zelf moet doen, krijgt niet het gevoel dat ze per se bijzonder is. En dat is niet leuk, dan gaat het spel niet zoals we het kennen en willen spelen. 

Drinken
Waarom zijn er vrouwendrankjes en mannendrankjes (bier). Waar komt dat eigenlijk vandaan? Juist vroeger, dronken ook vrouwen bier! Toch wordt bier nu als iets mannelijks gezien dat de vrouw allerminst siert. Nou zijn er veel meiden die toch bier drinken, de meeste hebben er geen problemen mee, maar toch blijft het een typisch mannendingetje. Waarom? 


Bron: Tumblr

Wij denken:
Lange tijd was het voor dames niet gepast om überhaupt op stap te gaan of te drinken. De dames die het wel deden, stonden niet altijd in hoog aanzien. Als ze dan ook nog eens grote slokken uit een groot koud glas neemt, komt ze niet al te verstandig over. Het is natuurlijk niet fijn als mensen dat over je denken en daarom kan het zo zijn dat vrouwen liever voor andere drankjes kozen. Die zijn wat duurder en je tikt ze niet met grote slokken weg. Rustig nippen uit mooie glazen. Tegenwoordig zijn drankjes vaak ook übervrouwelijk. Een cosmo is lekker zoet en mooi. Een jongen zou het waarschijnlijk met minder flair kunnen drinken. 

Dienstplicht
Tegenwoordig is er in Nederland geen dienstplicht. Maar die hebben we wel lange tijd gehad. Alle mannen moesten een aantal jaar in het leger in. In Israël is dat trouwens niet zo; zowel mannen als vrouwen moeten een aantal jaar voor het land vechten. In Nederland worden vrouwen niet tot het leger verplicht. Mocht er nood uitbreken, dan zal het land eerder beroep op de mannelijke bevolking doen. 


Bron: Photographyblogger

Waarom? 
Vergis je niet, vrouwen mogen natuurlijk wel vechten, maar ze worden niet verplicht. Wij denken dat het komt omdat mannen eigenlijk altijd hebben gevochten. Niet continu en overal, maar puur op basis van biologie zijn ze sterker. Zij kunnen zich dus met meer kracht verdedigen. Een vrouw kan (meestal) minder klappen opvangen dan een man vanwege de minder grote spiermassa. Tenslotte is er ook nog een praktisch probleem. Stel, er breekt een oorlog uit. Stel dat we bedreigd worden en de veiligheid voor anderen niet meer kunnen garanderen. Zouden we dan allemaal moeten vechten? En wie zorgt er dan voor (misschien niet zo geëmancipeerd, maar toch belangrijk om over na te denken) de kinderen? Waar komt het brood vandaan en wie zorgt ervoor dat winkels en zo open gaan en blijven? Wij hebben eventueel een idee; gezinnen maken zelf de keus. Een van de partners gaat en de ander mag blijven. Ongeacht man of vrouw. 

Voetbal
Echt een mannendingetje. Als er een wedstrijd is, mag je aan de lijn staan, of je moet zachter praten omdat de televisie aanstaat. Zelf voetballen? Dat kan, maar het is een bekend feit dat je als mannelijk talent meer toekomstperspectief hebt, dan als vrouwelijke belofte. Je kijkt zelf waarschijnlijk liever naar het mannelijke Nederlands elftal, dan naar de elf super goede dames. Tsja, dit zijn onze mogelijke redenen. 


Bron: Tumblr

Wij denken:
Waarom het nu populairder onder mannen dan onder vrouwen is, weten we eigenlijk niet. Wel denken we door te hebben waarom we liever naar mannelijk voetbal kijken, dan naar vrouwelijk voetbal. De mannen zijn toch vaak erg mooi om eens beter te observeren! Boeit ons het wat buitenspel nu is. Maar dat is ook nog opmerkelijk. Hoe kan het toch dat vrouwen vaak zelf niet voetballen of minder fanatiek naar voetbal kijken? Wij denken dat het onder andere aan de opvoeding is. Een jongen gaat trapt vaak van kleins af aan een balletje en zo wordt de interesse op jonge leeftijd gewekt. 

We sneden nu vier onderwerpen aan: daten, drinken, dienstplicht en voetbal. Hoe kan het nu dat die rollen daarin zo verdeeld zijn en zouden vrouwen het eerlijk gezegd wel anders willen? 

Denk jij dat mannen en vrouwen ook in deze zaken volledig gelijk zouden moeten zijn? Weet jij waar de verschillen vandaan komen? En zijn er nog meer rare verschijnselen? 

Door: Janet