Lifestyle

Toffe opleiding: Gametechnologie

17

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Mandy met haar tofste opleiding ever: Gametechnologie.

Hi, iedereen. Mijn naam is Mandy en ben achttien jaar. De opleiding die ik nu volg heet Gametechnologie, vaak ‘Gametech’ genoemd door studenten. Daar leer je van alles over het creëren van (computer)games: van het schrijven van een pakkende verhaallijn tot het programmeren van 3D-games. Het bijzondere aan deze opleiding is dat ze de enige universitaire opleiding van haar soort is, alleen te volgen bij de Universiteit Utrecht.

Waarom Gametech? 
Het eerste waar mensen vaak aan denken wanneer ik het over de studie Gametech heb, is een groep hardcore gamers die alleen maar de hele dag achter een scherm de nieuwste schietspellen zit te spelen. Hoewel de meeste studenten bij mijn studie wel in enige mate games spelen, hoef je zeker geen gamer te zijn om deze studie leuk te vinden. Sterker nog: als je deze studie doet, alléén maar om het feit dat je gek bent op gamen, dan kan het nog aardig tegenvallen. 

Wanneer is deze studie dan wél iets voor jou?
• Je houdt van creatief en logisch nadenken en van puzzelproblemen oplossen.
• Je bent niet per se een wiskundig genie, maar hebt wel enigszins feeling voor die manier van denken.
• Je vindt de techniek achter games interessant, maar bent tegelijkertijd graag creatief bezig.
• Je werkt graag naar een eindresultaat waar jij en je teamgenoten trots op kunnen zijn.

Mensen vragen vaak of mijn studie niet typisch een jongensstudie is. Ik zeg het dan zoals het is: slechts 10% van de eerstejaars Gametech bestaat uit meisjes. Je zou op die manier dus kunnen zeggen dat het een jongensstudie is, maar het is zeker niet ‘alleen voor jongens’ bedoeld. Vermoedelijk hebben veel meisjes hetzelfde beeld als de meeste aanvankelijk hebben bij Gametech, waardoor ze er geen tweede keer naar omkijken. Met dit artikel hoop ik meisjes te kunnen laten zien hoe leuk het eigenlijk is.

De opleiding
De bachelor opleiding duurt drie jaar en de masteropleiding duurt twee jaar. Omdat de opleiding splinternieuw is -- de eerstejaars van dit jaar zijn pas de derde lichting ooit -- zijn er op dit moment nog niet eens studenten die de bachelor opleiding afgerond hebben.

Officieel is Gametech een variant op de opleiding Informatica. Veel van de vakken zijn daarom hetzelfde als bij Algemene Informatica. De richting verdient een aparte naam, omdat de focus echt ligt op de game-industrie. Daarbij wordt er naast de reguliere vakken veel hulp geboden aan studenten die zelf games willen maken, bij een gamebedrijf willen werken of er zelfs één willen oprichten. Nadat je bent afgestudeerd, krijg je een diploma Informatica, maar er wordt vermeld dat jij je hebt gespecialiseerd in de richting Gametechnologie.

Vaak heb je tegen die tijd ook al veel connecties kunnen maken in de game-industrie. Vergis je niet: Gametech is niet hetzelfde als Game Design! Hoewel beide studies aandacht besteden aan zowel techniek als design, ligt de nadruk bij Gametech op techniek. Ook is het een universitaire opleiding. Game Design is alleen op mbo en hbo-niveau beschikbaar. Zelf heb ik ook getwijfeld tussen beide opleidingen. Wat voor mij de doorslag gaf, was dat ik zelf in staat wilde zijn om games te programmeren, om zelf precies te kunnen maken wat ik in gedachten had.

Natuurlijk maak je games altijd in een team, maar ik vind het fijn om het in elk geval zelf te kunnen. Daarbij is het zo dat je in deze studie nog genoeg creativiteit kwijt kunt.

De vakken
Het eerste jaar is, net als op de middelbare school, verdeeld in vier periodes. In elke periode volg je twee verschillende vakken. In de eerste drie periodes volg je in elke periode één vak dat speciaal voor de richting Gametech bestemd is. Die vakken zijn Gameprogrammeren, Gametechnologie Introductieproject en Game-Ontwerp.
De rest van de vakken volg je samen met de studenten Algemene Informatica.
• Periode 1: ‘Gameprogrammeren’ en ‘Computerarchitectuur en Netwerken’
• Periode 2: ‘Gametechnologie Introductieproject’ en ‘Logica’
• Periode 3: ‘Game-Ontwerp’ en ‘Databases’
• Periode 4: ‘Graphics’ en ‘Datastructuren’

Het vak in de tweede periode, Gametechnologie Introductieproject, houdt in dat je meteen in een groep van ongeveer zes studenten aan de slag mag met het maken van een complete game. Dit klinkt misschien heel overweldigend, dat is het ook een beetje, maar het is vooral leuk. Je krijgt meteen een idee hoe het er in het echt aan toe gaat, waar je talenten liggen en vooral welke vaardigheden je tijdens de opleiding nog gaat ontwikkelen.

Beroepsmogelijkheden
Veel afgestudeerden gaan aan de slag bij gamebedrijven. Ook zijn er veel studenten die liever een eigen gamebedrijf starten. Naast entertainment games, kun je ook denken aan een baan in serious games voor gebieden als onderwijs, training en simulatie. Natuurlijk staan alle andere banen in de Informatica ook voor je open, je hebt immers een diploma Informatica. Goed nieuws voor afgestudeerden: op de arbeidsmarkt is er een gigantisch tekort aan hoogopgeleide Informatici, een tekort dat nog minstens tien jaar zal aanhouden. Dit speelde ook een rol in mijn keuze tussen Gametech en Game Design. Alsof dat nog niet genoeg is: er is tegenwoordig een grote vraag naar meer vrouwelijke arbeiders in de game-industrie. De banen liggen dus bijna voor het oprapen, dames! Als het je interessant lijkt en je denkt dat je het aankunt, waarom niet?

Wanneer word je toegelaten?
• Heb je een vwo-diploma met als profiel ‘Natuur & Techniek’ dan word je meteen toegelaten.
• Heb je ‘Natuur & Gezondheid’ gedaan zonder Wiskunde B, dan dien je dit gedurende het eerste studiejaar in te halen. Hiervoor biedt het departement een cursus aan. Had je wél Wiskunde B, dan word je ook meteen toegelaten. • Heb je ‘Economie en Maatschappij’ gekozen, dan word je toegelaten mits je Wiskunde B gevolgd hebt. Is dat niet het geval, dan dien je dit in de zomervakantie in te halen. Ook hiervoor biedt het departement een cursus aan.
• Daarnaast word je toegelaten met een propedeusediploma van een hogeschool of universiteit.
• Er is geen sprake van een loting.

Zie jij ook in dat dit de meest awesome opleiding ever is? Kijk dan op deze site voor meer info.

Wat vinden jullie van deze opleiding? 

Door: Mandy

Bron beeld: Mandy

LOVE dit artikel
7 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

17 reacties

 • 4 jaar geleden Mikaela

  Superleuuuuk

 • 6 jaar geleden TheSweetestGirlInTheWorld

  Jammer van de Wiskunde en alles met techniek het lijkt me super leuk

 • 6 jaar geleden Azor Ahai

  Geen Wiskunde B gehad helaas, anders was dit mijn plan b geworden. Ik ga zelf Kunstmatige Intelligentie studeren ;D

 • 6 jaar geleden Afijn

  Ik doe zelf een soortgelijke opleiding op HBO niveau, ook programmeren en design. Misschien is dit wel een goede vervolgstudie/master!

 • 6 jaar geleden Nagini

  Lijkt me een gave opleiding!

  Misschien wel iets voor mij :p

 • 6 jaar geleden fajerios

  gaaf! maar ik zou het denk ik niet kunnen

 • 6 jaar geleden Bynoah_

  lijkt me leuk maarook moeilijk

 • 6 jaar geleden rainbowsx

  leuke studie! Ik ben zelf gek op gamen, dus echt iets voor mij!

 • 6 jaar geleden AbsolutelyChuffed

  Wat gaaf! Helemaal niks voor mij die opleiding, maar het is wel echt supergaaf.

 • 6 jaar geleden SilverSpirit

  Tof dat deze richting eens besproken wordt! Ik doe zelf een gelijkaardige opleiding in Belgiƫ, genaamd Digital Arts & Entertainment. Bij ons is het een professionele bachelor (aan de hogeschool dus). Officieel duurt het 3 jaar, maar het niveau ligt zo hoog dat de meesten er een jaar of 2 langer over doen. (ik ga er ook 4 jaar over doen ipv 3).

  En bij ons zijn er ook redelijk weinig meisjes. De richting wordt opgesplitst in Art en Gamedev, en ik ben het enige meisje in gamedev momenteel! (in mijn jaar dan toch)

 • 6 jaar geleden piecake5

  Dit moet ik zeker onthouden... zoek nog een vervolgstudie op mijn HBO opleiding die ik over een jaar afrond. Maar ik ben bang dat het programmeren me de kop gaat kosten? Ik heb het wel geleerd op mijn opleiding, maar het is niet mijn favoriete onderdeel. Maar alle andere punten die je op deze opleiding leert spreken me wel heel erg aan (en sluiten aan met wat ik nu doe/zoek). Kan iemand mij daar meer over vertellen?

 • 6 jaar geleden Esra

  YOU GO GIRL!! Als ik dit zo lees, maakt het me trots dat wij vrouwen ook zulke dingen kunnen! Ik ben best wel jarloers nu, maar ja ik ben niet zo wiskundig ingesteld dus ik zou hartstikke veel moeite ermee krijgen. Veel succes meid!

 • 6 jaar geleden Ville88

  Vettttttttttt

 • 6 jaar geleden Acrylic

  Wauw, deze studie lijkt me echt geweldig, ik heb alleen de richting EM en ik ben absoluut geen wiskundig genie. Dus jammer maar helaas.

 • 6 jaar geleden Little_hedgehog

  Awesome! Zelf doe ik informatica en dat bevalt me geweldig! Telkens als er een "Toffe opleiding" artikel langskwam op girlscene, vond ik het jammer dat het niet informatica betrof. xD Leuk dat girlscene eens aandacht besteedt aan (een variant van) informatica!

 • 6 jaar geleden Esther

  lijkt me erg leuk! maar ik vind games spelen wel leuk, maar ik denk niet dat ik er geschikt voor ben...

 • 6 jaar geleden Rachel

  Ik ga dit zeker overwegen! Het is echt superawesome! Ik wilde al bijna naar Engeland gaan om dit te kunnen studeren maar als het er hier ook is, is het zeker de moeite waard om er nog een keer naar te kijken

  Helaas heb ik geen wiB en faal ik al in wiA dus wordt het 'm waarschijnlijk ook niet in de zomervakantie

 1. 1