Beauty

Stoppen met nagelbijten... Aargh!

55

Het maakt niet uit hoe of waarom, maar die nagel gaat eraf. Verveling, stress en gewoontes zijn allerlei factoren waardoor je nagels bijt. Het resultaat is minder: korte, afgekloven nagels en een wat onsmakelijk uitzicht. Stoppen dus, maar hoe? Zoek je tips? Lees dan snel verder!

Iedereen heeft rare gewoontes of een vreemd trekje. Peuter jij wel eens in de neus of liever in de oren? Trek je misschien aan je eigen haren of bijt je nagels? Dat laatste is niet vreemd: volgens onderzoek zouden zeker twee miljoen Nederlanders het doen. Je staat er dus niet alleen voor. Er is dus ook nog een medische term: onychofagie. 


Bron: Tumblr

Je hebt nagelbijters en nagelbijters. Huh? Ja. Sommige nagelbijters stoppen alleen de nagels in de mond als er een haakje of scheurtje in de nagel zit. Anderen doen het vanwege stress en zien nagels bijten dus als een soort van uitlaatklep. De echte diehard nagelbijters zitten meerdere keren per dag met de handen in de mond en hebben maar weinig nagels over. Dan heb je ook nog een categorie van mensen die de vellen rondom de nagel bijten, maar de nagel zelf wel intact houden. 

De gevolgen van nagelbijten zijn niet al te best. Je bent de hele dag met je handen en vingers in de weer en vandaar dat er eigenlijk altijd bacteriën onder de nagels zitten die jij vervolgens in de mond zou steken. Dat kan leiden tot mond- en keelontstekingen. Maar je kunt ook eczeem op de handen krijgen, een schimmelinfectie of verkeerde nagelgroei.

Veel nagelbijters schamen zich voor wat ze doen en ze verstoppen de nagels in de handen. De aanblik van de handen is namelijk niet altijd mooi. Er kunnen korsten rondom de nagels zitten, vellen, extreem korte nagels, verkeerde nagels, ontstekingen en pus. Maar schaamte is nooit goed; iedereen heeft gewoontes en trekjes. Beter pak je het probleem aan en zorg je voor een prachtige aanblik. In een handomdraai;)


Bron: Touchpuppet

Het fijne van nagelbijten is dat het een gewoonte is. Is dat fijn? Ja dus. Een gewoonte leer je aan. Het is iets wat je ergens in het ontwikkelingsproces opdoet. En alles wat je aanleert, kun je ook weer afleren. Het is dus niet iets wat je meedraagt, maar waarover je zelf de controle hebt. 

Ten eerste moet je echt willen stoppen met nagelbijten. Pas als je dat wilt, kun je het ook echt aanpakken. Op het moment dat je stiekem niet wilt stoppen, ben je er niet onbewust mee bezig en zul je vaak op momenten dat je er niet aan denkt, toch weer bijten. 

Het bewustzijn is erg belangrijk als je ergens mee wilt stoppen. Zoals gezegd is nagelbijten een gewoonte. Je moet daarvan bewust worden. Iedere keer dat je beseft dat je nagels bijt, of met die gedachte speelt, kun je het aanpakken. Hulpmiddelen zijn nagellakjes met een bittere smaak. Deze zorgen ervoor dat je minder snel de gehele nagel opeet, maar ook dat je bewust wordt van de gewoonte. Proef je het smerige goedje? Ga dan bijvoorbeeld iets anders doen of vertel jezelf nog eens waarom je niet meer nagels wilt bijten. 

Zorg ervoor dat je altijd een schaartje of vijl in de buurt hebt. Zo kun je bij een haakje of scheurtje direct vijlen zodat je een gladde nagel overhoudt. Op de een of andere manier bijt je minder snel in een goede, mooie nagel. Een velletje of haakje daarentegen: die moet eraf! Houdt ook de huid rondom de nagels glad en minder hobbelig. Dat zijn ook enorme verleidingen en het is het beste om die uit de buurt van de mond te houden. 

De nagels van een nagelbijter zijn vaak zwak, breek- en kwetsbaar. Verzorg de nagel dus goed en zorg onder andere altijd voor een glanslak of verhardende nagellak. Je nagel oogt mooier (minder verleiding) en wordt wat sterker. Minder haakjes, scheuren en vellen dus. Zolang er geen wondjes zijn, is het ook verstandig om met verzorgende oliën, lotions en andere middeltjes te werken. Zo wordt ook de huid wat sterker.

Je kunt natuurlijk ook voor nepnagels, handschoenen of pleisters kiezen. Je ziet en voelt de nagels dan niet direct en daardoor zul je ze ook niet snel meer in de mond steken. Maar deze oplossing is van redelijk tijdelijke duur. Op het moment dat de plakkers eraf gaan, zul je de hand toch al snel weer in de mond nemen. Bovendien is de lijm van nepnagels niet al te best en zullen je nagels juist nog kwetsbaarder worden. Je kunt het doen, maar wij raden het niet aan. 

Is het gelukt en groeien de nagels? Yes, super knap! Hou er rekening mee dat je nagels de afgelopen tijden veel hebben geleden en dat ze dus nog niet heel erg sterk zijn. Houdt de nagels daarom zelf nog even kort en verzorg ze goed, zodat ze wat steviger worden. Anders zul je zien dat ze makkelijk afbreken of inscheuren. Dat doet pijn en dat is dus niet leuk. Nog even en dan heb jij ook van die prachtige nagels die irritant op een tafel tikken wanneer iemand anders niet snel genoeg is. Top!

Bijt of beet jij nagels en heb je misschien nog goede tips om te stoppen? 

Door: Janet

LOVE dit artikel
14 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

55 reacties

 • 2 jaar geleden Spellen Blad

  Ik wil echt heel graag stoppen en Misschien herkenden jullie dit, maar als ik een haakje zie moet die er gelijk af, en ja dan is mijn hand toch al in mijn mond dan kan gelijk die hele nagel eraf e(n die ander 9)

 • 3 jaar geleden Iam_bente

  Ik ben al een aantal keer gestopt maar elke keer was er dan iets stressvols zoals proefwerkweek ofzo en dan ging het weer mis. Mijn truc is om de eerste paar dagen antibijtnagellak op te doen en daarna doorzichtige omdat dat antibijtspul roze is en dat is heel raar op mijn nagels. En dan niet met scherpe voorwerpen eronder maar met een borsteltje viezigheid weghalen. Dat helpt heel erg. Mijn nagels zijn nog wel erg klein en kort maar ze zien er wel al verzorgt uit.

 • 4 jaar geleden Ilona Oplaat

  Ik heb heel lang nagels gebeten. Maar nu ik met mijn stage bezig ben ben ik gestopt dit is nu 4 weken. Ik hoop dat ik het vol blijf houden en mag ivm stage geen nagellak of nagelharder op ..

 • 4 jaar geleden xxkimmeloentjee

  Ik bijt ook heel erg mijn nagels. Het heeft me geholpen door nagellak of door iets in me handen te nemen zodat je handen bezig zijn!

 • 5 jaar geleden Loveeee♥

  ik wil ook zo graag stoppen eahh doe hetal 10 jaar

 • 5 jaar geleden Pukkie.

  De mensen de zeggen dat beugel helpt dan heb je het mis! Je kan gewoon doorbijten, met een slotjesbeugel! Oja over mijn reactie 10 maanden geleden, ik was gestopt van 25 juli tot 12 oktober! Ik had mooie nagels! Daarna niet meer nu niet meer! Een tip.... Stel je voor lange nagels met nagellak je kan nagellak op! Bekijk dat!

 • 5 jaar geleden shareen

  TIP: als je byte-x gaat gevruiken doe er dan een dun laagje transparant nail polish overheen dan proef je het alleen als je echt bijt ♥

 • 5 jaar geleden Fluxeries

  Ik bijt dus nagels, mijn nagels zijn nu ook echt te kort. Ik ga me aan de tips houden!

 • 5 jaar geleden jemappella

  ik ben een tijdje superverliefd geweest en had toen ook echt wel mooie nagels! best logisch, ik kon natuurlijk nergens anders aan denken dan aan hem (; Misschien kan je dat proberen, probeer nergens anders aan te denken dan aan die jongen, en vertel dit aan jezelf: hoe mooier mijn nagels, des te leuker hij mij misschien ook wel vindt! Korte nagels is immers (vind ik zelf) een grote afknapper. You can do it girl!

 • 5 jaar geleden XXBE-YOURSELFXX

  Bedankt voor de tips!!! ik ben een echte nagelbijter en vooral op school tijdens de les bijt ik nagels arghh zoo irritant ik zal me aan de tips houden en proberen te stoppen met nagelbijten...... x

 • 6 jaar geleden Sijtske van Lambalgen

  ik bijt al 30 jaar (van de 34 jaar dat ik leef) nagels en niks heeft mij nog geholpen ervan af te komen. Vroeger had ik veel ontstekingen in, rond en onder mijn nagels die soms zó erg waren dat ik naar de huisarts moest om het pus wat niet weg kon onder mijn nagels uit te snijden... Dit heeft waarschijnlijk geen indruk gemaakt wand ik beet gewoon door. Als ik als kind niet mocht bijten dan werd in onrustig en vervelend, het was een uitlaatklep voor me. Ik doe het nu nog steeds en álle denkbare oplossingen heb ik al geprobeerd, van vieze smaakjes tot pleisters tot handschoentjes, naar dingen doen met je handen. zelfs als ik op de Xbox zit kan ik nog bijten tussen door, wat som wel eens mijn dood betekend als ik CoD speel.... :P Maakt niet uit, het hoort bij mij en heel misschien als het chiller in mijn leven word dat ik dan vanzelf een keer stop met bijten.....

 • 6 jaar geleden Rox123

  Ik ben van het nagelbijten af gekomen door een bitje te laten maken. Het is heel dun en onzichtbaar. Je doet het alleen over je ondertanden, dus niemand die het ziet. Bij Novodent Mondzorg in Den Haag was het maar 50,- . Misschien een goede tip?!?!

 • 6 jaar geleden Just Eveline

  het stoppen is héél moeillijk. ik had een weddenschap met een vriendin uit me klas die beet ook, ik heb het nagelbijten overwonnen zij niet XD. het is wel heel moeilijk ben er nog steeds niet 'helemaal' van af. soms toch nog ff vinger in me mond of héél klein randje eraf maar ben nu bezig de puntjes op de i te zetten. wees gewaarschuwd soms duurt het maanden!

 • 6 jaar geleden Soesjex

  Ik ben nu al drie dagen gestopt met nagelbijten.. Als ik vandaag ook niet bijt dus de vierde dag ^_^ En nu moet ik dit doorzetten...........

 • 6 jaar geleden little smiler

  haha ik heb een vriendin het afgeleerd ze zat elk uur naast me elke keer als ze het deed had ze een klap hangen nu is ze gestopt haar nagels groeien nog steeds niet zoals het hoort maaarr het is beter hah

 • 6 jaar geleden Soesjex

  Ik probeer al zo vaak te stoppen maar het is zo moeilijk =(

 • 6 jaar geleden Dream&Love

  cti---

 • 6 jaar geleden Jolanda

  Herkenbaaaarrr!! Ik heb ook heel lang geleden onder het nagelbijten. Telkens weer had ik last van geïrriteerde nagels, tot bloeden aan toe. Maar toch vond ik het niet erg genoeg om er echt wat aan te doen. Totdat het ging ontsteken en ik, vooral mijn duim, niet meer kon gebruiken. Ik heb toen eieren voor m’n geld gekozen en een anti-nagelbijt lak geprobeerd. Het heeft even geduurd maar het heeft me wel geholpen. Je hebt verschillende producten, ik heb herome gebruikt (zie www.nagelbijtvrij.nl ) maar als je googled op anti-nagelbijt middel krijg je genoeg resultaten. Sterkte!!

 • 6 jaar geleden Estranged

  Ik heb heeeel lang op mn nagels gebeten, al vanaf kleins af aan tot zeker een jaar of 17/18? Toen kreeg ik een bijbaantje in het ziekenhuis en vond ik het zooo smerig om nagels te bijten.. Toen ben ik er eigenlijk direct mee gestopt. Inderdaad ook een kwestie van wilskracht, denk ik.

 • 6 jaar geleden Pukkie.

  Ik kan niet stoppen help me ik heb alles al geprobeerd het lukt me niet maar ik wil het zo graag wie doet mee als je gebeten hebt dan zeg je ik heb gebete?

 • 6 jaar geleden ∞JustMe∞

  Ik bijt nu al een week niet meer! Dus het werkt wel

 • 6 jaar geleden MΔNDY♥

  Als je nagelbijt, luister naar mijn verhaal!

  Ik heb in groep 4 en 5 nagelgebeten. Toen ik dat toen deed dacht ik dat het geen gevolgen zou hebben en ik vond het gewoon ontspannend en het was een tik.

  Nu, jaren later, heb ik er zo veel last van. Mijn zusje heeft heel mooie nagels, omdat zij nooit heeft gebeten. Het randje waar dat witte begint zit er bij mij veel sneller dan bij mijn zusje. Ik heb dus minder 'roze' laatmaarzeggen.

  Hierdoor krijg ik mijn nagels gewoon eigenlijk niet zo mooi als dat ik zou willen.

  Moraal: stop ermee, hoe moeilijk het ook is!

 • 6 jaar geleden Celine

  jaaaaa, en elk jaar weer heb ik goede voornemens maar het lukt nooit hihihi, AJ time for a change

 • 6 jaar geleden fearless13

  Ik ben wel al een paar jaar gestopt met nagelbijten maar wat ik wel nog regelmatig doe is de velletjes eromheen bijten, echt super irritant, lelijk en het doet pijn. Wat heel erg helpt bij mij is om iets anders in mijn mond te stoppen zoals een rietje of pen ofzo!

 • 6 jaar geleden Hessie

  Ik heb van mijn 3e tot 22e nagel gebeten. Eigenlijk doe ik het het liefst nog steeds. Het gebeurd als ik innerlijke onrust heb of angstig of gestresst. En ik ben een stress kip dus kan je nagaan hoe mijn nagels er soms uit hebben gezien...

  Maar ik heb 'ontdekt' dat als ik de drang heb om het te doen lekker handcreme op smeer en juist lief voor mijn handen ben, dat ook voldoening geef i.p.v. ze eigenlijk pijn te doen! Ik heb nu 2 maanden niet gebeten en ook al die lelijke randjes en velletjes zijn helemaal bijgesteld!

 • 6 jaar geleden kletskoekie

  Ik beet eerst ook me nagels het is niet me nagel, maar de velletjes rond om me nagel. ik ben er nog pas mee gestopt en de velletjes zijn nu allemaal gegroeid en je nagels zien er veel beter uit!!

 • 6 jaar geleden m.h

  Ik bijt echt heeel vaak mijn nagels. Het ergste is nog dat ik het nooit door heb wanneer ik dat doe. Ik heb gevraagd aan mijn omgeving of ze het willen aangeven als ik nagel bijt. Dat helpt wel.

 • 6 jaar geleden ∞JustMe∞

  Ik ben ook een echte bijter.. Telkens als er familie op bezoek is ga ik bijten, en dan zeggen ze er wat van! Maar als ze er wat van zeggen dan ga ik juist bijten.. Nu heb ik nagellak op, en valt het reuze mee hoe erg ik bijt! Ik vind het zonde van me nagels, en wil echt heel graag lange nagels! Maar naa een poosje begin ik meer op me nagels te 'sabbelen' en na een poosje is het weer zover en bijt ik ze weer af! Maar ik houdt het nu al een poosje vol, dus ik ga deze keer echt mijn best doen!

 • 6 jaar geleden J4SMIEN

  Iedere keer beloof ik mezelf om niet meer te bijten en dan lukt het me voor een paar weken, maar als ik dan een haakje zie MOET het eraf en dan zijn mijn nagels niet meer gelijk Vervolgens bijt ik ze er allemaal af haha, ik doe dit al zolang ik me kan herinneren

 • 6 jaar geleden Acrylic

  Ik bijt wel nagel, maar het is niet echt een gewoonte, ik doe het alleen als ik plat ga van de stress. M'n nagels zien er dus wel redelijk normaal uit, dus ik ben ook niet echt gedreven om te stoppen haha.

 • 6 jaar geleden ~¤Lola¤~

  Ik heb ook altijd nagels gebeten. maar ben op een gegeven moment gaan vijlen zodra er een haaltje aan zat en altijd nagellak op gedaan waardoor ze wat sterker werden.. ben er nu gelukkig al wat jaren van af en heb prachtige lange nagels van me zelf het enige nadeel is wel dat ik nu me nagelriemen kapot bijt inplaats van me nagels.... heb nu we altijd een vijl bij me om te vorkomen dat ik me hele nagel er af trek...

 • 6 jaar geleden Shari Cornu

  Lippenstift opdoen! Als je hele felle kleuren zoals rood, roze opdoet dan ga je er niet op bijten omdat anders je hele hand gekleurd is

 • 6 jaar geleden blacksandals

  Ik bijt velletjes en ik kan er maar niet mee stoppen!

 • 6 jaar geleden Sanne

  Ik heb vroeger ook nagelgebeten, maar toen ik mn beugel kreeg kon ik niet meer bijten en ben ik dus gestopt, alleen nu mn beugel eruit is bijt ik mn velletjes-.-

 • 6 jaar geleden Soepstengel

  Ik heb dat vroeger heel veel gedaan, toen was ik er een poosje af en nu begin ik weer maar dat ligt ook een beetje aan dat mijn nagels zo slap zijn en dat er telkens van die lelijke randjes enzo in komen

 • 6 jaar geleden RockSatan

  www.be-zahra-betrendy/blogspt .nl

 • 6 jaar geleden Unwavering Devotion

  Ik bijt geen nagels maar ik trek wel heel vaak het zo'n randje er af, vooral als ik me niet op mijn gemak voel. Echt een slechte gewoonte.

 • 6 jaar geleden Verwijder-dit-account-nu

  @LoveCookie ik had het bij de apotheek gehaald je hoeft niet naar de dokter

 • 6 jaar geleden rainbowsx

  ik bijt op de huid om mijn nagel en aan de topjes van mijn vinger, onder de mn nagels.

  als ik het zo typ klinkt het opeens heel raar

 • 6 jaar geleden LoveCookie

  Waar koop dat byte-ex spul?

 • 6 jaar geleden Britt

  Ben een nagelbijter to the fullest...

 • 6 jaar geleden Lisseut

  Haha, ik ben sinds 6 februari gestopt. Ik wou écht stoppen en heb mij dan maar byte-x aangeschaft. Per dag smeerde ik dat 2 keer op mijn nagels, en dat heeft geholpen . Nu wil ik nog af en toe bijten maar dat zou zonde zijn van de nagellak op men mooie nagels .

 • 6 jaar geleden NailartLover♥

  @Traveler: ik heb ook een beugel sinds een klein jaar, en voordien beet ik er echt alles af! Een jaar voor mijn beugel was ik van plan te stoppen, dit lukte redelijk maar ik had, als ik eindelijk een lengte bereikt had, toch nog die gewoonte van wat uitstak af te bijten. Sinds ik deze blokjes op m'n tanden heb, gaat het veeeeeeeeeeeeeeeel beter, ik kan niemand aanraden een beugel te nemen natuurlijk, maar het helpt alleszins!

 • 6 jaar geleden LostInWonderland

  Ik heb nu een soort van nagellak die je nagels verhard, en 'laat groeien'. Je moet het elke dag op doen en dan gaat het ook echt werken #Ahum.

  Nou, ik merk er niks van, in vind het super irritant. Maar ik wil echt mooie nagels hebben HELP ME!

 • 6 jaar geleden _emmma_

  tip: zeg tegen iedereen in je omgeving dat je wilt stoppen met naglebijten, tege nje vrienden, vriendinnen, ouders, broers, zussen.. enz. zodat dat iedere keer als zei jou zien nagelbijten het tegen je zeggen. het is misschien een beetje irritant, maar het heeft bij mij heel erg geholpen en ik ben nu gestopt en heb weer mooie sterke lange nagels

 • 6 jaar geleden **Chant88**

  Jammer dat er voor mij niets nieuws bijstaat

  dit werkt niet bij mij

 • 6 jaar geleden ----

  ohhh herkenbaar. ik ben een velletjes bijter. Tot bloedens toe, dat doet soms echt zo'n pijn en dan heb ik echt spijt dat ik weer gebeten heb.

 • 6 jaar geleden Bo

  Dit artikel had ik nou net nodig! Ik bijt namelijk sinds kort nagels, ze zijn nu echt lelijk en ingescheurd

 • 6 jaar geleden Imre

  Vieze nagellak heeft bij mij niet geholpen.. vond het alleen verschrikkelijk dat zelfs dingen die je met je handen eet (chips, brood) er ook naar gingen smaken. Nu ben ik er gelukkig zo goed als vanaf.. gewoon opeens stoppen en toen werden ze mooi en vond ik het zonde dus deed ik het niet meer

 • 6 jaar geleden Anna

  Gelukkig heb ik nooit echt nagels gebeten. De velletjes naast m'n nagel zijn echter nog wel een probleem... Bij mij zijn die vaak droog, hard en ribbelig. Net zoals m'n nagelriemen. Ik doe al zoveel als ik kan en probeer en zo veel mogelijk af te blijven, maar ja...

 • 6 jaar geleden Anonymous

  Ook tips voor nagelscheurders?(:

 • 6 jaar geleden Traveler

  Een beugel helpt ook, haha! Beet vroeger ook echt altijd nagels maar daarna is het gestopt. Alleen verveling is nog een gevaarlijk puntje van nagel bijten...

 • 6 jaar geleden Atosenzosja

  Ik 'bijt' niet echt. Ik pulk hem via de randjes los. Dat is nog 'erger'. Daardoor komt/kwam het regelmatig voor dat ik vrijwel geen nagel meer had. Ze scheuren dan écht té diep in. De ene ontsteking was nog niet over, of de volgende kwam. Nu ben ik weer even gestopt. Ik doe het vaak uit stress of als ik heel erg moe ben. Nu groeien ze allemaal weer en ben ik weer begonnen met verzorgen. Eens kijken hoe lang ik het nu uithoud. xD

 • 6 jaar geleden Blue_Apple

  ik nagelbijte vroeger veel maar heb het afgeleerd door nagellak te dragen. Geeft echt een vieze smaak!

 • 6 jaar geleden Damon_master_piece

  meestal als ik me druk maakt bijten maar...

 1. 1