News

Anorexia steeds vaker bij erg jonge meisjes

We leven in een tijd waar iedereen veel bezig is met eten en het lichaam. Veel meisjes voelen de druk om aan het schoonheidsideaal te voldoen. De eetstoornis anorexia is al een tijdje bekend, maar nu blijkt dat de ziekte steeds jongere meisjes treft. Het aantal meisjes met anorexia onder de 13 jaar is fors gestegen. Klinieken kijken allang niet meer op van een meisje van 8 jaar die moet worden opgenomen…

Anorexia is een vreselijke ziekte waar vooral jonge meiden onder lijden. Het is erg alarmerend dat meisjes op steeds jongere leeftijd de druk voelen om aan het schoonheidsideaal te voldoen. Het aantal meisjes met anorexia onder de 13 jaar is de afgelopen jaren fors toegenomen. ''Van de 150 kinderen die elk jaar hier hier binnenkomen is 35% nu 13 jaar of jonger. Dat is een zorgelijke  ontwikkeling,'' zegt Annemarie van Elburg, kinderpsychiater bij een centrum voor eetstoornissen. Zes jaar geleden was het nog 24%.


Bron

Erg gevaarlijk
Anorexia is voor elke leeftijd erg gevaarlijk, maar voor zeer jonge kinderen is het al helemaal riskant. ''Het verschil tussen anorexiatieners en zeer jonge kinderen met de ziekte is dat zij veel abrupter stoppen met eten. Jonge kinderen zijn lastiger te behandelen omdat ze nog niet zo goed kunnen nadenken over zichzelf en omdat ze lichamelijk heel snel in de gevarenzone komen. Ze zijn snel door hun vetpercentage heen en dan breken ze zichzelf af.'' zegt Annemarie. Ook hebben jonge kinderen de gewoonte om helemaal te stoppen met eten en drinken. Dan kan het zijn dat ze al binnen drie dagen in het ziekenhuis belanden. 

Te dik of te dun
Maar waarom is die stijging er? Annemarie denkt dat het te maken heeft met het feit dat ook veel jonge kinderen te dik zijn. Daarom wordt er op de basisschool al veel gepraat over gezond eten en lijnen. Sommige kinderen zijn daar extra gevoelig voor en gaan dan lijnen. 


Bron

Wat vind jij van dit nieuws? Hoe denk jij dat het komt dat steeds jongere meisjes lijden aan anorexia?

Bron: rtl, telegraaf, spits