Fashion

Newcastle: De stad

Girlscene's Annemerel reisde afgelopen week per boot af naar Newcastle in Engeland. Hoewel de meeste mensen bij Engeland meteen aan Londen denken, ontdekte Annemerel vorige week niet alleen dat Engeland groter is dan Londen, maar ook dat er buiten Londen heel wat te beleven is. Annemerel vertelt…

Ik ben in mijn leven al een aantal keer in Londen geweest, ik ben zelfs een keer in Cambridge geweest, een Universiteitsstadje een uurtje bij Londen vandaan. Maar ik was nog nooit in het Noorden van Engeland geweest. Newcastle ligt op zo'n 45 minuten rijden van de grens van Schotland en ligt ongeveer op dezelfde hoogte als Kopenhagen. Met de boot vanuit IJmuiden ben je er in ongeveer zestien uur, maar daar vertel ik je later deze week meer over.


Klaar voor de tour door de stad!

Om Newcastle zo goed mogelijk te ontdekken, kreeg ik een private tour door de stad door een hele lieve dame, Gwen Keating. Ze werkte vroeger bij de bank, maar ging haar droom achterna en geeft nu samen met haar man tours door de stad, HAAR stad, ze woont al heel haar leven in Newcastle. Alhoewel ze nu in Gateshead woont, ehhhh leg dat eens uit…

Newcastle en Gateshead zijn twee steden die heel erg nauw samenwerken. Het enige dat ze scheidt is de rivier The Tyne (spreek uit: Tain). Er zijn zeven (bijzondere) bruggen die Newcastle en Gateshead verbinden. De meeste "oude" geschiedenis vind je in Newcastle, maar in Gateshead vind je ook een paar heel bijzondere gebouwen zoals muziekgebouw The Sage en het Baltic Museum. 

Ok, zijn jullie klaar voor een heel klein stukje geschiedenis?! Ik hou het kort, ik beloof het!


Rechts zie je een stukje van de muur die tijdens de middeleeuwen rond de stad stond.

Newcastle werd gesticht door de Romeinen, de geschiedenis van Newcastle gaat dus heel ver terug. Toch zijn er weinig Romeinse invloeden in de stad. Zo'n duizend jaar geleden werd de stad vernietigd door de Vikingen, maar Newcastle werd weer opgebouwd en was tijdens de Middeleeuwen een belangrijkste vestingstad. Hier zijn nog wel dingen van te zien, zo staan er in de stad nog delen van de muur die er tijdens de Middeleeuwen om de stad gebouwd was. 


Een deel van de panden uit dit straatje zijn honderden jaren oud!

De stad was ook erg belangrijk ten tijden van de Industriële Revolutie. Newcastle is een havenstad, dus ook voor handel was het erg belangrijk. Toen de Industriële Revolutie op zijn einde liep halverwege de vorige eeuw kwam de stad in verval. De afgelopen twintig jaar heeft Newcastle er alles aangedaan om de stad nieuw leven in te blazen. Er is een nieuwe brug gebouwd (The Milleunium Bridge) een groot muziekgebouw (The Sage) en bestaande panden, bruggen en musea zijn opgeknapt. En met resultaat, Newcastle is prachtig!


De oudste brug van Newcastle, daterend uit de 19e eeuw.


The Millenium Bridge. De brug opent als een oog! Het is een prachtig kunstwerk! 


De bruggen at night!

Eén van de belangrijkste trekpleisters van Newcastle zijn de bruggen die Newcastle met Gateshead verbinden. Het zijn er zeven in totaal. De eerste brug werd geopend aan het einde van de 19e eeuw en was (en is nog steeds) bedoeld voor treinen, de laatste brug werd in november 2001 geopend en dit is The Millenium Bridge, niet te verwarren met The Millenium Bridge in Londen trouwens! De bruggen zijn met z'n zevenen ontzettend fotogeniek (ik maakte meer dan 250 foto's van de bruggen, oeps!).

Een ander opvallend bouwwerk is The Sage. Het is een architectonisch hoogstandje dat van binnen naar buiten ontworpen en gemaakt is. Het vloeit helemaal mee in het heuvelachtige landschap. Het is echt een prachtig gebouw om te zien en het wordt ook nog eens nuttig gebruikt, het is een muziekgebouw. Er zitten drie concertzalen in die de beste akoestiek van de wereld hebben omdat er geen enkele hoek in de zalen zit. Alles is rond. Daarnaast is het ook een muziekschool voor kinderen. Zou je van de buitenkant niet zeggen he?

Naast The Sage vind je het Baltic Museum. Een museum voor de moderne kunst. Het museum kun je gratis bekijken. En vanaf de zesde verdieping kun je heel erg mooi over de stad heen kijken!

In het centrum van de stad vind je dit standbeeld voor Earl Grey, Minister President van Groot Brittanië in de 19e eeuw. Earl Grey, kennen we dat niet ergens van? Jup, de thee! De populaire theesmaak is vernoemd naar de Britse Minister President. Mr. Grey kwam overigens uit Newcastle, vandaar het standbeeld.

Tijdens de middeleeuwen waren de gevangenissen een stuk minder luxe dan tegenwoordig. Gevangen moesten eerst door een hindernisbaan (met valkuilen, hekken, beesten en al dat soort horrorverhalen) en mochten ze dat overleefd hebben, werden ze zo'n vijf meter naar beneden gegooid. Ze vielen dan in een ruimte van zo'n zes vierkante meter, waar overigens ook al zo'n dertig andere gevangenen zaten. Je kon je tijdens de middeleeuwen dus maar beter gewoon gedragen.

Central Arcade was het overdekte winkelcentrum waar de rijken vroeger alles kochten. Het marmer is er voor miljoenen verzekerd, want het wordt niet meer gemaakt. Je kunt er nog steeds leuke winkeltjes vinden, maar er alleen doorheen lopen is al een belevenis op zich.

En bij Grainger Market kochten de mensen die het wat minder goed hadden. Er werd overigens vooral vlees verkocht toen het net geopend was halverwege de 19e eeuw.

Dit zijn zo ongeveer de belangrijkste culturele trekpleisters van Newcastle (en Gateshead!). Morgen vertel ik jullie waar je het beste kunt shoppen en het lekkerst kunt eten in Newcastle!

Tekst & Beeld Annemerel