Lifestyle

Alles over het sociaal leenstelsel

Vanaf 2014 zal elke student kennismaken met het sociaal leenstelsel. Dit heeft grote gevolgen voor de studiefinanciering. Het studeren zal er vanaf dan heel anders uitzien dan nu. Het is allemaal best ingewikkeld en daarom legt Girlscene jou uit wat het inhoudt! 

Over anderhalf jaar zal het sociaal leenstelsel ingaan. Nu krijgen studenten een basisbeurs. Zij krijgen elke maand geld. Als je thuis woont dan krijg je € 95,61 en als je op jezelf woont heb je recht op € 266,23. Als jij je studie hebt afgerond met goede studieresultaten, krijg je het geld als een gift en hoef je het niet terug te betalen. 

Wat is het sociaal leenstelsel?
Het sociaal leenstelsel is ter vervanging van de studiefinanciering. De studiefinanciering bestaat vanaf 2014 niet meer. Het leenstelsel houdt in dat je in principe al het geld dat je leent om je studie te financieren uiteindelijk moet terugbetalen. 

Hoeveel geld moet je terugbetalen?
Na een studie heb je een schuld van ongeveer € 25.000.


Bron: studenttimemanagement

Komt de aanvullende beurs ook te vervallen?
Dat is nog niet bekend. De PvdA wil dat kinderen met ouders die minder verdienen nog wel een aanvullende beurs krijgen. De VVD is het hier nog niet mee eens. Hier moet dus nog een akkoord over gesloten worden. 

En de ov-chipkaart?
Ook daar is nog geen akkoord over. Dat moet nog worden beslist. 

Binnen hoeveel tijd moet je het geld terugbetalen?
Dat is nog niet bekend, maar denk aan ongeveer 30 jaar. 

Wat als je geen geld hebt om het terug te betalen omdat je geen baan hebt?
Je betaalt terug naar draagkracht. Dit houdt in dat wanneer je geen baan of een laag inkomen hebt, je ook minder of soms wel niks terug hoeft te betalen.

Ik studeer al. Geldt het sociaal leenstelsel dan ook voor mij?
Nee. Het sociaal leenstelsel geldt (naar alle waarschijnlijkheid) voor leerlingen die in september 2014 beginnen met studenten. Als je voor die tijd begonnen bent met studeren, dan verandert er niks. 

Hoe zit het met de langstudeerboete?
Die is komen te vervallen. Als je de boete al hebt betaald, dan heb je het bedrag als het goed is teruggekregen voor 1 december 2012. 


Bron: blogspot

Wat vind jij van het leenstelsel?

Bron: nu, lenenenstudent

Bedankt voor de tip, Lisa!