News

Geen tussenjaar meer?

Als je klaar bent met de middelbare school gaan veel mensen studeren of reizen. Een tijdje in het buitenland bivakkeren is populairder dan ooit. Backpacken door Azië of een talencursus volgen in Spanje. Je horizon verbreden en genieten van de vrijheid! Maar dit jaar laten scholieren een tussenjaar massaal schieten. Niet omdat ze het niet willen, maar door de invoering van het leenstelsel…

Veel mensen dromen ervan om lekker een tijdje in het buitenland te zijn. Nieuwe culturen leren kennen en doen wat je zelf wil. Een tussenjaar nemen is ongekend populair onder scholieren. Een jaartje vrij nemen na zo lang op school te hebben gezeten klinkt voor velen als muziek in de oren. Een tijdje pauze voordat je weer aan de bak moet tijdens je studie. Daarnaast vinden veel ouders het ook een goed idee, omdat je er ontzettend veel van leert. 

reis

Maar dit jaar lijkt een tussenjaar van de baan. Leerlingen die nu in hun eindexamenjaar zitten hebben nog recht op een basisbeurs wanneer ze gaan studeren. Als je eerst een jaar gaat reizen of werken, dan krijg je te maken met het leenstelsel. Dat betekent dat je geen basisbeurs meer krijgt. Je kunt dan tot 12.000 euro mislopen!

Veel reden om een tussenjaar te laten schieten. Bedrijven verwachten dit jaar een tijdelijke terugloop. Nu is de vraag naar talenreizen al met 20% gedaald! Organisaties die de tussenjaren aanbieden willen dat de politiek een uitzondering maakt voor de leerlingen die dit schooljaar eindexamen doen. Zij vinden dat die scholieren niet benadeeld moeten worden als ze een tussenjaar nemen. 

Verder verwacht de Vereniging van Schooldecanen en Loopbaanbegeleiders extra uitval. Doordat iedereen massaal gaat studeren, kiezen waarschijnlijk ook meer mensen een studie die hen niet bevalt. Een tussenjaar nemen maakt de kans op een verkeerde keuze kleiner volgens de vereniging. 

reis

Wat vind jij van dit nieuws? Laat jij een tussenjaar ook schieten? Vind jij het oneerlijk voor de leerlingen in hun eindexamenjaar? 

Bron: nos, nu
Bron beeld: weheartit