Lifestyle

Klaar voor carnaval

Nog een paar nachten slapen! Het zuiden van het land (en enkele gemeentes in het noorden) gaat weer in vol ornaat de straat op om carnaval te vieren. Hate it or love it, de creaties  en outfits zijn vaak prachtig. Van tien tot veertien februari mag je, zonder dat mensen je gek aankijken, vier dagen als monster, Lady GaGa of Elmo over de koude straten paraderen!

Wist je al dat carnaval eigenlijk een katholiek feest is dat aan de vooravond van de vastenperiode wordt gehouden? Tijdens carnaval mochten de mensen nog even lekker snoepen, feesten en gek doen. Tegenwoordig is vastenperiode zo goed als vergeten en draait alles om de dagen die eraan vooraf gaan. In Brabant en Limburg is het niet gek om al maanden van tevoren een kostuum of een praalwagen te maken. Carnavalsgroepen, jong en oud, gaan vaak in de avonduurtjes nog verder met verven, lassen of opsieren zodat zij de mooiste wagen hebben tijdens de optocht. Uiteindelijk zijn de resultaten vaak prachtig!

Verkleden blijft voor jong en oud leuk!

Ga jij ook carnavallen? Denk er wel aan dat februari in de winter valt. Dit houdt in dat het buiten enorm koud is en dat een kort rokje of broekje, hoe mooi ook, niet echt het slimste idee is. Wil je toch die barre temperaturen met weinig kledij overleven, denk dan aan thermokleding. Tijdens carnaval is het een gewoonte om te ‘dweilen’: van café naar café te gaan. Bovendien sta je waarschijnlijk vaak buiten. Kleed jezelf daarom in lagen zodat je makkelijk een vest aan of uit kan trekken.

Carnaval gaat gepaard met carnavalsmuziek. Ja, carnavalsmuziek. Het geluid gaat erg hard, de zang is meestal in een plat dialect en de teksten zijn vaak simpel of zelfs grof. Verzetten heeft geen zin, want de muziek wordt overal gedraaid. Gelukkig is het allemaal na vier dagen voorbij en kun je weer lekker naar Rihanna of Lana del Rey luiseren. Even uitzitten dus.

Het is misschien erg moeilijk om iets leuks en origineels te bedenken om tijdens het feestgebeuren te dragen. Maar het afgelopen jaar heeft eigenlijk al veel inspiratie geboden. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan outfits in de stijl van Halloween, de serie Once Upon a Time of de heks van Wicked! 

Ook bieden acteurs, zangers en kunstenaars veel mogelijkheden voor carnaval. Zo paradeert Marilyn Monroe ieder jaar weer rond in haar witte halterjurk en met de rode lippenstift. Veel meisjes kiezen voor Amy Winehouse of als een van de bandleden van Kiss.

Je ziet nu met de kerst en oud op nieuw ook dat veel winkels maskers verkopen of bijzondere wimpers. Hoe leuk is dat! Deze accessoires kan je ook voor carnaval dragen. Hoe leuk is het om als een prinses op een gemaskerd bal de deur uit te gaan.

Het is natuurlijk leuk om als een bekend persoon te gaan. Let er wel op dat je een typisch figuur bedenkt zoals Marilyn Monroe. Misschien kun je dit jaar eens kiezen voor iemand anders, die nog niet vaak is nagedaan. Wat denk je bijvoorbeeld van Coach Sue van Glee? 

Natuurlijk heb je ook nog de ‘standaard’-mogelijkheden als politie, piraat en cowgirl. Deze outfits zijn enorm makkelijk, en daarom ook super fijn, omdat alle feestwinkels superleuke accessoires verkopen die er perfect bij passen. Denk aan sjaals, ooglapjes, neppistools of een coole zonnebril.

Ik, als Brabander, vier ieder jaar carnaval. Ik ben van alles geweest: Barbie, theezakje, vrachtwagenchauffeur, Google en vorig jaar The Black Swan. Ieder jaar moet ik weer iets leuks en origineels bedenken. Zo moeilijk! 

Het is een gewoonte om het pakje/jurkje zelf te maken. Vandaar dat het wel iets afwijkt!

Durf ook uit te pakken met accessoires. Met enkel een pruik heb je al heel makkelijk een heel pak! Deze keer was ik clown.

Op de een of andere manier ben ik heel vaak een man. Dat kan vrachtwagenchauffeur zijn of, zoals bij de tweede foto, Ozzy Osbourne. De haren moesten enkel nog zwart. Wat vind je van het vriendinnetje op de eerste foto? Ze was de boef van The Sims!

Ook Halloweenoutfits kun je makkelijk een dagje met carnaval dragen. Noem het een zombie of iets dergelijks. De outfit is niet duur, maar er zit meer tijd in de make-up, accessoires en het haar. 

 

Hieronder nog enkele plaatjes ter inspiratie!

Avatar!

Sandy van Grease is natuurlijk prachtig en als je een vriendje hebt, kunnen jullie als stel.

Pocahontas is niet moeilijk als je al donker haar hebt. 

Charlotte Chaplin.

Wat een enge clown. 

De castleden van de serie Glee experimenteerden ook al eens met de outfits van Lady GaGa. Prachtig resultaat!

Hebben jullie al de perfecte outfit voor deze carnaval?

Bedankt voor de tip Eva!

Bron beeld: Weheartit & Janet