Lifestyle

Toffe opleiding: Fashion & Design

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Chantal met haar tofste opleiding ever: Fashion & Design.

Ben je onwijs creatief? Ben je graag met je handen bezig? Hou je van mode? Dan is de opleiding Fashion en Design echt iets voor jou!

Ik ben Chantal en ik ben vierdejaars fashion student op het Koning Willem I college in 's-Hertogenbosch. Ik heb niet lang moeten twijfelen over de opleiding die ik zou gaan doen, de keuze was erg snel gemaakt.

Tijdens de opleiding ontwikkel je een eigen gevoel voor vorm, stijl en kleur. Je ontwerpt zelf een collectie vanuit een concept. Je plant het ontwikkelproces, controleert basispatronen en maakt modelpatronen en proefmodellen. Ook leer je proefmodellen te beoordelen op uitvoerbaarheid. Je maakt modelspecificaties voor productieafdelingen en de presentatie van een collectie. 

opleiding
Mijn ontwerp van een blazer

Er zijn twee mogelijkheden om deze opleiding te kunnen volgen. Er is een tweejarige opleiding (MHBO) en een vierjarige opleiding (MBO). Het niveau van deze opleiding is niveau vier. Het eerste jaar van de vierjarige opleiding bestaat uit vier verschillende projecten. Een project duurt gemiddeld zo'n 8 tot 10 weken. Ook loop je in het derde en vierde jaar stage voor vijf maanden. Dat kan zijn bij je favoriete kledingmerk of bij een bekende ontwerper.

Om deel te kunnen nemen aan deze opleiding wordt er een intake gehouden. De intake bestaat uit een kleine opdracht en een gesprekje. De opdracht bestaat uit het maken van een moodboard van een gegeven onderwerp en een ontwerpschets. En in het gesprek moet je je zoveel mogelijk duidelijk maken waarom je deze opleiding juist wil volgen.

De opleiding Fashion & Design heeft extra aandacht voor research, ontwerpen, vormgeving, organisatorische vaardigheden en projectmanagement. Het combineert creativiteit en techniek. De lessen die vooral centraal staan bij deze opleiding zijn: styling, patroontekenen, naaivaardigheden en technisch tekenen. Ook krijg je gewone vakken zo als Nederlands, Engels, Duits, rekenen en in het tweede jaar krijg je Italiaans omdat je in dat jaar één week naar een Italiaanse modeschool gaat.

De lessen zijn erg gericht op styling. In dit vak leer je vooral over hoe je inspiratie kunt halen uit een bepaald onderwerp. In een van mijn laatste projecten hebben we voor het kinderkledingmerk Carbone een collectie gemaakt waar ontwerpen uitgekozen werden en in productie werden genomen. De kans bestaat dus dat jouw ontwerp daadwerkelijk in de winkels komt te hangen! Je onderzoekt welke doelgroep ze willen aanspreken en van daaruit ga je afbeeldingen zoeken voor je moodboard. Uit het moodboard moet je alle inspiratie kunnen hallen voor je gehele project. Hieruit haal je vijf verschillende onderwerpen. Vervolgens maak je je schetsen en maakt samen in overleg met je docent een definitieve keuze wat je wilt gaan maken. Als die keuze is gemaakt maak je een door op de computer uitgewerkte technische tekening. In deze tekening zijn alles details van je ontwerp duidelijk zichtbaar. Dat is erg handig voor het maken van je uiteindelijke ontwerp. Alles wordt je aangeleerd zoals het er in het bedrijfsleven ook aan toe gaat. Nadat je de technische tekening hebt gemaakt is het tijd om je patronen te maken. In voorgaande lessen heb je aal geleerd hoe je patronen in elkaar zet. Heb je bijvoorbeeld een project waarbij je een rok moet maken, dan heb je al verschillende modellen rokken getekend die je misschien wel kunt gebruiken voor dit ontwerp. Als de patronen af zijn ga je op zoek naar stoffen die bij je ontwerp passen. De patronen leg je op stof, knipt ze uit en zet het vervolgens het in elkaar. Alles wat je moet weten over bijvoorbeeld het in elkaar zetten, leer je bij het vak naaivaardigheden. Hier leer van het inzetten van een rits tot het maken van een knoopgat. Aan het einde van je project wordt alles beoordeeld van begin tot eind. Het is erg belangrijk dat je verhaal klopt bij je ontwerp en is alles wel goed in elkaar is gezet. Je sluit de opleiding af met een presentatie van je eigen collectie!

Je eindexamen bestaat uit het maken van een collectie. Hiervoor worden twee sets gemaakt. In de tijd dat je stage loopt heb je nog de mogelijkheid om je collectie uit te breiden met meerdere sets. Aan het eind van het schooljaar is er een grote eindexamen modeshow. Hier kun je laten zien wat je de afgelopen jaren hebt geleerd en waar je voor staat. Het is een erg groot evenement en er is dan ook menig ontwerper te vinden. In mijn ogen is dit de perfecte opleiding als je een creatieve denker bent.

Je moet creatief zijn, nieuwe dingen kunnen bedenken en een goed gevoel voor mode hebben. De lessen zijn erg leuk en je hebt vooral voldoende tijd om alles op school te maken. Je hebt dus weinig of geen huiswerk. Je bereidt je optimaal voor op een vervolgstudie aan een academie of Hogeschool Zo heb je de mogelijkheid om na je opleiding door te stromen naar het bijvoorbeeld naar het AMFI of Artemis. 


Eindexamen collectie vorig jaar

Meer informatie over deze opleiding? Kijk dan hier

Wat vind jij van Fashion & Design, de toffe opleiding van Chantal?

Wil jij net als Chantal dat jouw opleiding ook in de spotlights komt omdat jij de tofste opleiding ever hebt? Kijk dan even hier en ontdek wat je moet doen!

Bron beeld: Chantal, KW1C

Door: Chantal