Lifestyle

De do’s en don’ts op een (snuffel)stage

Stage. De een krijgt al kriebels bij het woord, de ander kijkt er al maandenlang naar uit. Een super spannende ervaring waar jij jezelf echt moet bewijzen en waar je sowieso veel gaat leren. 'Een goede stagiaire is het halve werk' zeggen ze ook wel! Daarom vind je hier wat do's en don'ts zodat jij de beste stagiaire ever kunt worden. 

Do: Licht iedereen in dat je op zoek bent naar een stage. Misschien kent die vriendin van je moeder wel iemand bij het bedrijf waar je heel graag stage wil lopen. 
Don't: Verwacht niet dat een stage zomaar komt aanvliegen. Je moet er echt iets voor doen. 

Do: Schrijf een leuke en originele sollicitatiebrief. De meeste bedrijven krijgen super veel brieven. Begin met een spetterende openingszin en schrijf de brief zo leuk dat ze hem onthouden. Als ze een stagiaire nodig hebben, dan zullen ze als eerste aan jouw leuke brief denken! 
Don't: Je wil er natuurlijk leuk uitzien op je eerste gesprek, maar dat betekent niet dat je in een kort rokje moet komen. Kleed je gepast. Een gepaste outfit is echt niet saai, met wat leuke accessoires zie je er toch hip uit. 

werk

Do: Stel doelen voor elke stage. Wat wil je bereiken? Wat wil je geleerd hebben als je de stage hebt afgerond?
Don't: Verwacht niet dat je betaald krijgt voor een stage. Zeker in deze tijd hebben bedrijven vaak geen budget voor een stagiaire. Houd voor ogen dat je er veel voor terug krijgt!

Do: Heb jij binnenkort je eerste dag? Bereid je dan goed voor. Wees op de hoogte van het bedrijf en koop een notitieblok en pennen (die je dan uiteraard meeneemt op de dag zelf). 
Don't: Zorg dat je niet te betweterig doet. Het is goed om leergierig te zijn, maar doe niet of je alles weet. 'Know your place': je bent de stagiaire, dus gedraag je ook zo. 

Do: Gedraag je altijd professioneel. Je collega's hoeven niet te weten dat jij vorig weekend super dronken was of dat jij drie scharrels tegelijk hebt. Houd het liever werkgerelateerd.
Don't: Roddel niet (mee) over je collega's. Je kunt het niet met iedereen even goed vinden, maar probeer niet negatief te spreken over een collega. Dat kan wel eens slecht uitpakken voor jou. 

Do: Ze hebben iemand nodig voor een klusje. Bied je aan! Misschien denk je dat je het niet aan kunt, maar probeer het toch. Het is vast niet zo moeilijk als je denkt en ze verwachten niet dat je het perfect uitvoert. Je bent er tenslotte om te leren!
Don't: Verwacht niet dat je meteen de leuke dingen mag doen. Rotklusjes zijn ook part of the job. 

werk

Do: Vraag regelmatig een gesprek aan met je stagebegeleider. Zo wordt je voortgang goed duidelijk. Wat doe je heel goed? Wat zou je beter kunnen doen? Op deze manier haal je het optimale uit je stage.
Don't: Wees niet bang om vragen te stellen. Door dingen te vragen kom je juist leergierig en geïnteresseerd over. Voel je dus niet 'irritant'!

Do: Geef aan als je meer werk wil of als je ook eens wat anders zou willen proberen. 
Don't: Kijk niet de hele tijd op je telefoon. Het is heel verleidelijk om steeds je telefoon te checken voor berichtjes, WhatsAppjes, Facebook, Twitter etc. maar zet je telefoon op stil en doe hem in je tas. Het komt ongeïnteresseerd over als je steeds met je telefoon bezig bent. Gebruik je pauze om je berichten te lezen. 

Do: Neem initiatief! Heb jij een leuk idee? Weet jij hoe ze iets kunnen verbeteren? Vertel het. Je collega's zullen het erg op prijs stellen en misschien kunnen ze jouw idee wel goed gebruiken! 
Don't: Behandel je stage niet als een bijbaantje. Zie je stage als een echte baan. Zet je 100% in!

Do: Houd contact met je collega's! Ook na je stage. Misschien kunnen zij nog wat voor je betekenen. 

Do: GENIET! Voor je het weet is je stage voorbij en zit je weer in de schoolbanken. 

werk

Waar ga jij stage lopen?

Bron beeld: weheartit

Bedankt voor de tip, Kathlin!