Fashion

Fashion Against Toxics

De mode-industrie zorgt voor fashionista’s, inspiratie, magazines, iconen, mooie merken, fashion weeks en een hoop meer leuke dingen. De mode-industrie treft veel meiden, maar ook het milieu. Fashion Against Toxics stelt jou daarom dit ultimatum: drie maanden niet shoppen! 

satc

Bovenstaande foto beschrijft elke ochtend dat ik voor mijn kledingkast sta, die uitpuilt en letterlijk niet meer dicht gaat. Dan zullen we het nog maar niet hebben over de hoeveelheid prijskaartjes die nog aan m’n kleding hangt. Best erg toch? Ik kan de verleiding elke keer weer, gewoonweg niet weerstaan. Een leuk jurkje, een paar mooie biker boots, een statement necklace, een mooie jas en een bijpassende tas. Ik houd van kleding! En zo zijn er een hoop anderen die deze mening met me delen. 

mystyle

 

Je wist vast al wel dat de mode-industrie een duistere kant heeft, met kinderarbeid en veel lage lonen, maar wist je ook dat er giftige stoffen in textiel zitten? Dat komt door het gebruik van chemicaliën tijdens het verven, fixeren en het behandelen van de stoffen. Het meeste van onze kleding wordt gemaakt in landen zoals China en Bangladesh. Uit onderzoek van Greenpeace blijkt dat daar nog volop giftige stoffen worden geloosd die hier in Europa al lang verboden zijn. Een ver-van-mijn-bed-show, zou je denken. Mis, want deze gifstoffen krijg je op je huid en op het moment dat je de wasmachine aanzet, worden de giftige stoffen ook in het water gespoeld. Een cocktail van gifstoffen, in jouw drinkwater! Deze gifstoffen maken ons allemaal fashion victims, maar dan op een negatieve manier.

mystyle

No shopping
Er is een groep fashionista’s, modellen en andere modemensen die mee doen aan deze actie, die is begonnen op 1 december. Als modeliefhebber werd ook mij het ultimatum gesteld: 3 maanden niet shoppen. “DRIE maanden?! Maar ik “moet” nog een nieuwe winterjas, leuke hakken voor kerst en een jurkje voor Nieuwjaar. Die sjaal die ik heb gezien is ook heel leuk en die armband eigenlijk ook.” Dat ik elke keer in de verleiding wordt gebracht omdat ik twee keer per dag door winkelstraten en een winkelcentrum loop om bij mijn stageplek uit te komen, helpt ook niet echt mee. Een groot gedeelte van mijn salaris gaat dan ook op aan kleding en accessoires en dat is eigenlijk altijd al zo geweest. Als kind kocht ik geen snoepjes en speelgoed, maar nagellak, sieraden en shirtjes. Mijn lichtpuntje: drie maanden geen kleding kopen bespaart me errrug veel geld! Dat mag ook wel, want in de maand van de feestdagen is er een hoop geld uit mijn portemonnee verdwenen. Wat wel mag in deze drie maanden is vintage of tweedehands kopen en zelf kleding maken en ruilen, zolang je maar niks nieuws koopt uit een gewone winkel. 

my

Door het vintage shoppen ontdek ik heel veel leuke vintage winkeltjes en webshops, nog een pluspunt. Ook herontdek ik mijn eigen kledingkast en ben ik flink aan de slag gegaan met vergeten kledingstukken en lappen stof. Fashion Against Toxics organiseert ook ruilevenementen en workshops waar je van iemands trash je treasure kunt maken. Super leuk! Misschien zijn er een aantal van jullie die vintage/tweedehands een beetje een vies idee vinden, daar kan ik inkomen, maar dan heb ik een interessant feitje voor jullie: nieuwe kleding die in de winkel ligt is al door 170 mensen aangeraakt in het ontwikkelingsproces! Ook zijn kleren vaak al een aantal keer gepast in kleine zweterige hokjes of gedragen door winkelpersoneel, dus die ene persoon extra moet geen probleem zijn, toch?

mystyle

Op de Facebookpagina van Fashion Against Toxics kun je iedereen volgen die mee doet aan dit project en kun je zien hoe het hen afgaat. Ook kan je jezelf aanmelden, fashion lover of niet! De actie is al begonnen in december, maar je kunt nog steeds inhaken om te kijken hoe makkelijk het niet-shoppen voor jou is. Twee maanden is al moeilijk genoeg voor mij, dus die eerste maand kan je dan lekker meesmokkelen.

mystyle

 

Winkelketens als Zara en Adidas zijn o.a. door dit initiatief bezig met het verbannen van gifstoffen, maar nog lang niet alle merken doen hier aan mee. Daag jezelf eens uit en doe wel mee! Duik eens in de kledingkast van een vriendin, vermaak je eigen kledingstukken, shop vintage of tweedehands en become a fashion hero! 3 months – no shopping – no toxics – still fashionable.

Ga jij ook meedoen?

Door Renée, MyStyle