News

Stijliconen van toen: Marilyn Monroe

Marilyn Monroe is waarschijnlijk de meest herinnerde ster van de jaren ’50. Ze wordt geroemd om haar iconische status als sekssymbool en ze is een inspiratie voor veel sterren van nu. Ik moet bekennen dat ik ook een poster van Marilyn op mijn kamer heb en alle informatie over haar verslind. Daarom op Girlscene een artikel over de tijdloze Marilyn.

Biografie:

Geboren als Norma Jean Mortenson, zonder vader en met een moeder met een geestelijke ziekte, had ze een moeilijke jeugd. Nadat haar moeder wordt opgenomen, woont Marilyn bij een vriendin van haar moeder. Op haar zestiende trouwt ze. Terwijl haar man in het leger dient, gaat Marilyn werken. Daar wordt ze ontdekt door een fotograaf en ze besluit dat ze actrice wil worden. Als haar man terugkomt van het front, scheidden ze na 4 jaar huwelijk. Ze krijgt al gauw een contract bij een filmstudio en krijgt de naam Marilyn Monroe. Marilyn is het idee van haar baas en Monroe was de achternaam van haar oma. Na acteerlessen, haar haar blonderen, gebitscorrectie en plastische chirurgie aan neus en kin, krijgt ze steeds meer grote filmrollen. Ondertussen trouwt ze met honkbalspeler Joe Dimaggio. Hoewel het huwelijk maar 7 maanden duurt, bleven ze altijd bevriend. Joe zou later ook degene zijn die haar begrafenis regelt en 3 keer per week rozen naar haar graf stuurt. Aan het eind van de jaren ’50 wil ze serieuzer genomen worden, maar men blijft haar zien als simpel blondje. Ze trouwt met toneelschrijver Arthur Miller, in dit huwelijk krijgt ze 2 miskramen. Haar medicijn- en alcoholgebruik worden steeds zichtbaarder en ze wordt een tijdje opgenomen in een afkickkliniek. Na 5 jaar huwelijk scheidden zij en Artur Miller in 1961. Ze had in die tijd beruchte affaires met zowel John F. Kennedy als zijn broer Bobby. Ze begon aan de opnames van ‘Something’s Got to Give’, maar was bijna nooit op de set door haar verergerde medicijngebruik. Op 5 augustus 1962 wordt ze dood op bed aangetroffen. Officieel door zelfmoord, door middel van een overdosis slaapmiddelen, maar veel mensen denken dat het moord is.

Marilyn rond 8 jaar

Marilyn als tiener

Marilyn op het hoogtepunt van haar carrière.

Marilyn feitjes:

– Marilyn waste haar gezicht 15 keer per dag
– Haar favoriete parfum was Chanel nr. 5
– Haar favoriete beauty product was Nivea Moisturizer.
– Ze was zelf gek op filmster Jean Harlow en haar favoriete zanger was Frank Sinatra, met wie ze ook het bed heeft gedeeld.
– Ondanks haar ‘dom blondje’ reputatie, hield Marilyn van lezen. Ze bezat meer dan 200 boeken.
– Marilyn was zo verlegen en onzeker, dat ze als kind erg stotterde.
– Marilyn had een halfzus, wiens dochter na Marilyn’s dood een boek over Marilyn heeft geschreven.
– Joe Dimaggio was ervan overtuigd dat de Kennedy’s achter haar dood zaten, ze mochten dan ook niet op haar begrafenis komen. Zelfs jaren later weigerde hij om ook maar in dezelfde kamer als een van de Kennedy’s te zijn.
– Al haar spullen heeft ze nagelaten aan haar acteercoach en goede vriend Lee Strassberg. Zijn vrouw heeft Marilyn’s spullen een paar jaar geleden laten veilen. Zo heeft Mariah Carey de witte piano gekocht die Marilyn ooit van haar moeder kreeg.

Celebs geïnspireerd door Marilyn:

Nicole Kidman

Lindsay Lohan

Christina Aguilera

Scarlett Johansson

Madonna (rechts)

Door Arancha