News

Ode aan Amy Winehouse

Het verdrietige nieuws is jullie allemaal niet ontgaan: zaterdagmiddag is zangeres Amy Winehouse overleden. Daarom op Girlscene een ode aan deze enorme talentvolle jazz- en soulzangeres.

odeamy

Kort na vieren verschenen de ambulances afgelopen zaterdagmiddag voor de flat van Amy in Noord-Londen. De zangeres zou nog wel in leven zijn geweest, maar overleed snel daarna. In de media wordt er veel gepraat over dat de doodsoorzaak een overdosis zou zijn geweest, maar dit is niet bevestigd. Vandaag wordt er een autopsie op haar lichaam verricht om de doodsoorzaak te achterhalen.

In januari 2007 brak Amy Winehouse door met het nummer Rehab. Het nummer gaat over haar drank- en drugsproblemen, iets waar de zangeres (naast haar geweldige stem) ook meteen bekend om staat.

Na Rehab kwamen de singles Tears dry on their own en Valerie. Deze laatste haalde de eerste plek in de top 40. Al deze nummers schreef ze samen met producer Mark Ronson, met wie ze sowieso veel samenwerkte voor het album Back to Black.

odeamy

Amy als klein meisje

Amy Winehouse werd geboren op 14 september 1983. Haar vader Mitchell Winehouse is taxichauffeur en moeder Janis Winehouse apotheker. Samen met haar broer Alex groeide ze op in Engeland. Voordat ze naar de theaterschool ging, zou ze al hebben leren zingen van haar vader.

odeamy

Amy met haar moeder Janis

Amy’s ouders zijn intens verdrietig door het verlies van hun dochter. Met haar moeder had de zangeres een heel goede band. Janis zag haar dochter nog een dag voordat ze overleed en zegt over die dag dat ze toen al niet zichzelf was. Volgens haar moeder was het overduidelijk dat ze helemaal klaar was met haar verslavingen en de strijd leek op te geven. Haar laatste woorden tegen haar moeder waren “Ik hou van je mam”.

odeamy

Amy met vader Mitchell

Haar vader Mitchell hoorde het verdrietige nieuws toen hij in het vliegtuig zat naar New York voor een optreden.

De zangeres heeft in haar leven al een paar keer geprobeerd af te kicken in een afkickkliniek, maar na een tijdje bleken de verslavingen toch veel sterker. Zelfs enkele uren voordat Amy overleed, verscheen op haar website het bericht dat ze een pauze nam om af te kicken en vervolgens te stralen tijdens haar geplande comeback. Na haar concert in Belgrado vorige maand, waar ze enorm dronken op het podium verscheen, werd Amy uitgejouwd. Haar manager besloot toen om haar tour te stoppen.

odeamy

Meerdere malen een gebroken hart bleek één van de voornaamste redenen van Amy haar verslavingen. Haar liefdesleven verliep allesbehalve goed. De zangeres trouwde met haar grote liefde Blake Fielder- Civil, een figuur uit de onderwereld die zelf niet vies was van drank en drugs. De vader van Amy was erg tegen dit huwelijk omdat hij vond dat Blake de oorzaak was van alle verslavingen van zijn dochter.

Een jaar later belandde Blake in de gevangenis wegens afpersing en geweldpleging. Om in zijn buurt te kunnen zijn, kocht Amy een appartement in de buurt van de gevangenis. Toen Blake vrijkwam, brak hij Amy’s hart door een scheiding aan te vragen en in no time met een ander te trouwen.

odeamy

Vorig jaar kreeg de zangeres een relatie met filmregisseur Reg Traviss, maar die bleek er nog een ander op na te houden. Hierdoor viel Amy weer terug in haar drank- en drugsgebruik. Tears drogen dus niet uit zichzelf…

odeamy

Amy overleed op 27- jarige leeftijd. De media spreken nu over een uitbreiding van de zogeheten ’27 club’. Want ook rockiconen Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison en Kurt Cobain werden net zoals Amy niet ouder dan 27 jaar.

Door de dood van Amy is de muziekwereld een groot zangeres verloren.

odeamy

Amy Winehouse 14 september 1983 – 23 juli 2011

Jammer genoeg is dit, zoals jullie weten, niet de enige verdrietige gebeurtenis uit het laatste weekend van juli. Graag willen we daarom ook even stilstaan bij de vreselijke drama’s die in Oslo en Utoya hebben plaatsgevonden.

Bron beeld: dailymail.co.uk, showbiznewz.nl

Door Brenda