News

LADY GAGA – FAME PARFUM

Rumour has it: Lady Gaga brengt een parfum op de markt. Dat is nu concreet en wij (Danique & Annick) waren bij de officiële lancering! Voor haar parfum, genaamd: FAME, interviewden wij Richard Herpin (hoofd van Haus Laboratories) de vragen van het lijf!

Richard Herpin in het kort: 25 jaar in het vak, veel samenwerkingen op zijn naam met onder andere: Marc Jacobs, Ralph Lauren, Halle Berry, Usher en Coty. De afgelopen 10 jaar werkt hij steeds meer aan belangrijke projecten, zoals met Tom Ford (Wood collectie) en nu met de one and only Lady Gaga!

Lady gaga

FAME
Gezien er al zoveel geurtjes op de markt zijn, was het wel een wonder dat de naam ‘FAME’ nog niet eerder gebruikt was voor een parfum. Het is een makkelijke naam die lekker bekt! Het is niet zeker of deze naam refereert aan haar eerste album, maar dat lijkt ons wel vanzelfsprekend.

Lady gaga

Samenwerking
Richard werkt zoals elke parfumeur, meestal met een top-, midden- en basisnoot, maar voor Lady Gaga bewandelde hij een ander pad. Er werkten veel parfumeurs mee aan dit grote project, waaruit miss Gaga één sample koos (uit alle honderden inzendingen(!)). Richards sample ‘Dark Light’ werd verkozen als DE sample. Vanaf het begin was Lady Gaga al enthousiast over de geur van Richard! De samenwerking verliep dan ook heel soepel, dit kwam mede doordat ze zo’n uitgesproken smaak en stijl heeft. Het parfum moest uniek, maar tegelijkertijd ook toegankelijk zijn voor iedereen van elke leeftijd. Dus een ware uitdaging!

FAME by Lady Gaga parfum
Het is geen klassiek en alledaags parfum, maar juist een parfum met een extatisch effect waarvan je wel even twee keer omkijkt. Niet voor niets is Gaga’s  FAME kreet: “You smell like a expensive hooker”

De geur bevat een push-pull effect met drie verschillen hoofdingrediënten die nauw met elkaar in verband staan. Tot sommige extracten in de geur voel je je aangetrokken en verleidt, terwijl andere extracten juist heel heftig zijn. Kortom: Een contrasterende geur voor een kameleon en complex persoon als Lady Gaga.

Proces & ingrediënten
Ongeveer een jaar heeft Haus Laboratories gewerkt aan het parfum. Zo kwam ze in het begin met ideeën die onuitvoerbaar bleken te zijn, zoals bloed (waarin alle media volledig ingetuind zijn). Dit was een onmogelijke klus, maar het is en blijft Lady Gaga, dus het kon natuurlijk geen alledaagse geur worden. Daarom heeft Richard zich in een complex project gestort waarin drie hoofdingrediënten centraal staan, die elkaar versterken en elkaars tegenpolen zijn: een zeer exclusieve vrucht, subtiele bloemen en zoete elementen.

De belladonna is toch wel het meest besproken hoofdingrediënt van het parfum. Dit is een donkere vrucht die lijkt op een glanzende bes met een verleidelijke uitstraling. Het is een heerlijke vrucht die je kunt eten, maar pas op! Er zitten giftige zaadjes in, waardoor je dus echt goed moet weten hoe je deze vrucht moet eten. Vroeger –in de Renaissance – gebruikte vrouwen de zaadjes van de belladonna in hun ogen, want dan werden hun pupillen groter ter verleiding. De Romeinen gebruikten de zaadjes juist om mensen te doden!

Lady gaga
De campagnefoto voor Fame van Lady Gaga.

Het is heel moeilijk om een pure vrucht in een geur te verwerken, wat overigens wel kan met bloemen. Daarom heeft Richard de vrucht zo goed mogelijk nagebootst om in het parfum te verwerken. Naast deze vrucht heeft Herpin ook Saffraan toegevoegd aan dit hoofdingrediënt. Dit kruid geeft een spicy twist aan de geur.

Als tweede hoofdingrediënt gebruikte hij subtiele elementen als Arabische jasmijn en tijgerorchidee. 

En als derde hoofdingrediënt gebruikte hij een speciaal soort vanille met honing, nectar en abrikoos.

Design flesje
Het flesje heeft een organische vormgeving dat lijkt op een cocon/ei. Dit idee komt voort uit haar act tijdens de Grammy’s waar ze uit een ei kwam. Daarnaast roept het bij mensen altijd een bepaalde vorm van nieuwsgierigheid op: Wat komt er uit een ei? Of uit een cocon?

Lady gaga

Wat schiet er te binnen als je denkt aan Lady Gaga en haar Monsters? Natuurlijk de klauw! Deze heeft ze vanzelfsprekend ook doorgevoerd in het design van het parfum. De gouden dop heeft namelijk de vorm van een klauw, die ook nog eens multifunctioneel is; Je kunt hem als standaard voor het parfum op je toilettafel gebruiken. Hoe handig en leuk!

Black Fluid
Naast de veelbesproken vrucht ‘belladonna’, bevat het parfum nog iets spraakmakends: Black To Clear. Dit is een magische techniek waarmee de parfum zwart is gemaakt en niet zwart op de huid afgeeft als hij in contact komt met de huid.

Lady gaga

Het parfum is vanaf 1 september in elk parfumerie-kanaal te koop. Wil je meer? Dat kan! Aangezien het parfum niet het enige ‘zwarte’ exemplaar is, er is namelijk een hele lijn bestaande uit vijf producten.

SCOOP: Ze zijn ook al bezig met een tweede geur! Wie weet dan wel met bloed, zweet en sperma erin verwerkt. 😉

Ga jij het parfum scoren?

Door: Danique & Annick
Beeld: Danique & Annick