News

Girlscene’s Jitske interviewt Karsu!

Karsu Dömez, een jonge meid van 22 die bekend staat om haar jazz muziek. Deze Amsterdamse singer-songwriter tourt op dit moment de hele wereld over voor allerlei optredens in verschillende landen. Maar wie is dit meisje eigenlijk? Jitske interviewde Karsu om daar achter te komen!

Met knikkende knietjes ging ik, Jitske, de deur van het kantoor uit voor een interview met Karsu, een meisje dat net zo oud is als ik met een bloedmooie stem. Stiekem was ik dan ook heel erg nerveus, wie zou ik dadelijk toch tegenover me hebben? Karsu, natuurlijk, maar hoe is ze? Aardig? Vrolijk? Of juist geen van beiden. Na wat moed verzameld te hebben stapte ik op de fiets en fietste naar het ‘Grand café Du Lac’, het restaurant van haar ooms waar haar muziekcarrière begonnen is. Gelukkig waren de zenuwen snel verdwenen na aankomst, want ze is een lieve en spontane meid. Helemaal niet om zenuwachtig voor te zijn dus!

karsu

Karsu Dömez heeft haar volgende Nederlandse tour al klaar staan, maar even voor de meiden die haar nog niet kennen:

Karsu, leg eens even uit wie jij bent?
“Ik ben Karsu, 22 jaar en ben vanaf kleins af aan al bezig met muziek. Ik heb een tijdje lang psychologie gestudeerd, maar ben uiteindelijk gestopt, omdat ik er uiteindelijk niet echt aan toe kwam. Toen ben ik me gaan focussen op mijn muziek. Lang het ik gewerkt aan mijn eerste album die ik heb uitgebracht op mijn 19e, twee jaar geleden. Nu heb ik net mijn nieuwe album uitgebracht ‘Confession’. Ik heb een beetje een ‘poppie’ en jazzie stijl. Maar voor de rest ben ik eigenlijk gewoon een heel normaal meisje denk ik.”

Een tijdje geleden is je album ‘Confession’ uitgekomen, kun je me daar wat meer over vertellen? Is het anders dan het eerste album?
“Mijn eerste album ‘Live aan ’T IJ’ is een cd met alleen maar live nummers en is eigenlijk nog een mengelmoesje van allerlei stijlen. Dat is omdat ik toen nog niet zeker wist wat mijn stijl nou eigenlijk was, wat ik het leukste vind. Dit album daarentegen is een echt jazz-album en de nummers zijn opgenomen in de studio.

Ook leuk om te weten, voor mijn covershoot voor de cd ging ik samen met een groep meiden naar Parijs! Met een kofferbak vol designer kleding en Haute Couture reden we Parijs door om de foto’s te maken.”

Je bent al vanaf jongs af aan bezig met muziek en je passie is piano spelen. Hoe komt het dat je daar zo gepassioneerd in bent? Ben je ermee opgegroeid of zit misschien het talent in je familie?
“Nee, het zit eigenlijk niet in de familie. Ik ben er geïnspireerd door geraakt toen ik het als een klein meisje zag op de televisie. Het trok me heel erg aan en ik dacht meteen: ‘Dat wil ik later gaan doen!’ Dit wist ik eigenlijk al heel erg vroeg. Ik ben toen piano gaan spelen, twaalf jaar lang. Tot ik naar New York ging, toen ben ik overgestapt op jazz.”

Na je verschijningen op verschillende podia in allerlei landen ben jij de komende tijd ook op het witte doek te vinden, toch?
“Ja! Vanaf 17 november is de film ‘Karsu’ in verschillende bioscopen te vinden. Het begon allemaal heel lang geleden, op mijn zeventiende jaar. Mercedes Stalenhoef (de regisseur) hoorde mij zingen in het restaurant van mijn ouders. Ze vroeg me of ze een documentaire over mij mocht maken en of ze me de komende tijd mocht volgen. Na veel overleggen met mijn ouders besloten we dit toch te doen. Vijf jaar lang ben ik gevolgd en heb je me zien groeien voor de camera. Het is een hele bevalling geweest, omdat ze soms al om zeven uur bij me aan de deur stonden, maar ik ben blij dat het uiteindelijk allemaal gelukt is. Ik vind het echt een hele grote eer dat ze me heeft uitgekozen.

Wat je ziet is hoe het allemaal loopt, hoe ik midden in de nacht werk om een nummer uit te schrijven en hoe ik het uitwerk met de band. Alles wordt opgenomen en het proces is erg leuk om te zien.”

karsu

Waar ben jij het meest dankbaar voor?
“Ik ben het meest dankbaar voor alle mensen die naar mijn optredens komen om te luisteren naar mijn muziek. Ik vind het zo bijzonder dat iemand geld zou willen betalen om mij te kunnen zien. Ik ben gewoon heel erg blij met mijn fans omdat ze me ontzettend supporten. Sommige mensen volgen mij al zo lang en nog steeds komen ze naar optredens, dat is echt het meest dankbare wat ik heb.

Wat is je mooiste herinnering?
“De mooiste herinnering is toch wel mijn vorige tour van deze zomer met Ricciotti, een orkest van ongeveer 45 jongeren van mijn leeftijd. Het doel was om te spelen voor mensen die eigenlijk niet naar concerten kunnen, zoals weeskinderen, zwervers, verslaafden en mensen in de gevangenis. Na een tour in Nederland voor 1,5 week zijn we naar Turkije gegaan. Het was zo bizar om te zien, want die mensen hebben helemaal niks. Vooral de weeskinderen was erg indrukwekkend en emotioneel. Als je dan hoort: ‘Neem me mee, neem me mee!’ dan doet dat toch echt iets met je. Het was echt leuk om zoiets te doen.”

Hoe kom jij tot rust na een drukke periode?
“Na een hoop andere culturen, ander eten en hoop andere dingen dat ik gewend ben is het altijd wel fijn om even bij te komen. Dan ga ik altijd even naar mijn vriend of naar mijn nichtjes en vriendinnen. Gewoon even kletsen over nieuwe nagellak of oorbellen en mijn carrière even vergeten. Het is niet zomaar een kantoorbaan, je bent om vijf uur niet zomaar klaar. Je staat ermee op en gaat ermee slapen, dus het is wel eens fijn om het er gewoon even helemaal niet over te hebben.”

Zijn er ook nog nadelen aan je muziekcarrière?
“De oordelen die je soms krijgt zijn af en toe lastig. Iedereen heeft altijd wel een oordeel of mening over je, al is het maar over je haar. De ene zegt doe het los terwijl de andere het toch graag vast ziet. Op een gegeven moment werd ik er helemaal gek van, want ik was bang het niet goed te doen.

Gelukkig heb ik van alle negatieve dingen die ik heb meegemaakt altijd wel iets positief eruit weten te halen. Hier heb ik dan weer van geleerd en ben er zo alleen maar sterker uitgekomen.”

karsu

Even helemaal iets anders! Heb jij slechte gewoontes of een vervelende verslaving? Een confession to make
“Nou, eigenlijk kan ik soms heel ongeduldig zijn en ik ben ook helemaal geen ochtendmens, maar daar kunnen de meeste mensen zich wel in herkennen. Waar ik echt verslaafd aan kan raken zijn iPhone spelletjes, daar kan ik dan tot vervelends aan toe helemaal in opgaan.

Wat ook heel grappig is, dat is zo af en toe een periode heb waar ik helemaal verslaafd ben aan bijvoorbeeld een bepaalde soort groente. Zo eet ik in mijn maïs periode iedere dag maïs of spinazie als ik die periode heb. Een beetje een rare gewoonte, maar dan kan ik echt iedere ochtend, middag en avond spinazie eten! Als dan iemand aan mij vraagt wat ik heb gegeten, durf ik het dan ook bijna niet te zeggen!”

Wil je de meiden van Girlscene nog iets meegeven?
“Ga ervoor als je jouw doel echt wil bereiken. Het is heel hard werken. Houd je meest geliefde mensen om je heen, met hun steun kom je ook al heel ver. Soms dan zit je er zo doorheen, maar je ouders helpen je daar dan weer doorheen. Je hebt ze nodig en samen met hen is het hard werken. Toch is het ook belangrijk om gewoon lol te hebben. Ga op vakantie en geniet van het leven!

Mijn muziekcarrière en het touren is de beste baan ooit. Je bereikt veel en bent veel op reis. Ik hou ontzettend van het reizen, dat had ik vroeger nooit gedacht, maar ik vind het heerlijk om andere landen te bezoeken. Ik hoop dus echt dat ik dit nog jaren kan volhouden, want dit is echt mijn passie.”

Karsu start binnenkort met haar tweede Nederlandse tour. Meer informatie kun je vinden op haar website. Voor haar nummers en clips kun je ook even een kijkje nemen op haar YouTube kanaal. Ook is ze nu te vinden op Twitter & Facebook.

jitske koesen karsu donmez

Door: Jitske