News

Onder het mes?

“Krijg ik later ook grote tietjes?” Mijn buurmeisje van vier jaar keek me met haar grote blauwe ogen nieuwsgierig aan. Ik was zo overdonderd door haar vraag, niet alleen om het feit dat een meisje van vier het vraagt maar ook omdat ik de komende vijf minuten geen antwoord wist te bedenken.

Alles lijkt tegenwoordig nep te zijn. Elk meisje ‘moet’ tegenwoordig minstens cup C hebben, en laten we dan maar meteen beginnen over de tien miljoen andere eisen. Grote rode lippen, geen rolletje vet, felle ogen, geen haar (op het hoofd en wenkbrauwhaar na), ronde heupen, een strakke huid zonder rimpels en zelfs de schaamlippen moeten perfect zijn. Als ik mezelf kritisch ga bekijken zou ik dus voor de rest van mijn leven single blijven omdat ik met mijn kleine cup B, lengte van een meter tachtig, pluishaar, dunne lippen en onzuivere huid natuurlijk echt geen jongen aan de haak kan slaan. Allemaal onzin als je het mij vraagt. Ik kan nu wel een preek gaan houden over het feit dat iedereen mooi is maar daar schieten we weinig mee op.

Het gaat erom dat meisjes zich de laatste tijd mee laten sleuren in alle reclame en prachtige modellen en beroemdheden. Er ontstaat een beeld waar iedereen zich aan moet voldoen. Moet je even voorstellen dat iedere vrouw er ongeveer hetzelfde uit ziet. Moet je toch niet aan denken?
Daarbij zegt niemand dat het ‘moet’. Het probleem is alleen dat heel veel mensen onder het mes gaan uit onzekerheid en de angst om anders te zijn. Daardoor blijven er dus weinig mensen over die nog geen plastisch chirurgische behandeling hebben ondergaan.

Ook de foto’s die je in tijdschriften ziet zijn negen van de tien keer gephotoshopt tot het ideale beeld. Het lichaam is maakbaar naar wat je wilt met de programma’s van tegenwoordig. Ik geef toe dat ik ook wel eens een puistje weg werk of mijn ogen iets feller maak maar daar blijft het bij. Ik ga mijn benen niet verlengen, mijn haren geen andere kleur geven, mijn huid geen andere tint geven of mijn lippen dikker maken. We komen dus eigenlijk op de conclusie dat zowat alles wat je ziet in tijdschriften, programma’s, internetpagina’s of op straat vaak niet echt is. Bij het zien van een vrouw met een cup C wordt al meteen getwijfeld over of ze nu wel of geen siliconen zou hebben. En een vrouw van in de vijftig met rimpels wordt al gauw gezegd dat ze ‘lelijk’ of ‘oud’ is. Maar een man met een gerimpeld gezicht mag wel, dat is juist erg ‘karakteristiek’. De mannen hebben het maar makkelijk met de beautywereld: geen lagen make-up en foundation. En natuurlijk het ochtendritueel van mij: het ervoor zorgen dat mijn haar niet in de klit zit. De mannen en jongens hoeven alleen maar even te douchen en hun haar zit goed. En daarnaast maar zeuren over het uiterlijk van de vrouwen. Echte liefde gaat niet om het uiterlijk maar om het innerlijk. Jammer genoeg denken daar een hoop mannen anders over. Als het aan de mannen lag zag iedere vrouw eruit als Carmen Electra.

Nee… mij zal je nooit zo ver krijgen om onder het mes te gaan. Ik verover het hart van de man wel op een andere manier dan door mijn uiterlijk.

Door Evelien