News

Heb ik dit echt nodig?

Ik ben ervan overtuigd dat iedere bezoekster van Girlscene ooit al iets heeft gelezen van de schrijfster Sophie Kinsella. Ze behoort tot de top van de chicklit. Enkele jaren geleden kwam er een verfilming uit van de eerste twee boeken van de “Shopaholic” serie van Kinsella. In deze film probeert shopverslaafde Rebecca Bloomwood haar verslaving te boven te komen. Gek genoeg kan ik me echt met Rebecca identificeren. Ook al wordt er vaak ontzettend overdreven in de film. Ben ik dan ook koopverslaafd?

Tot nu toe heb ik nog géén schulden, dus antwoord ik resoluut nee op bovenstaande vraag. Ik koop gewoon graag. Zoals elke vrouw dat graag doet. Punt. Het is mijn sport, mijn uitlaatklep. Toch moet ik toegeven dat ik bewuster ben gaan kopen sinds ik de film heb gezien. En dat allemaal dankzij onderstaand fragment uit de film!

Op een gegeven moment gaat Rebecca een film bekijken, namelijk de DVD “Control your urge to shop” with Gerard E. Barton. Hij stelt aan Rebecca enkele vragen en daaruit kan je afleiden dat ze echt wel koopverslaafd is. Vervolgens stelt Barton een stappenplan op zodat Rebecca haar verslaving te boven kan komen. De eerste stap is “Ontwar je leven. Gooi het allemaal naar buiten. Stop het in dozen, en gooi het weg. Volharding en orde, dat zijn je nieuwe wachtwoorden.” Dit vind ik persoonlijk iets te drastisch. Eén van mijn moto’s is namelijk “gooi niets weg, want je krijgt er spijt van.” En dat meen ik ook echt. Is het jou ook nog nooit overkomen dat je net iets had weggegooid en dat je het de volgende dag al miste? Mij wel! Daarom zeg ik het nogmaals: gooi niets weg!

Verder vertelt Gerard E. Barton ook nog wat het nieuwe mantra in Rebecca’s leven hoort te zijn: “Heb ik dit echt nodig?”. En hier komen we bij datgene wat mijn koopgedrag heeft veranderd! De simpele vraag “Heb ik dit echt nodig?”.

Elke keer wanneer ik iets wil kopen, stel ik mezelf deze vraag. En ik ben echt verbaasd hoe vaak ik al ontkennend heb geantwoord op deze vraag. Ik heb echt al honderden euro’s opgespaard die ik nu kan besteden aan dingen die ik echt nodig heb.

Mijn tip voor jou: stel jezelf ook elke keer bovenstaande vraag wanneer je van plan bent iets te kopen. Wanneer je echter nog twijfelt, wacht je gewoon nog enkele dagen. Als het product door je hoofd blijft spoken, koop het dan. Indien niet, spaar je geld dan voor iets anders. Iets wat je wel écht nodig hebt!

door Lien