News

Stephs Model Mail: Echt

Tiny Fisscher is vooral bekend om haar Stephboeken, die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen uit de modellenwereld. Deze maand verschijnen er twee spiksplinternieuwe titels: Beauty, Body & Brains, een superleuk lifestyleboek, en Covergirl, de vierde Stephroman. De komende weken alvast een voorproefje uit deze boeken op Girlscene: Stephs Model Mail!

Wie denkt dat modellen altijd supertevreden zijn met hoe ze eruitzien, heeft het goed mis. Ook zij kunnen zich ongelukkig voelen over hun maten of hun haar, en ook zij kunnen puistjes hebben (natuurlijk nét op een dag dat je een heel belangrijke casting of job hebt!).
Hoeveel modellen ik niet ben tegengekomen die wel konden janken als ze in de spiegel keken… Zelf heb ik vaak genoeg huilend voor een spiegel gestaan. Niet alleen vroeger, toen ik écht nog heel dun was en daar vaak mee werd gepest, maar ook later, toen ik allang model was en inmiddels mijn dunne tienerlijf had ingeruild voor een vrouwenlichaam.

Het schijnt bij het leven te horen om zo nu en dan flink ontevreden te zijn over jezelf. Als zo’n bui weer overgaat, is er eigenlijk niks aan de hand. Maar als zo’n gevoel blijft ‘zeuren’, dan is het best handig om jezelf aan een zelfonderzoek te onderwerpen. Want wie bepaalt nou eigenlijk wat mooi of lelijk is? In de mode zijn er bepaalde regels, bijvoorbeeld dat de kleding die door ontwerpers wordt ontworpen beter valt om lange, slanke modellen. Maar de kleding die door die modellen op een catwalk wordt geshowd, zie je niet in de winkels terug. De exclusieve ‘haute couture’, waarbij er van elk stuk maar eentje bestaat, is alleen door de designer gemaakt om zijn stijl naar voren te brengen voor een nieuwe collectie. De zogeheten prêt-à-porter (vertaald: klaar om te dragen) is het uiteindelijke resultaat van de kleding die over de catwalk is gekomen en klaar is om door inkopers gekocht te worden.

Hoe duur of exclusief je kleding ook is, het blijft toch het belangrijkst dat je ook tevreden bent over wat daaronder zit: je lichaam. Je kunt nog zulke mooie kleren aanhebben, als je je niet goed voelt over wat die kleren verhullen, blijf je je onzeker voelen.
Maar hoe word je nou tevreden over je eigen lichaam als je jezelf te dik, te dun, te lang of te kort vindt?

Ik zal je een geheimpje vertellen. Als model kom ik soms in de chicste clubs, waar de zogenaamd chicste mensen aan de chicste drankjes zitten. Alles ziet er even prachtig en perfect uit, van het meubilair tot de mensen tot de glazen waar ze uit drinken. Toch zie ik in zo’n situatie niet vaak mensen ‘van vlees en bloed’, ik zie eerder plastic… Hoe prachtig gestyled alles en iedereen er ook uitziet, ik zie plastic mensen in een plastic omgeving met een plastic glimlach en plastic kleren om hun plastic lijf. Het enige wat niet van plastic is, zijn de champagneglazen.
Geloof me, ergens zijn met alleen maar ‘Paris Hiltons’ om je heen, waar iedereen óf onnatuurlijk mooi is, óf het krampachtig probeert te zijn: niets voelt ‘leger’ aan dan dat.

Als ik dan weer terug ben in Amsterdam en ik kom in een bruine kroeg, waar tante Neel en ome Arie met diepe rimpels in hun doorleefde gezicht en met een lichaam waar zo op het oog niets moois meer aan valt te ontdekken, aan hun dagelijkse borreltje zitten, geniet ik. En als ik in een gewonemensensauna kom waar je van alles ziet – jong en oud, dik en dun, kleine borsten of juist grote, kunnen daar wat mij betreft geen honderd chique clubs vol plastic mensen tegenop. En weet je waarom? Plastic mensen zijn niet echt. ECHTE mensen hebben putjes, pukkeltjes, rimpels, rode vlekjes, uitstekende botten of vetrolletjes, of toch op z’n minst één van deze dingen.
Dus tegenwoordig, als ik me onzeker voel en afkeurend in de spiegel kijk, bedenk ik dat al die plastic mensen (tegen wie ik stiekem heus wel eens opkijk) niet zijn wie ik ben: een ECHT mens…