News

Zeg Suus…

"Zeg Suus, heb jij nou al eens met die jongen gepraat?" Terwijl het discolicht ritmisch knipperde, draaide en zwierde over de dansvloer op het ritme van de muziek hingen Suus en ik lusteloos aan een tafeltje aan de zijkant van de discotheek, in tegenstelling tot de meeste mensen. Zwetend en hossend bewogen de mensen zich over de dansvloer en dat zouden Suus en ik normaal ook gedaan hebben. Maar vanavond hadden we geen zin. Na een avondje bankhangen, filmpje kijken en pizza eten hadden we besloten dat we "toch-nog-maar-wat-moesten-gaan-doen". Uiteindelijk was het de discotheek geworden, omdat de kroegen sinds het rookverbod niet meer zo gezellig zijn als dat ze eerst waren.

"Nee. Hij danst telkens en hij rookt. En als hij rookt staat hij buiten. Het is toch stom om naar buiten te gaan als niet-roker om met hem te kunnen praten? Subtiliteit is het sleutelwoord, girl," zei Suus. Ik knikte instemmend, ze had immers wel gelijk.

"Maar hij is wel knap Suus, echt jouw type ook. Daar moeten we echt iets aan gaan doen." Vindingrijk als ik ben had ik allang een plan ontwikkeld natuurlijk. Ik rook af en toe, met name met uitgaan. Puur voor de gezelligheid en natuurlijk ook om een goede reden te hebben om af en toe even luchtje te scheppen buiten. Ik had van tevoren geen sigaretten ingeslagen, maar aangezien je bijna overal wel sigaretten kunt kopen en zeker in discotheken en kroegen was er geen man over boord.

"Ik ben er zo weer," zei ik tegen mijn lieve vriendin en liep, zonder haar reactie af te wachten, weg.

Binnen no time was ik terug, gewapend met een pakje Marlboro. Trots liet ik het pakje tussen duim en wijsvinger geklemd voor Suus’ neus bungelen. "Ja? Ik laat me echt niet overhalen om te gaan roken als je dat soms denkt," zei Suus die me overduidelijk niet begreep. Overdreven kreunend zakte ik neer op mijn barkruk, schoof onze glazen opzij en legde de sigaretten centraal in het midden van de tafel. "Dit," ik tikte met mijn nagel op tafel en wees vervolgens theatraal naar het pakje, "is jouw redmiddel. Want die kerel rookt, en nu hebben we een reden om naar buiten te gaan en onopvallend met hem te praten. Je wilde toch subtiliteit? Dan krijg je subtiliteit! Ik rook, jij staat bij me. We praten samen wat, je geeft hem een knipoog, betrekt hem bij het gesprek en je bent binnen. Hoe simpel is dat?"

Zo gezegd, zo gedaan. We hadden hem een tijdje in de gaten gehouden en op het moment dat hij aanstalten maakte om naar buiten te gaan, grepen wij onze spullen en volgden hem naar buiten. Ik stak een sigaret op, inhaleerde diep en blies alle rook parmantig naar buiten.

"Zo Suus, wat een herrie binnen. Vind je het nog leuk? Wat heb je een mooie broek aan zeg, ik wilde het al veel eerder opmerken maar dan kwam er telkens iets tussen. Komt je kont mooi in uit!" het was me opgevallen dat hij een paar stappen bij ons vandaan, alléén tegen de muur geleund stond en me dus wel gehoord moest hebben. Suus ondernam weinig actie, reageerde wat timide en deed nou niet bepaald geïnteresseerd.

"Zeg, wil je nou contact met hem hebben of niet?" siste ik in Suus’ oor. "Zijn sigaret is bijna op en dan verdwijnt ie weer naar binnen!"

Suus haalde haar schouders op en ik wreef over mijn blote armen omdat het best koud was.

De jongen nam zijn laatste hijs, trapte de peuk uit en nam aanstalten om naar binnen te lopen.

"Fuck, wat doe jij nou?!" schreeuwde de jongen toen de inhoud van mijn glas Bacardi-Cola over hem heen vloog. Het was het allerlaatste wat ik had kunnen bedenken om hem buiten te houden. Beteuterd keek hij naar z’n designerjeans, die hem zonder twijfel een bom duiten had gekost. Zijn blik gleed naar mijn gezicht.

"O, jeetje, sorry. Ik verloor m’n evenwicht. Het spijt me echt, kan ik er iets aan doen? Terug betalen ofzo? Hem droogföhnen in de dames wc onder de handendroger?" Ik hield braaf een geïmproviseerd betoog, en al die tijd stond Suus naast mij te staan. Te kijken, zwijgend. "Nee,  hoeft niet, er was toch al bier overheen gegooid. Mijn vriendin wast hem wel weer. Fijne avond nog, dames."

"Dat was niet bepaald subtiel," zei Suus toen de jongen naar binnen was gegaan. "Suus! Ik doe heel veel moeite voor je maar je werkt helemaal niet mee!"

"Hm," zei Suus en keek wat afwezig over mijn schouder. "Suus?" Ik volgde haar blik en draaide me om. Zodoende kwam ik oog in oog te staan met een beeldschone, mannelijke creatie. Donker haar, groene ogen, strak wit T-shirt en een gebleekte spijkerbroek. Wauw.

Hij glimlachte zijn tanden bloot, "dat was zonder twijfel de meeste bijzondere manier om aandacht te trekken die ik persoonlijk ooit gezien heb."

Ik glimlachte onnozel en Suus knipoogde naar hem. "Ik ben Sander. Willen jullie wat drinken?"

Ik kon het niet laten om Suzanne een keiharde high five te geven toen Sander niet keek…

Door Bertine