News

Fopshopping

Je kent dat wel. Het is avond en het enige wat nog op televisie te zien is, zijn saaie talkshows of sekslijnen. Ik ben zo iemand die laat in de avond nog zin heeft om soaps te bekijken of zelfs om te gaan winkelen.

Op dat laatste heb ik dé oplossing gevonden. Op dat eerste ook wel, UPC on Demand, maar daar gaan we het niet over hebben.

Je kruipt achter je computer en surft naar internetwinkels, bij voorkeur H&M. Alles is er te koop: ondergoed, singlets, tops met korte mouwen, driekwart- en lange mouwen, jurkjes, rokken, gilets, colberts, jeans, broeken, make-up, tassen, bikini’s, schoenen, sieraden, jassen, ga zo maar door. Maar dat doe ik niet, want ik heb bijna alles al opgenoemd…

Vervolgens klik je gewoon aan wat je leuk vindt, in jouw kleur en maat. Het gekozen product verplaatst dan automatisch naar je “shoppingbag.” Je kijkt verder, klikt op de kopjes in de linkerrij. Jurkjes, pagina 2, ‘nee, niet leuk, volgende pagina.’ Op pagina 3 zie je het perfecte zwarte jurkje. Een diepe V – hals, zodat je voorkant mooi uitkomt, driekwart mouw, perfect voor de aankomende vrieskou en een strak lijfje, zodat al je mooie rondingen goed uitkomen. Maat 36, klik, kleur: zwart, klik. Een paar leuke oorbellen kan natuurlijk niet ontbreken, want tussen de 93 paar die thuis zorgvuldig in zo’n fotohoes met vakjes zijn opgeborgen, zit niets wat bij dit jurkje past. Ik steek mijn haar waarschijnlijk op bij het dragen van dit jurkje, dus…dan worden het knopjes. Iets groter dan normaal, in het zilver met kleine glittersteentjes erin. Maar, stel nou dat ik het los doe? Dan heb ik dus niks. Ik doe er voor de zekerheid een paar hangers bij. Mooie zilveren, ovaalvormige oorhangers, past meteen goed bij de vier slavenarmbanden die ik altijd draag.

Ook even bij de ‘sale’ kijken, voor je weet maar nooit. Kijk eens aan, bikini’s! Het wordt dan wel winter, maar het is wel een koopje, €2,90 voor een bikinibroekje en €4,90 voor het bijpassende bovenstukje. Een lekkere felle kleur, want dat is mooi voor als je bruin bent. Klik, in de shoppingbag.

Oké, ik denk dat ik alles nu wel een beetje gehad heb, ik moet natuurlijk wel oppassen met de ruimte die ik nog over heb in mijn kledingkast. En… eigenlijk heb ik ook al zo’n jurkje. Als ik goed naar die bikini kijk trouwens, vind ik hem er een beetje goedkoop uitzien. En, hoeveel bikini’s heb ik nu al, 10? Dat is toch wel genoeg voor de eerste zomermaand? Dan kijk ik in het voorjaar wel voor een andere, als de nieuwe collectie er weer is.

Uiteindelijk heb ik de pagina bij stap 4, vlak voor de aankoopbevestiging, weg geklikt. Ik had die spullen helemaal niet nodig. Dat bedenk ik me dan tijdens het proces dat ik doorloop. Het goede gevoel van iets kopen en het uitzoeken van dat ene jurkje en die leuke oorbellen. En dan, zodra al die spulletjes bijna van jou zijn, klik je de pagina weg. Dat scheelt je geld, je hebt daadwerkelijk gewinkeld, met dat bijbehorende opgewonden gevoel en je hebt je bedacht dat je eigenlijk best veel leuke spullen in je kast hebt hangen.

De naam die ik dit fenomeen heb gegeven: Fop-Shoppen. Perfect.

Door Maxine