News

Mannen achter het stuur, auto tegen de muur!

Wat nou ‘Vrouwen achter het stuur, bloed aan de muur’? In de zomermaanden blijken het de mannen te zijn, die de meeste auto-ongelukken veroorzaken! Waarom? Omdat ze het te druk hebben met het kijken naar vrouwen in korte rokjes. Kinderachtig? Zeker. Gevaarlijk? Hell yeah! De uitslag van dit onderzoek vraagt duidelijk om drastische maatregelen.

Twee weken geleden stapte ik voor de tweede keer met knikkende knieën in de lesauto (een Mercedes, jawohl). Dit keer was ik vastbesloten: ik moest en zou dit keer slagen voor mijn rijexamen. In een kwartier tijd wist de examinator de meeste zenuwen uit me te praten en reed ik een (bijna) vlekkeloze rit. (Oké, oké. Ze zei: ‘Het was niet foutloos, maar wel voldoende.’ Dat was voor mij genoeg.) Thuisgekomen vloog ik – bij gebrek aan ouders, aangezien die op vakantie waren – mijn vriend om de hals. ‘Geslaagd?’, glimlachte hij. Mijn stralende blik zei genoeg: O, yeah, baby! Geslaagd, eindelijk!

-

Dezelfde dag vroeg ik mijn rijbewijs aan en een paar dagen later kon ik hem ophalen. Ik was de koning te rijk en stapte meteen in de auto van mijn moeder. Ze was toch op vakantie. (Ik ben echt de braafste dochter ever: ik had het eerst gevraagd.) Vriendlief had zijn rijbewijs precies één dag eerder dan ik. En dat vond ik best vervelend. Dat vond ik aardig irritant. Ik baalde er, zeg maar, ontzettend van. Natuurlijk gunde ik hem zijn rijbewijs, maar ik had het leuker gevonden als de vrouw in kwestie nou eindelijk eens eerder het pasje in handen had gehad. Had ik best grappig gevonden.

Maar ik had het over het roekeloze rijgedrag van onze mannen. (Of eigenlijk: Britse mannen, want daar kwamen de boys vandaan, maar ik neem uit gemak even aan dat onze mannen net zo snel afgeleid zijn als zij). En over het feit dat wij – of eigenlijk onze korte rokjes – daar de oorzaak van zijn. Levensgevaarlijk natuurlijk, maar dat schrikt onze hubby’s niet af. Maar liefst 29 procent van de Britse mannelijke chauffeurs gaf namelijk toe dat ze hun ogen niet op de weg kunnen houden wanneer ze met warm weer vrouwen in sexy kledij zien. Niet zo verrassend op zich, want af en toe heb ik het idee dat mannen denken dat ze uilen zijn, zover draaien ze hun nek om. Slechts drie procent van de vrouwen zegt afgeleid te worden door de zomeroutfits van mannen. Ik heb altijd al gezegd dat vrouwen verstandiger zijn.

Helaas, helaas: het is geen nieuw fenomeen. Toen Eva Herzigova in 1994 poseerde op grote affiches voor Wonderbra, vreesden verkeersexperts voor massale verkeersongelukken, veroorzaakt door kwijlende chauffeurs. Het onderzoek is overigens gestart nadat de presentator van het Britse autoprogramma Top Gear een discussie startte over de afleidende zomeroutfits van vrouwen. Volgens hem was het lichamelijk onmogelijk om dan niet te kijken.

Maar goed, drastische maatregelen dus: het is tijd voor een tweede vrouwelijke revolutie. En dit keer nemen we niet ons stemrecht, maar de autosleutels over. Laten we afspreken dat wij voortaan rijden. Voor mannen voordelig, want zij kunnen eindelijk die verkoelende biertjes drinken (en naar vrouwen kijken, maar dat zullen ze nooit toegeven); voor vrouwen voordelig, want wij kunnen eindelijk eens rijden zoals wij willen. Niks geen ‘Schatje, we hadden hier linksaf gemoeten!’. Nee, vanaf nu nemen wij zelf het heft in handen! Of liever gezegd: het autostuur. Ik zeg: operatie autosleutel is gestart. Ladies, succes!

Door Marieke van Woesik