News

Column: koopdrang op vakantie

Disneyland Paris, ik sta in één van de miljoenen winkeltjes waar je alles kan kopen met het Disney logo erop. Bekers, sjaals, beeldjes, lijstjes, snoep, pennen, sleutelhangers en ga zo maar door. Ik kijk mijn ogen uit en heb al een hele verzameling aan spullen in mijn mandje. Een beeldje van 15 euro, handschoenen van 10 euro en een sleutelhanger van 8 euro en nog wat andere nutteloze rotzooi…

Ik heb nog niet op het prijskaartje gekeken en eenmaal bij de kassa gekomen, vind ik de 55 euro op het schermpje dan ook helemaal niet veel. Lekker boeiend, ik ben in Parijs! Wat maakt het uit wat het kost. Ik heb het gevoel alsof ik miljoenen bezit en alles kan kopen wat mijn hartje begeert.

koopdrang

Eenmaal terug in Nederland bekijk ik mijn nieuwe aankopen nog eens goed en vraag ik mij af wat me in hemelsnaam bezielde om een sleutelhanger van Goofy te kopen van 8 euro. Halloooo, 8 euro!!! Daar kan ik een week van leven, hypothetisch gezien dan. Deze situatie maak ik niet voor de eerste keer mee. Elke vakantie weer, koop ik dingen die ik hier in Nederland nooit zou kopen. Ik heb kasten vol spullen met souvenirs die ik het liefst zou terugbrengen, maar dat zou weleens hoog in de prijs kunnen oplopen.

Normaal gesproken let ik op elke cent bij het boodschappen doen. Als student is de Euro Shopper mijn beste vriend. Maar zodra er buitenlandse lucht door mijn longen stroomt, ben ik verkocht… letterlijk.

Misschien is de vakantie wel de enige periode van het jaar, dat ik roekeloos een aantal weken lang mijn geld over de balk kan smijten. Als ik dit niet één keer per jaar zou doen, dan zou ik waarschijnlijk de rest van het jaar niet zo zuinig zijn. Dus voor iedereen die binnenkort op vakantie gaat: Geef zo veel mogelijk geld uit in die ene week, dat bespaart je een hoop geld de rest van het jaar.

Komt jou dit ook bekend voor?

Door Myrre