News

Column: man/vrouw

Ze zeggen altijd dat mannen en vrouwen van verschillende planeten komen. De verschillen tussen de twee geslachten zijn lang geleden gevormd. De maatschappij en de samenleving hebben, onze oerinstincten veranderd en onderdrukt.

Het oerinstinct van de man is heel primitief, namelijk jagen en het verdedigen van zijn terrein. Bij vrouwen is dat een heel ander verhaal, zij willen van nature voor mensen zorgen, op welke manier dan ook. De mensheid is dus door de jaren heen heel wat veranderd, zo hoeven mannen anno 2011 niet de deur uit om een hert te vangen voor het avondeten. Ook de vrouw hoeft niet voor iedereen te zorgen, want tegenwoordig is elk individu veel zelfstandiger. In veel opzichten zijn we dus helemaal geëvolueerd, maar toch zie je nog wel wat van het oerinstinct terug.

man/vrouw

Als een vrouw tijdens het uitgaan wordt aangesproken door een man, kan zij dit heel goed als een gezellig praatje kunnen zien. In tegenstelling tot de man, die denkt dat hij een vrouw aan de haak heeft geslagen. Hierdoor ontstaan vaak misverstanden, waarbij het XY en het XX chromosoom volledig langs elkaar heen lopen.

Mannen zien elkaar vaak als bedreiging, als een binnendringer op hun eigen territorium. Een afwijzing van een dame richt daarom ook veel schade aan. Hij is beledigd en zal boos reageren, terwijl de vrouw geen kwade bedoelingen had. De communicatie die daardoor ontstaat gaat al net zo stroef. Mannen zeggen liever met zo min mogelijk woorden wat er aan de hand is, maar de vrouw zal er eerder omheen praten. Zij zal in haar ogen hele subtiele hints geven die elk andere vrouw direct zou begrijpen. De man heeft totaal niet door dat het voor hem bedoeld is en gaat er niet op in. De vrouw raakt hierdoor erg geïrriteerd en zal nu ook boos worden.

Het gaat dus vaak mis, maar wie moet zich nou aanpassen? Moet de man minder direct zijn en proberen om met zoveel mogelijk woorden het probleem uit te leggen? Of moet de vrouw zonder medeleven gewoon zeggen dat ze niet geïnteresseerd is? Door de jaren heen zijn de vrouwen vermannelijkt en de mannen vervrouwelijkt. We komen dus steeds een beetje dichter bij elkaar. Als we in ons achterhoofd houden wat de verschillen zijn, komen we al een heel eind.

man/vrouw

Elkaar echt begrijpen zal er waarschijnlijk nooit van komen, we zijn nog altijd twee verschillende wezens. Het heet niet voor niks ‘man’ en ‘vrouw’, verschil moet er zijn. En als vrouw zijnde, denk ik dat het niet eens leuk is als we elkaar volledig zouden begrijpen. Hoe moet dat dan met de verborgen boodschappen en de oh zo subtiele hints? En soms hebben we ook gewoon een man nodig die zegt waar het op staat. Ik weet het zeker, het is maar goed dat mannen en vrouwen van een andere planeet komen. Het lijkt mij veel spannender als je elkaar niet altijd perfect begrijpt.

Zou jij het fijn vinden om de man altijd 100% te snappen?

Door Myrre