News

Column: Sale, daar gaan we weer!

Uitverkoop. De één heeft er een hekel aan, de ander wordt hysterisch. Helaas behoor ik tot deze laatste soort. Zodra ik rode stickers zie, wordt het zwart voor m’n ogen en race ik als een bezetene de winkel door. Terwijl ik met mijn ene oog druk alle kledingstukken in het rek stuk voor stuk bekijk en keur, richt ik mijn andere oog op het volgende rek. Tijdens de uitverkoop heb ik het gevoel dat ik haast heb, hoeveel tijd ik ook vrij heb gemaakt om te shoppen. Stel je voor dat ik te laat ben en mijn maat weg is? Stel je voor?!

Thuis relativeer ik de boel. Wat een onzin. Ik ben blij met die nieuwe slippers die ik voor 50% scoorde bij Zara. En ja, dat rokje van H&M had ik ook écht nodig en het heeft me bijna niets gekost. Maar wat is het toch dat wanneer vrouwen (van mijn soort dan, de anderen lachen ons verstandig uit) een grote hoop met kleding zien, daar wild bij worden en beginnen te graaien. Thuis word je gek van die hoop met kleding, maar in de uitverkoop kun je ons niet blijer maken.

columnsale

Wie trouwens ook niet blij te maken zijn, is het personeel van -bijvoorbeeld- Zara. Heb je daar ooit een blije verkoopster gezien tijdens de uitverkoop? Respect hoor, die meiden werken iedere dag in een omgeving die het best te vergeliken is met een oorlogsgebied. Ik zou zelf ook niet vrolijk zijn wanneer ik voor de honderdste keer alle uitverkoopjes recht moet hangen, weer moet zeggen dat er geen maten achter liggen of -nog erger- de berg met kleding op moet vouwen. Ik zou het meisje dat de ballen heeft om het wel te doen, het liefst een schouderklopje geven en willen zeggen dat het allemaal wel weer goed komt. De sale stopt echt een keer!

En dan die arme mannen… Die horen sowieso bij het soort ‘ik haat de uitverkoop’. Ze zijn al niet dol op shoppen, maar tijdens de sale lopen ze wat verslagen en gedesoriënteerd door alle drukte achter hun dochter/vriendin/zus aan. Vervolgens moeten ze zeggen of het aangewezen kledingstuk leuk genoeg is. Ze zeggen altijd maar van wel, dan zijn ze er zo snel mogelijk vanaf. Maar wij vrouwen zijn niet van gisteren. We zien namelijk dat ze het kledingstuk niet bekeken hebben! Vervolgens krijgt de arme jongen nog even een uitbrander: ‘Je keek niet eens! Als je zo chagrijnig doet, ga ik de volgende keer wel alleen shoppen hoor. Dit jurkje is toch leuk? Toch?!’

columsale

Voor ons, sale lovers, lijkt het één groot feest. Maar ondertussen staan ook wij te zuchten naar die kinderwagen die weer zo nodig meegenomen moest worden door de doorgedraaide vrouw naast je. En die rijen bij de paskamers zijn ook niet echt om over naar huis te schrijven, om nog niet over de stofwolken waar je truien van kunt breien in de pashokjes te spreken. Maar ach, een echte shop-a-holic slaat zich door deze strijd, al dan niet met blauwe plekken en schrammen. Maar hey, je eerlijk veroverde trofee  -dat jurkje dat je vriend niet bekeek en toch leuk vond- heb je toch maar mooi voor 50% gescoord. En je had het echt nodig.

Ps. Ben jij ook al druk als een kip zonder kop door de sale aan het rennen? Bekijk de beveiligers eens. Die mannen staan of heel treurig voor zich uit te turen, verbijsterd door zoveel shopgeweld. Of ze staan ons recht in het gezicht uit te lachen. En geef ze eens ongelijk.

Ben jij al druk aan het sale-scoren?

Bron foto’s: Weheartit.com

Door Esmée