News

Column: Controlfreak

Een hekel hebben aan controlfreaks, maar het stiekem zelf zijn. That would be me! Alles in mijn leven draait om controle. Wanneer ik de controle verlies, raak ik in paniek en ga ik op zoek naar iets waar ik wel de macht over kan hebben. Controle geeft mij rust en overzicht, maar soms is het niet bepaald handig.

Met mij op vakantie gaan? Dat kunnen alleen mijn beste vriendinnen die de relaxedheid zelve zijn. Afgelopen maand ben ik met zo’n topper een weekje naar Spanje geweest.  Twee weken van  te voren begin ik met pakken. Zes topjes, vijf bikini’s, oja en niet te vergeten een sleurhut vol beautyspul. Lijstjes maken kan ik als de beste. Mijn telefoon staat vol met sms’jes aan mezelf met to-do-lijsten. Ik heb zelfs al een lijstje met babynamen klaar, niet dat ik er ook maar een minuut aan moet denken om nu al een kindje te krijgen, maar toch, stel je voor dat ik die ene geniale naam vergeet? Op mijn zestiende heb ik ook een lijstje gemaakt met de muziek die ik op mijn begrafenis wil hebben. Als je zelfs je eigen begrafenis (brrr…) al plant, dan weet je: ik ben een controlefreak.

controlefreak

Wat gebeurt er als ik de controle verlies? Terug naar dat weekje Spanje van vorige maand. Op de terugweg raakten we compleet de weg kwijt in onze huurauto en dreigden we de vlucht te gaan missen. Het bibberlipje kwam te voorschijn en als mijn vriendin niet had gezegd: ‘Es, nu niet gaan huilen, dat lost niets op!’, had ik als een kind gejankt. Want van kleins af aan weet ik, huilen werkt. Het laat mensen je vaak helpen of ze doen toch maar wel hetgeen wat jij van ze verlangde, heerlijk! De vlucht hebben we uiteindelijk zonder tranen gehaald, doordat ik met 120 over kleine wegen scheurde. Ik weiger gewoonweg te falen.

controlefreak

Ook in het huishouden ben ik een ramp. Alles moet volgens een bepaalde volgorde. Ik gebruik ongeveer tien verschillende doekjes, want smetvrees hoort ook een beetje bij ‘in control’ zijn. En als een vriendin of mijn moeder de afwas voor me wil doen, flip ik. Want ook dat moet in een bepaalde volgorde gebeuren. Eerst spoelen, dan links alle vieze was, rechts het afdruiprek (beslist niet andersom!). Dan al het bestek in de bak en wassen maar.

controlefreak

Het liefst plan ik in mijn agenda een maand van te voren uit wat ik eet, met wie ik afspreek, hoe laat en waar etc etc. Doodvermoeiend! Als ik geen vrienden en familie zou hebben die zich niets aantrekken van mij en lekker -vol relaxedheid- doen waar ze zin in hebben, zou ik een rot leven hebben.

Ik besluit bij deze: ik ga echt relaxter worden. Weet je wat? Ik maak meteen een lijstje, waar ik op moet letten.

Door Esmée-ik-flip-ook-als-mensen-geen-streepje-op-mijn-naam-schrijven