News

Column: Alleen zijn

Bij de titel dacht je meteen: ‘Aaahw, arm meisje’, of niet? Precies. Daarom schrijf ik deze column. Er moet mij iets van het hart. Betekent alleen zijn namelijk dat je meteen eenzaam bent? Nee!

Je kunt mij niet blijer maken dan met een regenachtige zondag, waarin ik met mijn gordijnen dicht door mijn huis kan schuifelen. In joggingbroek, met dikke huissokken, een grote knot op m’n hoofd en zonder make-up het liefst. Ben ik dan eenzaam? Of niet sociaal? Welnee! Slechts enkele vriendinnen hebben op zondag toegang  tot mijn huis en zelfs die weten dat ze beter niet spontaan langs kunnen komen als de gordijnen dicht zitten.

alleenzijn

Waarom weiger ik mijn alleen-zijn-dag niet af? Waarom wel? Voor anderen? De hele week werk ik mezelf kapot, struin ik de leukste feestjes en persevenementen af en soms ga ik zelfs op een luxe persreis. Niets om over te klagen. Vrienden heb ik genoeg, maar ik weet dat er daarvan maar vier onvoorwaardelijk zijn en dat is veel! Maar iedereen wil toch soms een dag gewoon stilte. De hele dag je mond houden. Niet door anderen gestoord worden. Als jij wil ontbijten met chips. Dan ontbijt je met chips. Niemand die het irriteert. Laat jij je vuile was door je slaapkamer slingeren? Nou en! Je hoeft geen problemen van anderen aan te horen en je mag heerlijk egoïstisch zijn. Even geen verplichtingen, behalve alleen doen waar je zin in hebt.

alleenzijn

Nog iets wat anderen heel erg vreemd vinden: alleen uit eten of alleen naar de bioscoop. Dat laatste deed ik toen ik studeerde regelmatig, vooral op dinsdagmiddag wanneer er weinig mensen waren. Mij kon het weinig schelen, je houdt toch je mond tijdens een film, maar de mensen (vooral bejaarden!) om mij heen keken me aan of ik gek geworden was. Uit eten leek mij dan ook geen probleem. Alleen op persreis in Lissabon testte ik dat en dat viel vies tegen! Het eten zelf is natuurlijk geen probleem; je concentreert  je op het naar binnen schuiven van je voedsel. Maar dat wáchten op je eten! Waar moet je kijken? Je kunt moeilijk anderen ongegeneerd aanstaren, alhoewel ze dat bij jou ook doen. Binnen een half uur was ik bij ieder restaurant weer weg. Ga je dus een keer alleen uit eten: neem een boek of tijdschrift mee! Dat voorkomt deze awkwardness.

alleenzijn

Twee keer in de maand is het dus mijn alleen-zijn-dag en dan kan heel de wereld mij even gestolen worden. Zelfs mijn geliefde (oke bijna obsessie) Girlscene!

Kunnen jullie goed alleen zijn?

Door Esmée