News

Madelon: Hoe word je een au-pair

Uit de reacties op mijn blogs blijkt dat veel meiden enthousiast zijn over het leven als au pair in het buitenland, en het misschien zelf ook wel eens willen proberen. Begrijpelijk, want het is super leuk! Daarom geef ik jullie dit keer wat tips uit eigen ervaring.

Bij het begrip ‘au pair’ denk je waarschijnlijk meteen aan Tippi Wan uit Gooische Vrouwen: de evil au pair uit Thailand die door Cheryl eigenlijk alleen als slaafje gebruikt wordt. Gelukkig zijn mijn au pair-ervaringen op geen enkele manier daarmee te vergelijken!

au-pair

Wat is een au pair?

Als au pair woon je bij een gezin in huis en ben je er voornamelijk om voor de kinderen te zorgen. ‘Au pair’ betekent letterlijk ‘op gelijke voet’, wat betekent dat je daadwerkelijk onderdeel van het gezin bent. Het is normaal dat je als au pair meehelpt in het huishouden en af en toe kookt, maar zwaar huishoudelijk werk valt in principe niet onder jouw taken. Het belangrijkste werk bestaat voor een au pair uit het zorgen voor de kinderen: als papa en mama aan het werk zijn of een avondje uitgaan, ben jij er om op te passen. Je haalt ze van school, maakt eten voor ze, helpt ze met hun huiswerk en speelt met ze. Wat altijd een voorwaarde is wanneer je als au pair werkt, is dat het gezin jou kost, inwoning en eventueel zakgeld geeft, in ruil voor het werk dat je doet.

au-pair

Natuurlijk bestaan er verschillende gezinssituaties en hiermee is ieder au pair-baantje eigenlijk anders. Ik ken meiden die bij een alleenstaande vader of moeder werken en hierdoor om de week vrij zijn (als de kids bij de andere ouder zijn). Ook bij een gezin waarvan de moeder met zwangerschapsverlof is, zul je vanzelfsprekend een stuk minder werken dan bij een gezin waarvan de ouders allebei vijftig uur per week aan het werk zijn.

au-pair

Hoe vind ik een gezin?

Er bestaan veel au pair-bureaus die jou kunnen helpen bij het vinden van een gastgezin. Voorbeelden hiervan zijn Travel Active, Activity International en Au Pair Interactive. Het grootste voordeel van zo’n organisatie is dat je zelf niets hoeft te doen: het gastgezin wordt voor jou gezocht nadat jij je voorkeuren hebt aangegeven. Ook kan het bureau je overal bij helpen: denk aan het regelen van het vervoer naar het buitenland en reisverzekeringen. Als je iets niet weet, heeft het bureau een antwoord voor je en als het werk uiteindelijk tegen blijkt te vallen, heb je altijd een organisatie achter je staan. Zie het als een soort verzekering.

au-pair

Daarnaast zijn er tal van websites waarop gastgezinnen en au pairs zich kunnen aanmelden, bijvoorbeeld Au Pair World of AuPair.com. Als je ‘au pair website’ intikt op Google, komen er zo tientallen websites tevoorschijn. De zoektocht naar een voor jou geschikt gastgezin wordt je zo wel heel makkelijk gemaakt, aangezien jij bepaalt met welk gezin je in contact wil komen! Natuurlijk ligt het grootste nadeel voor de hand: je weet niet wie er achter de profielen zitten en je hebt ook nergens garantie op. Mocht je au pair-werk uiteindelijk tegenvallen, dan heb je niemand om op terug te vallen.

au-pair

Op het oog lijkt het dus logischer om een organisatie in de hand te nemen, maar bedenk je wel dat hier natuurlijk de nodige kosten aan verbonden zijn. Je betaalt het bureau voor de bemiddeling tussen jou en het gastgezin en voor de garantie dat je iets hebt om op terug te vallen, dus dit zal altijd duurder zijn dan wanneer je zelf een gastgezin zoekt. Daarnaast is het voor jou misschien wel makkelijker om zelf voorwaarden te stellen en dingen af te spreken met je gastgezin, zodat je zelf voor het grootste gedeelte kan bepalen hoe jouw au pair-avontuur eruit komt te zien.

au-pair

Weeg voor jezelf alle voor- en nadelen tegen elkaar af, kijk wat voor jou nuttige dingen zijn (bijvoorbeeld dat je vervoer naar het land geregeld wordt) en bedenk je goed of je het echt nodig vindt om een organisatie in te schakelen. Zelf heb ik gemerkt dat er uiteindelijk niet veel verschil in zit: eenmaal ter plekke spreek je toch zelf alles met je host family af, zonder dat er bij ieder wissewasje een organisatie bemiddelt.

au-pair

Waar ga ik naartoe?

Misschien verwacht je het niet, maar werken als au pair is een enorm goede manier om te reizen! Omdat je als au pair over het algemeen niet meer werkt dan veertig uur per week en in principe recht hebt op vrije weekenden en vakanties, heb je tijd genoeg om leuke dingen te doen en het land te verkennen. Bovendien krijg je vaak zakgeld, wat je kan gebruiken om leuke dingen te doen. Verder integreer je als au pair echt in een andere samenleving en een andere cultuur, waardoor je een land écht goed leert kennen: veel beter dan wanneer je er gewoon op vakantie gaat. Je woont bij een gezin in huis en maakt hun gewoonten mee, enorm leuk wanneer je van andere culturen houdt! Bedenk je dus goed waar je graag nog eens naartoe zou willen. Welke cultuur lijkt jou helemaal het einde? En is het mogelijk om daar als au pair naartoe te gaan? Zo ja: DOEN! Er is geen betere manier om die cultuur mee te maken; je zult er geen spijt van krijgen.

au-pair

Tips?

Natuurlijk moet je als au pair van kinderen houden en moet je sterk in je schoenen staan om voor langere tijd in het buitenland te gaan wonen, maar dit had je je waarschijnlijk al bedacht vóórdat je besloot om au pair te worden. Andere belangrijke tips:

Wat je ook doet, zorg dat je ALLES van tevoren goed vastlegt en afspreekt met je gastgezin. Hoeveel uur per week werk je, wat voor werkzaamheden moet je doen, hoeveel ben je alleen thuis met de kinderen en vooral: wat verwachten jullie van elkaar? Er iets niets vervelender dan dat één van beiden na een tijdje besluit om de overeenkomst te beëindigen, omdat het tegen blijkt te vallen.

au-pair

Neem wat spaargeld mee! Ook al verdien je geld als au pair, het zal niet genoeg zijn als je weekendtrips wil maken en misschien na je au pair-werk nog op reis wil. De meeste au pairs verdienen tussen de 50 en 150 euro per week – dit is misschien voldoende voor iedere week een stapavond en een dagje uit, maar wil je écht op reis, dan heb je hier niet genoeg aan. Onthoud overigens wel dat je kost en inwoning krijgt, gratis en voor niets, en zie je zakgeld dus als een extraatje en niet als loon.

au-pair

Pas je aan! Je woont straks bij een gastgezin in huis, wat betekent dat JIJ te gast bent. Je zult te maken krijgen met verschillen en je zult merken dat dingen anders gaan dan hoe jij ze thuis gewend bent. Soms zal dit moeilijk zijn, maar bedenk je dat je hier alleen maar van kan leren! De meeste gezinnen zullen overigens ook geïnteresseerd zijn in jouw cultuur, anders nemen ze geen buitenlandse au pair, dus deze verschillen zullen je trip alleen maar leuker maken.

Zou jij als au pair in het buitenland willen werken?

au-pair

Liefs, Madelon

Bekijk ook vorige reisverhalen van onze Madelon in het prachtige down under!