News

Column: Niemand is perfect

Ooit al eens gehad, dat je vooraan in de klas stond… Je ging de klas het verhaal vertellen dat je de dag ervoor had ingestudeerd en op het moment dat je je mond open deed.. herinnerde je je de tekst niet meer? Met trillende stem probeer je je verhaal toch zo goed mogelijk te vertellen, waardoor het een onsamenhangende tekst wordt en het onderwerp waarover je praat ineens iets totaal onbekends lijkt.

column niemand is perfect

Je handen beginnen te trillen en je stem hapert. Alle leerlingen kijken je aan en je bent bang dat ze een rotopmerking zullen maken. Op dit moment ben je zo bang om te falen, dat het niet meer lukt om je fatsoenlijk te gedragen. Voor sommigen zal dit bekend voorkomen, voor anderen weer niet. Dit heeft puur met faalangst en perfectionisme te maken. Je wilt het perfect doen en zijn, maar omdat je zo weinig vertrouwen in jezelf hebt ontwikkel je faalangst, met ongemakkelijke situaties als gevolg.

Ik heb er veel last van, spreekoefeningen zijn voor mij een ramp, sociale contacten leggen vind ik heel moeilijk en alleen op de computer of tegen vrienden kan ik mezelf zijn. Ik blijf schrik hebben dat ik kritiek krijg over hetgeen wat ik doe. Is het over mijn verhaal dat ik schrijf, over mijn punten op school of gewoon over hoe ik ben?

column niemand is perfect

Op school kennen maar enkele mensen de ‘real’-me. Alleen maar omdat ze door één of andere gelegenheid mijn vertrouwen hebben kunnen winnen. Bij klasgenoten klap ik meteen dicht. Want ik bang ben dat ik niet perfect kan zijn. Niemand is perfect, dat weet het kleinste kind en toch is het niet mogelijk om de rust in mijn hoofd te laten wederkeren. Rust die ik enkel heb bij mijn vrienden en familie, maar bij vreemden wordt mijn hoofd gek.

Bij het minste of geringste slaan de twijfels toe en het enige dat ik dan doe is zwijgen. Als je niks zegt, kun je ook niks verkeerd zeggen en op dat moment weet ik nu eenmaal ook niks te vertellen. Dit fenomeen is best lastig, zeker omdat ik mezelf hierdoor kapot maakte tijdens werk. Ik moest en zou alles perfect doen, maar daarin slaagde ik niet in. Hierdoor was werken voor mij zwaar en vermoeiend, en heb ik uiteindelijk moeten afhaken.

column niemand is perfect

Enkele tips om tot rust te komen als je begint te stressen

1) Bedenk je zelf: Wat is nu het ergste dat kan gebeuren als jij niet zou kunnen slagen in perfect zijn? Gaat iemand je vermoorden? Gaan er ongelukken gebeuren? Nee, zoiets is niet het geval, waarom dan nog stress? De gevolgen zullen niet zo heel dramatisch zijn.

2) Adem eens drie keer in en uit met gesloten ogen, zodat je weer tot rust kunt komen en dat je daarna weer de draad kunt oppakken zonder al die stress.

3) Er staat overal geschreven: "Laat het los, je hoeft helemaal niet perfect te zijn", maar dit vind ik nogal kort door de bocht. Ik bedoel, je kunt jezelf niet even commanderen dat je helemaal klaar bent met die flauwekul en dat het nu moet stoppen, nee zo werkt dat niet. Wat volgens mij wel werkt is elke dag in de spiegel kijken en zeggen: "Je kunt het en misschien niet perfect, maar goed genoeg". Je moet zelfvertrouwen krijgen en de enige manier om dat te krijgen is om jezelf aan te moedigen.

column niemand is perfect

Hebben jullie ook last van dit probleem, hebben jullie misschien andere tips om er vanaf te komen?

Ingezonden door Aagje