News

Blog: Christina in New York (3)

Lezeres Christina heeft net haar havo diploma binnen en vertrekt dit weekend voor een maand naar New York. Naast shoppen (ze gaat met een halfvolle koffer weg), hardlopen door Central Park en musea bezoeken, heeft Christina meer plannen. Ze gaat een maandje (vrijwillig) naar school om haar Engels te verbeteren. Voor Girlscene houdt ze de komende maand een blog bij!

christina in new  york

I’m back… Na vier weken lang in NYC te leven, heb ik Manhattan achter mij moeten laten. Ik was zo gewend aan alles en iedereen dat ik nergens meer van op keek. Het was een droom voor me die realiteit werd en te snel voorbij vloog. Ik heb zoveel bijzondere en inspirerende mensen ontmoet die ik nooit meer zal vergeten. Ook heb ik veel nieuwe vrienden gemaakt van over de hele wereld, wat betekent dat ik nu een slaapplek in Taiwan, Korea, Polen, Barcelona etc. heb.

christina in new  york

Je leert heel veel van zo’n reis. Dit was de eerste keer in mijn leven dat ik alleen zonder vrienden of familie vloog en op reis was. Je moet rekening met alles houden en dat gaat soms mis, maar van fouten leer je. Tijdens mijn verblijf in NYC ben ik Nederland ook meer gaan waarderen. De vrijheid en veiligheid waarmee wij leven is niet vergelijkbaar met sommige landen. Dat niet alleen, ik ben ik voor het eerst in mijn leven mijn fiets gaan missen. Dus meiden, wie ooit –net als ik- gezegd heeft: ‘Ik haat mijn fiets’ neem je woorden terug! Een fiets geeft je de vrijheid die je hier niet hebt, omdat het te gevaarlijk is om te fietsen door de drukke straten. Natuurlijk zijn metro’s fijn en snel maar het is er bloedheet en je ziet niets van de stad.

christina in new  york

Daarom heb ik samen met Isabel een tandem gehuurd en zijn we langs de Hudson River gefietst. Tijdens het fietsen zie je zoveel en je ‘voelt’ de stad op een andere manier dan dat je wandelt of in een auto zit. Het was een hete dag en Isabel vroeg: ‘Wat geef je me als ik nu in de Hudson River spring?’ Daarop zei ik dat ik haar 1 dollar zou geven en hoppa daar ging ze. Ik sprong haar meteen achterna. We hebben er een minuut in gezeten, maar daarna beseften we dat het krankzinnig en misschien wel illegaal was. We kwamen er ook achter dat er een dode vis naast ons dreef… Maar wie kan er nou zeggen dat hij of zei in de Hudson river heeft gezwommen?

christina in new  york

Elke dag was het weer een kermis van sirenes in NYC. Zoveel geluid en drama dat het lijkt alsof er twintig huizen in brand staan, maar volgens mij sturen ze hier al vijf politiewagens en brandweerwagens op pad als er een kat in de boom zit. Het leuke in NYC vind ik wel dat mensen heel anders met elkaar omgaan. In winkels krijg je vaak dezelfde complimentjes zoals ‘I love your hair’ of ‘Omg where did you get those shoes from?’, wat allemaal niet gemeend overkomt. Op straat komen jongens naar je toe om je telefoonnummer te vragen en als je die niet geeft volgen ze je een aantal straten. De taxi chauffeurs die in gebrekkig Engels alsmaar klagen over hun baan en bijna allemaal wel een broer of neef hebben die in Nederland woont.

christina in new  york

Als je uitgaat ontmoet je zoveel jongeren of jong volwassenen die voor een jaar in NYC wonen, studeren, op reis zijn of werken. Al die mensen hebben een toekomstdroom en komen bijna allemaal niet uit Amerika zelf. Je ziet wel een groot verschil met het uitgaan hier en in Europa. Als je een meisje bent kom je zonder problemen overal gratis naar binnen. Jongens daarentegen moeten meestal betalen of komen niet naar binnen als er teveel zijn. Ik heb ook een aantal keren gezien dat een meisje geweigerd werd om haar gewicht en dat vind ik echt absurd.

christina in new  york

Het leukste aan mijn reis vond ik de verschillende culturen die je leert kennen. Na school zijn we samen met een vriend uit Korea naar Korea Town geweest en hebben daar gegeten. Hij heeft mij en een aantal vriendinnen allemaal traditionele gerechten laten proeven en over de geschiedenis en tradities verteld. Of de gesprekken in de klas over de leeftijd waarop je kinderen krijgt, salaris en werk je eigen land, uit huis wonen, studeren etc. Iedereen heeft er een andere kijk op dankzij zijn of haar cultuur. Op school respecteert iedereen elkaar, het maakt niet uit wat je afkomst, geloof, huidskleur etc. is. Daar heb ik veel van geleerd, ik heb hier namelijk vrienden gemaakt waar ik in Nederland nooit mee in aanraking gekomen zou zijn.

christina in new  york

Door: Christina

Must reads 👀