News

Column: Eat, pray, love

Heb je je ooit gevoeld alsof je in je vorige leven Boeddha bent geweest? Yup, ik heb de Bali-fever opgelopen deze zomer. Hoe kan ik dat niet, als er een tandeloze medicijnman genaamd Ketut is om mijn hand te lezen? En als ik kan fietsen door de rijstvelden waar een aantrekkelijke Braziliaanse autobestuurder me van de weg rijdt?

eat pray love

Ik weet het, ik heb misschien teveel zon gehad. Dat of ik heb ‘Eat Pray Love’ te vaak gezien en begin daadwerkelijk te eten, liefhebben en bidden als Julia Roberts. Omdat ik films vaak nogal serieus neem, ben ik me gaan verdiepen in het boeddhisme. Ik heb misschien geen negenenveertig dagen onder een boom gezeten om het licht te zien, maar ach, nadenken onder een parasolletje telt ook.

Zo ben ik gekomen op het achtvoudige pad: de acht stappen van Boeddha tot ‘verlossing’. Oké, mijn acht stappen zijn misschien ietwat anders dan die van Boeddha. Kan ik er wat aan doen dat ik nu eenmaal van een wijntje houd en hier en daar wel eens een scheldwoord laat vallen als ik mijn teen stoot? Ze leiden in ieder geval tot waar ik nachtenlang voor heb geduimd: een geweldige zomer. 

Het begint allemaal bij het dromen. Dan bedoel ik niet die dromen waarin je in een Vera Wang jurk aan het altaar staat, je hand vervlochten in die van Ryan Gosling. Ik heb het over het durven dromen over die jongen waar je obsessief naar staart in de les. Je mag best zijn achternaam achter jouw naam uitproberen, al is het maar in je agenda. 

eat pray love

Gebod nummer twee: verzorg jezelf alsof je Paris Hilton bent. Je voelt je beter als je lokken, nagels, benen, oksels, huid, en poriën goed verzorgd zijn. Waarschuwing: mocht je dit overwegen, neem een extra baantje. Je zult het nodig hebben. 

Hoe ik bij het derde gebod ben gekomen? Laten we het erop houden dat ik dankzij mijn enthousiaste kaakspieren graag praat en daarom een aantal keren bijna voor mijn sokken ben gereden. Toen ik gênant overeind probeerde te komen, kon ik op de een of andere manier alleen maar denken: ‘Dit had de laatste dag van mijn leven kunnen zijn’. Vanaf morgen kleed ik me alsof mijn leven er vanaf hangt. Ik word liever aangekeken om mijn ietwat opvallende jurkje, dan dat ik opga in het gordijn achter me. Kortom; draag wat je nooit hebt durven dragen, maar altijd al heb aan willen trekken.

eat pray love

Nummer vier is simpel, maar waar (geloof me): get over yourself. Om wat voor reden dan ook, ieder meisje -inclusief ikzelf- blijft minimaal twee avonden per maand thuis op haar bed zitten mokken met slechts die bak Ben & Jerry. Misschien ziet dit tafereel er leuk uit in Bridget Jones, maar in real life kom je hiermee niet verder dan je slaapkamer. Hijs jezelf in een jurkje dat op een voetstuk staat (omdat het je ooit een leuke avond heeft gebracht), bel je altijd-beschikbare vriendin en ga iets doen. Later lig je in je bed te grinniken om de avond die je hebt gehad. 

Jezelf bezighouden is verder uiterst belangrijk. Zo heb ik zojuist de agenda op mijn iPhone ontdekt en begint het alarm dat ik ingesteld heb bij elke koffie, lunch of drankjes date me al aardig te irriteren. Toch maakt de Blair Waldorf in mij een sprongetje als een kind van zeven, wetende dat mijn sociale kalender volstaat.

eat pray love

Het zesde gebod is iets wat we allemaal wel willen: reizen. Mijn on the road droomreis door Australië zou zo ongeveer zeventig jaar sparen vereisen, ben ik bang. Maar wie zegt dat ik deze reis niet mag plannen? In mijn gedachten heb ik alle wegen van de wereld al bereden. Thank god for imagination

Het zevende gebod is iets wat alle ouders, docenten en huiswerkbegeleiders er bij je in rammen: stel jezelf een doel. Alhoewel ik zo’n beetje altijd ‘nee’ zeg als mijn ouders ‘ja’ zeggen, ben ik het stilzwijgend eens met dit gebod. Zo had ik mezelf als doel gesteld mijn (uit voorzorg dichtgeplakte) spaarvarken te vullen, en op dit moment begint hij al aardig zwaar te worden! 

eat pray love

Mijn eindeloze verhaal van geboden is nu gekomen bij nummer acht. Zonder nummer acht zou je aan het einde van dit pad regelrecht de verkeerde afslag nemen. Het gebod? Say yes! Zeg ja op alles en iedereen. Of iemand je nu een baantje aanbiedt (dat niet goed betaalt), je uitnodigt (voor een feestje waar je niemand kent) of je uitvraagt (wat je eigenlijk niet ziet zitten): zeg ja! De ‘what if?’ blijft zo kilometers van je vandaan. Wie weet brengt het je tot de kans van je leven of ontmoet de jongen van dromen!

In ieder geval beloof ik je: het brengt je tot het einde van mijn achtvoudige pad. Hand in hand met Julia Roberts heeft het me gebracht tot waar het allemaal om draait; een perfecte zomer.

Door Noor Lagendijk van Noshitsher