News

Joanne schrijft: Vertrouwen en al zijn keerzijdes

Vertrouwen. Ik denk dat er meer mensen in mijn leven zijn geweest die mijn vertrouwen hebben geschaad dan dat ik bananen heb gegeten. Let wel: ik lust geen bananen. Buiten mijn herinneringen aan mijn vroege jeugd waar mijn ouders me op fantasierijke manieren een banaan naar binnen probeerden te proppen, heb ik er geen meer op. Je weet wel: ‘Tjoeke tjoeke tjoeke tjoek tjoek! Joanne daar komt de bananen-auto aan!’

Ik heb nog genoeg foto’s liggen van de vieze gezichten die ik dan trok. Ik vond het een vieze, gele smurrie. Dat vind ik nu nog steeds, alleen leg ik nu héélvolwassen de fout bij mijzelf, vroeger lag de fout natuurlijk bij de banaan. Ik kon er niets aan doen dat ‘ie zo vies smaakte…

Na mijn geheel kleurrijke vergelijking wil ik nu straight to the point komen. Vertrouwen. Voor mij een van de gevoeligste kwesties die er zijn – en met mij zijn er vast velen die er ook zo over denken.

Tien letters. Het is een woord van tien letters met een hele zware lading. Door de jaren heen heb ik geleerd dat de buitenkant lang niet altijd een goed evenbeeld is van de binnenkant. Iemand kan van buiten je vertrouwen winnen maar van binnen… Sommige mensen kunnen verraderlijker zijn dan gloeiend hete lava onder een koud gesteente. Lieve ogen die alsmaar lonken: Als er iets is, je kunt het me altijd vertellen!

trust

Maar ondertussen.
Ik, in erbarmelijke toestand doe eerlijk mijn verhaal en de volgende dag liggen alle beschamende details op straat. Wekenlang worden er briefjes op mijn rug geplakt. Word ik na geroepen. Het verhaal muteert zich, fluisterende monden maken het spectaculairder dan dat het is. Uiteindelijk mondt het uit in iets wat de wereld nog nooit heeft aanschouwt, terwijl het in het begin zoveel kleiner was. Vertrouwen is een van de meest gecompliceerde woorden die ik ken. Je hoeft maar iets mee te maken, iets beschamends, iets verdrietigs en… BAM! Voor je het weet ligt alles op straat, één persoon kan alles bewust of onbewust verkeerd opvatten en je vertrouwelijke informatie is aan diggelen.

Om een voorbeeld te geven: Mijn ouders zijn enkele jaren terug gescheiden, je wilt niet weten wat voor ‘n wilde verhalen er toen over mij en mijn familie over de straten woekerden. Om maar heel persoonlijk te worden: Mijn vader was kwaad op mijn moeder en heeft over mijn rug vreselijke dingen verzonnen over mij, mijn moeder en mijn stiefvader. Zelfs de mensen die zo dicht bij staan – mijn eigen vader dus! – heeft me in dit opzicht vaak genoeg verraden. En nog steeds, ik heb het contact met mijn vader voor mijn eigen bestwil dan ook verbroken: Met een hele gemene leugen zette hij mijn eigen zusje tegen me op. Met mijn vader heb ik ook een handje vol "vriendinnen" – let op de aanhalingstekens – die ik om zo’n zelfde reden uit mijn leven heb verbannen. Nu moet je me niet als een of andere zielenpiet zien, integendeel! Ik heb een hele lieve moeder, stiefvader en een vertrouwelijke vriendenkring die ik alles kan vertellen en die me door dik en dun zullen steunen. Mensen die roddels en leugens niet geloven omdat ze weten hoe ik ben.

Zo heb ik door de jaren heen geleerd dat vertrouwen zo dun is als glas – je moet het heft in eigen handen nemen en je eigen glasblazer worden om het dikker en sterker te maken. Je moet selectiever zijn, mensen echt goed kennen en ook op je hart vertrouwen.

trust

Je zult na bovenstaande wel denken: Die Joanne is nog nooit zóóó persoonlijk geworden in een column. Dat klopt, maar ik vond dat het tijd was om ook dit onderwerp aan te snijden: naast schrijfster, columniste, boekenverslaafde, TVD-watcher, dromer, fulltime-kwijler-bij-het-zien-van-een-foto-van-Chris-Hemsworthen al wat ik dan ook ben, ben ik ook een mens met echte gevoelens. Zowel positieve als negatieve ervaringen. Jullie reacties zijn altijd zo positief en hoop brengend. Ik zie vaak terugkomen dat jullie het zo knap vinden dat ik recht op mijn doel afga en juist de bovenstaande situatie die ik heb beschreven heeft me daartoe gedreven: doe wat je zelf wilt, volg je hart, een ander doet het niet voor je.

Zo, nu hebben jullie ook een andere kant van me gezien. Iets heel anders dan dat je normaal voorbij ziet komen. Meiden, het klinkt heel cliché: maar dit soort gebeurtenissen maakt je sterker, het vormt je. En om even in stijl – attitude! – af te sluiten:

Praat maar, maak me maar bekend. Laat vooral zien dat je honderd procent fan van bent!

Wat ik vooral probeer te zeggen dat als mensen je vertrouwen schaden, je er vooral boven moet staan. De reden dat mensen achter je rug om over je praten is alleen maar een bevestiging dat je een héél eind op ze vooruit loop.
Be proud, be you.

trust

Door: Joanne