Lifestyle

Werken als au pair in Florida

Amerika…Het land van ‘Forever 21’, celebrities, de Dow Jones, het altijd hippe New-York, de mooiste stranden…en natuurlijk het land waar de nieuwste, meest trendy gadgets het eerst gelanceerd worden! Het land waar iedereen tegen iedereen ‘how are you’ zegt, zonder dat ze het ècht geïnteresseerd zijn, en het land waar onze Nederlandse economie heel afhankelijk van is. En ik woon er!

Sinds oktober 2007 woon ik in Palm City, in het zuiden van Florida. Florida is een van de zuidelijke staten van Amerika, met ongeveer 15,6 miljoen inwoners. Toen ik vorig jaar mijn HAVO diploma heb gehaald, wilde ik nog niet gelijk gaan studeren. Ik wilde liever eerst nog wat van de wereld zien, en een jaartje ertussenuit. Omdat ik gek op kinderen ben was een jaar werken als au pair de perfecte oplossing voor mij! Toen ik eenmaal wist wat ik wilde, ben ik gaan zoeken op het internet: Waarbenjij.nu is hiervoor een goede website. Je kunt zoeken op ‘landen’, en vervolgens op ‘beroep’. Ik ben gaan zoeken op ‘Florida’ omdat het weer me wel aansprak en omdat ik heel graag eens naar Amerika wilde gaan. Zo kwam ik op de website van Linda, een Nederlands meisje dat op dat moment als au pair in Amerika zat. Ik ben met haar gaan mailen, en vervolgens met het gastgezin waar ze bij woonde, en zo is het balletje gaan rollen! En nu woon ik al weer vijf maanden in Amerika, bij datzelfde gezin!

Florida lijkt heel ideaal: het strand dichtbij, er heerst overal een vakantiesfeertje, maar natuurlijk ben ik hier wel om te werken. De mensen waarbij ik woon hebben twee kinderen: een meisje van 3, Ashley, en een jongetje van 22 maanden, Walker. En over een maandje verwacht mijn ‘host mom’ een derde kindje! Het leuke aan mijn werk vind ik dat het heel gevarieerd is: met kinderen is sowieso geen dag hetzelfde, maar ik doe ook veel verschillende dingen met ‘mijn’ kids.

Ashley gaat iedere ochtend naar school, dus dan heb ik overdag alleen Walker. Met Walker ga ik eigenlijk iedere ochtend weg: soms gaan we naar ‘thriftstores’, (soort tweedehands winkels, waar je de mooiste designeroutfits voor een prikkie kunt krijgen!) of naar reusachtige winkels als Walmart, Macy’s, of gewoon shoppen in een van de vele ‘malls’ hier. Walker heb ik dus al jong de vaardigheden van het shoppen bijgebracht, van essentieel belang voor zijn toekomst.. 😉 Als ik ‘s middags beide kinderen heb, gaan we vaak naar het park, de speeltuin, picknicken of naar het strand. Het leuke is dat ik in principe zelf kan bepalen wat ik met kids ga doen, ik heb heel veel vrijheid hierin!

Op zich verdient het werk naar Nederlandse maatstaven niet veel; ik verdien zo’n $159,- per week. Daarnaast moet je wel bedenken dat je kost en inwoning krijgt: ik heb een aardig ruime kamer, computer met internet, flatscreen tv, tweepersoonsbed, mag 3 uur naar Nederland bellen per week, en ik heb een eigen auto! Dit zijn voorwaarden die overal verschillen en die je zelf met je gastgezin moet bespreken. Daarnaast kan ik trouwens gewoon naar de supermarkt gaan, eten kopen, het bonnetje bewaren, en dat betalen ze ook voor me. Al met al best goed geregeld dus! Het geld dat ik verdien heb ik eigenlijk alleen nodig om kleding, verzorgingsproducten en dergelijke te kopen, en uitjes van te betalen.

Als je als au pair naar de VS, of een ander land in de wereld gaat, is het erg belangrijk om met een officieel bureau te gaan. Zelf ben ik met ExpertAupair gegaan, een van de 12 officiële organisaties die au pairs uitzenden naar de VS. Dit is me erg goed bevallen! Iedere maand spreek ik af met iemand van de organisatie om te bespreken hoe het gaat, en ik kan ze altijd bellen of mailen. Je kunt een gezin van tevoren nooit helemaal goed beoordelen, en daarom is het belangrijk om altijd een organisatie achter je te hebben! Zo voorkom je dat je uitgebuit wordt, teveel werk moet doen, dat ze je te weinig willen betalen etc. Hier zijn namelijk allemaal richtlijnen voor. Met een erkende organisatie gaan is dus wel zo veilig voor jou en je gastgezin!

Sinds ik in Amerika woon ben ik al ontzettend veranderd; ik vond van mezelf dat ik altijd heel zelfstandig was, maar nu ik hier woon kom ik er pas écht achter wat ‘op eigen benen staan’ inhoudt. In principe ga je helemaal alleen naar Amerika, en moet je echt zelf iets opbouwen! Aan de ene kant bestwel eng, maar aan de andere kant wordt je er volwassener en zelfverzekerder door. In de maanden dat ik hier nu zit heb ik veel doorzettingsvermogen en discipline ontwikkeld, je kunt namelijk niet zomaar even naar huis gaan als je het een dagje niet naar je zin hebt! Ik kan het iedereen die gek op kinderen is aanraden om een jaartje te werken als au pair. De maanden dat ik hier nu al zit zijn echt voorbij gevlogen, en dit is absoluut een ervaring die ik m’n hele leven niet weer zal vergeten!

Handige sites:

www.waarbenjij.nu
www.expertaupair.com
www.paulainflorida.waarbenjij.nu

door Paula