Lifestyle

Tips voor het sparen

Wil je deze zomer een weekje naar de zon, een weekendje weg met een vriendin of gewoon een dag heel veel geld uitgeven tijdens een dagje shoppen? En heb je niet heel erg veel geld? Dan is het nu tijd om te gaan sparen…

– Zoek een baantje of neem een krantenwijk. Het is niet altijd leuk, maar het verdient en dat is wat je wil. Zet al het geld dat je verdient op een spaarrekening, of beloof jezelf dat je er niet aankomt voor andere dingen dan Het Doel.

– Meld je aan bij sites als MoneyMiljonair, Euroclix of M4N. Hiermee kan je beetje bij beetje geld verdienen door e-mails te lezen of door advertenties op je site te zetten. Hoe actiever je bent, hoe meer je verdient. Alle kleine beetjes helpen.

– Probeer niet te shoppen, en al helemaal niet online! Weersta de verleiding en hou Het Doel voor ogen! Dat is wat je wil, en niet nog meer rokjes, jurkjes of schoenen. Dat komt later wel weer.

– Koop geen kleine prulletjes als een lipgloss van twee euro, een haarbandje van vijf euro of dat leuke sjaaltje van vier euro. Stop ook met eten kopen op school of in de stad. Op die manier geef je ongemerkt heel erg veel geld uit. Hou ook bij wat je bespaart, leuk om te zien en heel leerzaam.

– Ga je stappen? Neem dan een bedrag mee en zeker geen pinpas. Weet je dat je normaal 30 euro uitgeeft? Beperk het dan nu tot 20 euro en zorg dat dat ook het enige is wat je meeneemt. Moet je betalen voor de garderobe? Doe dan niet én een vestje én een bodywarmer én een jas aan. Hier moet je dubbel voor betalen en dat is zonde. Oh, en drink natuurlijk geen drankjes van vijf euro.. Ga voor een lekker wijntje of iets zonder alcohol. Lekker en toch goedkoop.

– Kijk eens in de buurt of bij familie of je kan oppassen. Een advertentie op Marktplaats werkt ook goed! Het is makkelijk en leuk geld verdienen en vaak krijg je wel wat extra’s toegestopt.

– Kleingeld in je broekzak? Stop het in een potje en stort dit aan het eind van de maand op je rekening. Wedden dat er zo twintig tot dertig euro in je potje zit!

Zoals je ziet is discipline belangrijk. Het geld komt (helaas) niet zomaar uit de lucht vallen: je moet er wel wat voor doen. Hou telkens Het Doel voor ogen: je doet het voor jezelf en je spaart omdat je in de zomervakantie iets leuks wil gaan doen.

Succes met sparen!

Door onze redactrice Cynthia