Lifestyle

Bijzondere bijbaantjes: journaliste

Voor deze nieuwe rubriek "Bijzondere bijbaantjes" interview ik meiden met een apart, speciaal of opvallende job. Leuk om te lezen, en wie weet ook om inspiratie uit op te doen voor je eigen bijbaan! Deze keer: Samantha, een journaliste bij een regionale krant.

Vertel eens wat je over jezelf…
Ik ben Samantha, 18 jaar en dit jaar geslaagd voor het VWO. Ik vind het ontzettend leuk om te schrijven, te fotograferen, gewoon lekker buiten te zijn (vooral op het strand!) en bezig te zijn met kleine kinderen. Het was eerst mijn bedoeling om volgend jaar Journalistiek te gaan studeren, maar dat vind ik toch iets te algemeen, vandaar dat ik nu Pedagogiek ga studeren.

Wat is jouw bijbaantje?
Ik werk nu ongeveer een jaar bij een regionale krant. Ik interview mensen, en verwerk dat vervolgens in een artikel, maar ik breng ook verslag uit van allerlei activiteiten. Ook de foto’s voor bij het artikel maak ik vaak zelf. Af en toe krijg ik een opdracht; de ene maand kunnen dat er twee zijn, terwijl ik een andere maand helemaal niks schrijf. Ik mag ook zelf met ideeën komen.

Hoe ben je aan dit baantje gekomen?
Ik heb gereageerd op een advertentie in die krant. Er stonden verder geen eisen bij en ik had zoiets van: ik probeer het gewoon! Na een sollicitatiegesprek heb ik een proefopdracht gekregen, waarna ik eigenlijk al meteen andere opdrachten kreeg. Na een tijdje werd me gevraagd hoe ik het vond en of ik er mee verder wilde gaan. Ik vertelde toen dat ik het leuk vond, en dat als het zou kunnen, ik er graag mee verder wilde. En dat vonden ze goed!

Wat verdien je?
Ik krijg per opdracht betaald. Hoe groter het artikel, hoe meer ik ervoor betaald krijg. Maar meestal is het ongeveer 25 euro per artikel. Soms ben ik daar heel erg lang mee bezig, maar soms ook maar een uurtje.

Wat is er zo speciaal aan dit baantje?
Als ik vertel wat voor baantje ik heb, reageren veel mensen vaak heel enthousiast en vinden ze het een bijzonder bijbaantje, maar voor mij is het eigenlijk al heel gewoon. Maar het is natuurlijk niet echt een baantje wat iedereen heeft…

Wat zijn de voordelen?
Je komt op allerlei verschillende plekken waar je anders nooit zou komen, je komt allerlei soorten mensen tegen, en dat is erg leuk. Omdat ik ook over allerlei soorten onderwerpen schrijf, kom je ook overal wel iets over te weten, je leert er ook echt iets van.

Zijn er ook nadelen?
Je weet nooit van tevoren wanneer je precies moet werken, soms hoor je pas ‘s middags dat je ‘s avonds ergens naar toe moet. Ook weet je nooit van tevoren of er een bepaalde maand wel werk is. En je hebt natuurlijk altijd een deadline waar je je aan moet houden, maar daar heb ik nog nooit problemen mee gehad. Omdat je niet iedere maand evenveel werk hebt, heb ik ook nog een ander baantje (in de horeca) erbij, om toch iedere maand wat te verdienen.

Heb je nog tips voor andere jonge meiden die een leuk baantje zoeken?
Zoek iets wat je echt leuk vind om te doen, of als je al ongeveer weet wat je later zou willen doen. Probeer dan iets te zoeken in die richting om alvast wat ervaring op te doen en erachter te komen of het ook echt is wat je wilt. En als je het zelf ook leuk vind, en er enthousiast over bent, zal het ook echt niet uitmaken dat je nog jong bent en nog geen ervaring hebt!