Lifestyle

Bijzondere bijbaantjes: strandwacht

Voor deze rubriek "Bijzondere bijbaantjes" interview ik meiden met een apart, speciaal of opvallende job. Leuk om te lezen, en wie weet ook om inspiratie uit op te doen voor je eigen bijbaan! Deze keer: Anandi, een strandwacht bij de reddingsbrigade!

Vertel eens wat je over jezelf…
Ik ben Anandi en ik ben 15 jaar, na de vakantie ga ik naar 4 VWO, eindelijk in de bovenbouw! Ik houd van tekenen, heel erg veel praten, uitgaan, lezen en gezellige dingen doen met mijn vriendinnen.

Wat is jouw bijbaantje?
Ik ben strandwacht bij de reddingsbrigade! Ik werk bij een meer waar een heleboel mensen komen zwemmen en zonnebaden. Als het erg warm weer is, liggen er een paar duizend mensen! Er staat op het hoogste punt van het grasveld een post; dat is een soort van EHBO huisje van de reddingsbrigade waar alle EHBO spullen liggen. Daar ben ik te vinden!
Het grootste gedeelte van de dag ben je aan het kijken of er ergens wat gebeurt, of je gaat met iemand anders patrouillelopen om te kijken of er ergens iets aan de hand is. Of er komen mensen met bijvoorbeeld een wespensteek of een snee die je moet behandelen. Ikzelf mag alleen nog maar pleisters plakken en spullen aangeven, omdat ik m’n EHBO-diploma nog niet heb.

 Hoe ben je aan dit baantje gekomen?
Omdat ik als sport bij de reddingsbrigade zit. Jje hebt dan elke week training en dan bouw je conditie op, moet je veel onderwater zwemmen en bovenal: je leert hoe je mensen moet redden! Ook leer je hoe je met mensen in paniek om moet gaan tijdens een reddingsactie. Het is hartstikke leuk, want ik zit in een hele leuke groep waar het altijd gezellig is! Maar het is ook gaaf omdat je zowel individuele dingen als met de groep leert. En je hebt hier echt iets aan; als er een keer echt iemand verdrinkt, bijvoorbeeld!

 Wat verdien je?
Ik verdien €3,- per uur, dat is iets meer dan het minimumloon voor 15 jaar. Maar ze houden hier geen rekening met je leeftijd, dus over een paar jaar is dit niks meer voor mij!

 Wat is er zo speciaal aan dit baantje, wat zijn de voordelen?
Het is speciaal omdat niet iedereen dit kan doen; je moet bij de reddingsbrigade zitten om alles te leren. Ook fijn: je doet bijna niks (alleen opletten en rondlopen) en je verdient toch geld!

 Zijn er ook nadelen?
Het is een nadeel dat je alleen kan werken als het heel mooi weer is, want als het 16 graden is, willen de mensen niet in hun zwemkleding aan een meer liggen. Dan komt er dus bijna niemand, en hoef ik ook niet te komen. Ook jammer is dat je soms heel lang moet werken. Je begint namelijk om 11 uur, omdat rond die tijd de mensen een beetje binnen beginnen te stromen, en je moet sowieso tot 6 uur ’s avonds werken. Als het nog lang druk is, moet je nog later blijven… Soms zit je er zelfs tot 9 uur! Maar dan heb je daarna wel €27,- verdiend, dus dan is het ‘t ook wel waard.

 Heb je nog tips voor andere jonge meiden die een leuk baantje zoeken?
Schrijf je in bij een uitzendbureau, daar kun je je wensen aangeven en dan zoeken zij een leuk baantje voor je. Dan hoef je er zelf niet opuit, en het kost je niks!