Lifestyle

Bijzondere bijbaantjes: webshop eigenaresse

Voor deze rubriek "Bijzondere bijbaantjes" interview ik meiden met een apart, speciaal of opvallende job. Leuk om te lezen, en wie weet ook om inspiratie uit op te doen voor je eigen bijbaan! Deze keer: Manon, eigenaresse van een webshop!

Vertel eens wat je over jezelf…
Ik ben Manon, 17 jaar oud. Ik zit nog op school, in 6VWO met het profiel Natuur&Techniek. Ik hoop komend jaar te slagen voor mijn eindexamen! Ik houd van mode, lezen, mijn hond Milo en lekker uitslapen. Maar mijn grootste hobby is mijn webwinkel: www.vilja.nl.

 Wat is jouw bijbaantje? Waar is het, wat houdt het werk precies in, hoe vaak werk je, et cetera?
Als bijbaantje run ik een eigen webwinkel; sinds kort verkoop ik daar ook kleding van mijn eigen label ‘Vilja.nl’. In principe werk ik elke dag, maar ik kan natuurlijk volledig mijn eigen tijd indelen. Het grootste gedeelte van het werk bestaat uit vragen beantwoorden, bestellingen verwerken, nieuwe dingen inkopen, een klein beetje administratie en soms nieuwe producten fotograferen. Het is natuurlijk ook handig als je daarnaast de trends een beetje in de gaten houdt!

 Hoe ben je aan dit baantje gekomen?
Via een forum bestelde ik weleens online producten uit het buitenland samen met andere meiden, om de kosten zo laag mogelijk te houden. Dit liep uit op grotere bestellingen, waarop ik ook een beetje winst kon maken. Dit beviel me een stuk beter dan schappen vullen in de supermarkt, dus ik wilde er graag in verder. Na een tijdje heb ik besloten dat ik het wat groter wilde aanpakken; toen ben ik Vilja.nl gestart.

 Wat is er zo speciaal aan dit baantje, wat zijn de voordelen?
Uniek aan mijn bijbaan is dat het tevens mijn hobby is. Het voelt dus ook totaal niet als werk! Een ander groot voordeel is dat ik zelf bepaal hoe lang en wanneer ik werk, en ook alles vanuit huis kan doen. De werkzaamheden op zich zijn natuurlijk ook best bijzonder; er zijn weinig meisjes van mijn leeftijd wiens dagelijkse bezigheden bestaan uit het in- en verkopen van producten, het communiceren met buitenlandse leveranciers, et cetera.

 Zijn er ook nadelen?
Ik zie het niet als een groot nadeel, maar zodra je een eigen webwinkel start, neem je wel een risico. Een eigen bedrijfje starten betekent dat je moet investeren en je weet natuurlijk nooit zeker of je deze investeringen terugverdient. Je kunt met producten blijven zitten en op die manier verlies draaien. Maar met kennis van je eigen markt en een beetje gezond verstand, kun je dit risico wel redelijk beperken natuurlijk!

 Heb je nog tips voor andere jonge meiden die een leuk baantje zoeken?
Als er zich een kans voordat om van je hobby je (bij)baantje te maken, grijp deze dan met beide handen aan! En hierbij kan een beetje risico nemen geen kwaad…