Lifestyle

Stage in het buitenland

Steeds meer jongeren vertrekken voor een paar maanden, of langer, naar het buitenland. Of het nu is voor werk, stage, als au pair of gewoon om rond te reizen: in je eentje een ander land ontdekken wordt steeds populairder. Uit een onderzoek is gebleken dat 62 procent van alle jongeren wel stage zou willen lopen in het buitenland. Waar komt toch die drang om te reizen vandaan?

Tik ‘buitenlandstage’ in op Google en je laptop draait overuren. Honderden, zo niet duizenden sites zijn er te vinden, die je kunnen helpen bij het plannen van je trip naar het buitenland. Wil je in het buitenland gaan werken, wil je op stage, wil je gewoon lekker rondreizen of als au-pair je geld verdienen? Het kan allemaal. En alsof de keus nog niet moeilijk genoeg is, regelt bijna iedere organisatie trips naar tientallen verschillende landen. Zoveel keus, zoveel te regelen, en toch zijn er ieder jaar weer honderden jongeren die de wijde wereld in trekken. Deze drie avonturiers deden het, of gaan het doen.

Margo Jolink (20) heeft acht maanden in Spanje gestudeerd en loopt op dit moment stage in Nieuw-Zeeland.

“Eigenlijk wilde ik voor mijn stage eerst naar Australië”, vertelt Margo. “Ik kon daar alleen geen stageplek vinden, dus toen ben ik in Nieuw-Zeeland terecht gekomen. Ik heb daar nog geen minuut spijt van gehad! Nieuw-Zeeland is echt een geweldig land en heeft een onwijs mooie natuur.” Vanwege haar drang om te reizen, lijkt het er op dat Margo een goede studiekeus heeft gedaan. Voor haar studie ‘International Business and Languages’ moest ze sowieso een half jaar naar een ander land. “Het buitenland en andere culturen hebben me altijd al geïnteresseerd”, vertelt ze. “Toen ik de kans kreeg om weg te gaan, heb ik die gelijk aangepakt door naar Spanje te vertrekken.”

Voor Margo waren de voorbereidingen op haar tweede trip makkelijker dan toen ze naar Spanje ging. “Voordat ik naar Spanje vertrok was het allemaal erg spannend. Ik vroeg me af waar ik nu weer aan begonnen was, of vijf maanden niet te lang zou zijn en of ik niet eenzaam zou worden”, vertelt ze. “Maar eigenlijk viel er helemaal niks tegen.” Margo had het zo naar haar zin op de Spaanse universiteit, dat ze besloot er nog een paar maanden bij aan te plakken. In totaal woonde ze acht maanden in het plaatsje Castellon de la Plana. “Ik heb in die acht maanden zoveel van Spanje gezien, veel vrienden gemaakt en de Spaanse taal geleerd. Ik heb voor mezelf leren zorgen, en ontzettend veel ervaringen opgedaan die ik nooit meer zal vergeten.”

Margo vindt dat een periode in het buitenland alleen maar voordelen kan hebben. “Waar ik in Nederland drie jaar over doe, doe ik in het buitenland in een half jaar”, vertelt ze. “Omdat je weet dat je er maar een korte tijd bent, doe je zoveel mogelijk. Ik kan een buitenlandstage in ieder geval iedereen aanraden. Het is iets wat je gewoon moet doen, waar je niet teveel over na moet denken. Het is een geweldige ervaring voor de rest van je leven.”

Margo (derde van links) met een aantal van haar Spaanse klasgenoten

Valerie Visschedijk (18) stapt in augustus 2009 op het vliegtuig naar Zuid-Afrika, om daar een maand lang vrijwilligerswerk te gaan doen.

Vrijwilligerswerk interesseerde me altijd al”, vertelt Valerie. “Vroeger zei ik altijd al dat ik kindjes in Afrika wilde helpen. Nu ik achttien ben, mag ik eindelijk gaan!” Valerie verwacht dat ze in Afrika een erg leuke tijd zal hebben. “Ik ga in een weeshuis werken waar kinderen van verschillende leeftijden zitten. Ze zitten daar bijvoorbeeld omdat hun ouders overleden zijn aan aids of niet meer voor ze kunnen zorgen”, vertelt ze. “Ik verwacht dat ik overdag veel met de kinderen bezig zal zijn, bijvoorbeeld om ze te helpen met hun huiswerk of om een crèche te begeleiden. Daarnaast wil ik ze ook danslessen gaan geven.”

Dat er nog veel geregeld moet worden voordat Valerie naar het warme Zuid-Afrika kan vertrekken, is duidelijk. “De bevestiging dat ik naar Afrika kan gaan heb ik nu, maar zelf moet ik ook nog veel regelen”, zegt ze. “Onder andere moet ik de inentingen nog krijgen voordat ik ga, en ik moet zelf de heen- en terugvlucht boeken.” Uit eigen initiatief wil Valerie, voordat ze vertrekt, ook nog geld inzamelen voor het weeshuis waar ze gaat werken. “Ik kan het geld aan het weeshuis zelf geven, maar ik kan ook zelf een project opzetten als ik daar ben”, legt ze uit. “Er zijn bijvoorbeeld meiden geweest die gezorgd hebben dat de kinderen in het weeshuis iedere dag fruit kregen. Wat ik zelf wil gaan doen weet ik nog niet. Misschien iets met dansen, maar ik weet nog niet precies wat.”

Marloes Beens (19) zocht haar vakantiewerk in het buitenland, drie maanden lang werkte ze in het bruisende Chersonissos.

Een vakantiebaantje bij de plaatselijke ijssalon is leuk, Marloes gooide het echter over een heel andere boeg. In juni vertrok ze naar Chersonissos, om daar achter de bar van de Qlimaxclub te werken. “In maart had ik al gesolliciteerd, dus ik had lang de tijd om me voor te bereiden”, vertelt Marloes. “Ik was van tevoren erg benieuwd hoe het zou zijn. We hebben één keer een meeting gehad met het personeel. Niet iedereen was er, maar het was wel leuk om alvast wat collega’s te leren kennen.” Marloes vertrok niet in haar eentje naar Griekenland. “Ik had samen met mijn tweelingzus Anne gesolliciteerd”, vertelt Marloes. “We lijken erg op elkaar, dus iedereen vond het helemaal geweldig dat er een tweeling werkte!”

Om alles van tevoren te regelen, was volgens Marloes niet veel werk. “Ik hoefde zelf alleen mijn ticket voor de heenweg regelen, maar als je op tijd boekt is dat zo gedaan”, vertelt ze. “Het appartement waar ik in verbleef, was voor mij geregeld. Dat was ontzettend leuk, het hele team van onze club zat daar, maar ook personeel van andere clubs.”

In Chersonissos zelf was Marloes uiteindelijk helemaal op haar plek. “De club waar ik werkte was vier of vijf dagen per week open”, vertelt ze. “Dat was echt een voordeel, want als we moesten werken, werkten we met z’n allen. Als we vrij waren, waren we dus ook met z’n allen vrij! Dan gingen we samen op stap in andere clubs.” Behalve collega’s heeft Marloes dus ook veel nieuwe vrienden gemaakt. “Je leert iedereen zo snel kennen. Binnen een week had ik een nieuwe vriendengroep om me heen. Het was echt geweldig. Ik dacht geen moment aan thuis, gewoon omdat ik het zo erg naar mijn zin had. Het was echt de zomer van mijn leven.”

Marloes (links) met haar zus en wat collega’s

Wil jij ook naar het buitenland?

Als je een lange tijd naar het buitenland wil, bedenk dan wel van tevoren wát je precies wil gaan doen. Een vakantie van een half jaar is leuk, maar niet erg zinvol en het kost bovendien vreselijk veel geld als je ondertussen niet bijverdient. Kijk daarnaast goed rond naar verschillende organisaties die je kunnen helpen bij het plannen van je trip. Op eigen houtje gaan kan spannend en leuk zijn, maar als je met een organisatie gaat, weet je vaak zeker dat het goed zit met verzekeringen en dat soort dingen. Mocht er wat gebeuren, dan heb je altijd iets om op terug te vallen.

Bepaal van tevoren wel voor jezelf waar je heen wil gaan. Landen als de Verenigde Staten en Zuid-Afrika zijn natuurlijk gaaf, maar als je snel heimwee hebt is het misschien minder slim om er voor een half jaar (of langer) naartoe te gaan. Landen als Spanje, Italië, Griekenland en Engeland zijn dichterbij en net zo leuk. Zo maak je het voor je vrienden en familie ook makkelijker (goedkoper) om je een paar dagen op te komen zoeken! Denk ook goed over cultuurverschillen na: in veel landen leven ze op een andere manier dan wij Nederlanders gewend zijn. Vooraf een beetje google’n op het land naar keuze is dus geen slecht idee.

Wil je in het buitenland gaan werken? Dan is de zomer voor jou een ideale periode om weg te gaan. Veel vakantie- of attractieparken zoeken vaak vakantiekrachten, maar ook in hotels, discotheken en clubs op populaire vakantiebestemmingen kun je terecht. Kijk goed rond op internet waar je zou kunnen werken en check altijd hoe het zit met de huisvesting. Vaak wordt een appartement of kamer wel geregeld wanneer je in dienst genomen wordt, maar het kan ook zo zijn dat je zelf iets moet zoeken.

Ga je in de horeca werken, doe dan alvast ervaring op in dat wereldje. In clubs of discotheken is het in het zomerseizoen zo druk, dat je hard moet werken. Horeca-ervaring kan dan doorslaggevend zijn voor je werkgever. Bereid ook je sollicitatiegesprek goed voor! Vaak moet je een motivatiebrief schrijven. Denk daarom goed na waarom je juist dáár zou willen werken en waarom jij geschikt bent voor die functie. Ook in je sollicitatiegesprek is ervaring doorslaggevend.

Moet je voor je opleiding al stagelopen, bekijk dan op school of er mogelijkheden zijn om dit in het buitenland te doen. Soms moet je alles zelf regelen, maar vaak kan een decaan of studiebegeleider je hier ook mee helpen. Verder geldt voor stagelopen bijna hetzelfde als wanneer je gaat werken in het buitenland. Kijk goed na hoe het zit met de huisvesting en je stagevergoeding. Vaak moet je dit soort dingen met je stageplek zelf regelen. Op sites die gespecialiseerd zijn in buitenlandstages, staan vaak vacatures voor stagiaires. Kijk dus goed rond op internet en begin zeker een half jaar van tevoren met rondkijken.

 

Ben je gek op kinderen en wil je als au-pair naar het buitenland? Er zijn veel organisaties die zo’n reis voor je kunnen regelen. Het is een goed idee om met zo’n organisatie te gaan, want zij houden gedurende je verblijf vaak contact met je. Valt je gastgezin bijvoorbeeld tegen of heb je andere problemen, dan kunnen zij je helpen. Als je op eigen houtje gaat, heb je deze service natuurlijk niet. Als au-pair ga je vaak voor een jaar naar het buitenland en blijf je dus een jaar bij een gastgezin wonen, maar via Travel Active kan je ook in de zomermaanden als au-pair aan de slag. Je moet dan minimaal twee maanden beschikbaar zijn. Handig voor meiden die een jaar toch iets te lang vinden!

Enkele handige sites, die gespecialiseerd zijn in het plannen van je trip naar het buitenland:
www.activityinternational.nl
www.travelactive.nl
www.buitenlandsestage.nl
www.stageplaza.nl
www.wereldstage.com

door Madelon Tijdink