Lifestyle

Bijzondere bijbaantjes: t-shirt ontwerper

Voor deze rubriek "Bijzondere bijbaantjes" interview ik meiden met een apart, speciaal of opvallende job. Leuk om te lezen, en wie weet ook om inspiratie uit op te doen voor je eigen bijbaan! Deze keer: twee dames, namelijk Lieke en Ivon. Zij ontwerpen t-shirts voor hun eigen webshop!

Vertel eens wat over jezelf…
Wij zijn Lieke en Ivon, allebei 20 jaar jong. We studeren Communicatie & Multimedia Design in Breda. Met onze introductie boven op de kerk in Breda hebben wij elkaar ontmoet, en ondertussen zijn we in het laatste jaar belandt van onze studie. We zijn dus druk bezig met afstuderen! Maar hebben natuurlijk ook nog tijd voor andere leuke dingen, zoals winkelen, een drankje doen, vrienden, vakantie en natuurlijk ons bedrijfje Geek de Chique.

Wat is jullie bijbaantje?
Ons bijbaantje is eigenlijk onze grootste hobby. Toen we aan het tweede jaar bezig waren hadden we twee weken de tijd voor een vrij project. We liepen al een tijdje rond met het idee om onze eigen shirts te maken. Al snel was het idee geboren: we wilden onze school en liefde voor mode combineren. En daar was het: Geek de Chique. We ontwerpen onze eigen T-shirts en sinds kort verkopen we ook met de handgemaakte tassen via onze webwinkel www.geekdechique.nl.

Omdat we natuurlijk deze opleiding volgen konden we alles zelf doen, van het maken en opstellen van een projectplan tot het ontwerpen en programmeren van de website. Uiteindelijk heeft het ons ook nog tweestudiepunten opgeleverd, maar dat was natuurlijk niet de voornaamste reden. We hebben ontzettend veel lol en mogen doen waar we van houden; creatief bezig zijn met mode!

Bij het ontwerpen van de shirts werken we voornamelijk apart, we hebben namelijk allebei wel een andere stijl. Natuurlijk kan je creativiteit ook niet afdwingen; een idee komt als het komt. Voor zakelijke werkzaamheden die er natuurlijk ook bij komen kijken, werken we meestal in Lieke’s studio in Breda.

Wat verdienen jullie?
Op dit moment is Geek de Chique echt een hobby, zelf geld verdienen is niet ons doel. Het geld wat we verdienen met de verkoop steken we in nieuwe promotie, shirts en stoffen voor de tassen. Natuurlijk zouden we het geld wat we eraan verdienen ook in eigen zak kunnen steken, maar naar onze mening kom je dan niet verder. Wanneer we dit wel zouden doen moet je denken aan een gemiddelde van 100 euro p.p. per maand. Dit is natuurlijk geen vetpot, maar dat is niet vreemd als je bedenkt dat we net een jaar bestaan én dat dit geen fulltime baan is. Beiden zitten we nog op school en werken we ook nog voor andere opdrachtgevers.

Wat is er zo speciaal aan dit baantje?
Natuurlijk is het bijzonder dat niemand de baas over ons kan spelen, dat we een pinpas hebben met onze bedrijfsnaam en dat we helemaal onze eigen tijd in kunnen delen. De ene week werken we 40 uur, de andere week nemen we vakantie. Onze werkzaamheden zijn ontzettend divers, we kunnen bezig zijn met ontwerpen, research, organiseren en lekker belangrijk doen. Natuurlijk heb je als bedrijf ook bepaalde privileges, zo hebben een pas voor het World Fashion Centre in Amsterdam.

Zijn er ook nadelen?
In het begin is het natuurlijk lastig om bepaalde zaken te regelen, zoals de Kamer van Koophandel, Belastingdienst en CBS. Dit vooral omdat je totaal niet weet wat het allemaal inhoudt, maar dat daar wel vanuit gegaan wordt als je aan zoiets begint.

Hebben jullie nog tips voor andere jonge meiden die een leuk baantje zoeken?
Dit is natuurlijk niet een kwestie van zoeken maar van doen. Als je met een goed idee in je hoofd rondloopt, ga dit dan vooral uitwerken en ga onderzoek doen. Laat het niet in je hoofd spelen want het is echt een kans waar je van zult genieten! Ook zijn er aardig wat subsidies via scholen of banken beschikbaar, die jonge ondernemers willen steunen. Lijkt mode ontwerpen je erg leuk, dan hebben wij misschien wel iets om te testen of het wat voor je is. Op onze website staat een oproep naar vernieuwende, leuke, gekke, originele en toffe ontwerpen. Het chiqueste idee zal uitgewerkt worden als shirt en in onze collectie opgenomen worden. Natuurlijk zal jij als grondlegger een exemplaar krijgen…