Lifestyle

Vrijwilligerswerk

Het is maar goed dat er mensen zijn die vrijwilligerswerk willen doen, want het is vaak hard nodig. Je staat er misschien niet zo vaak bij stil, maar bij veel organisaties is er behoefte aan vrijwilligers. Denk bijvoorbeeld aan de sportvereniging bij jou in de buurt, waar mensen vrijwillig trainingen geven of achter de bar staan in de kantine. Of wat dacht je van mensen die vrijwillig naar een bejaardencentrum gaan en daar de mensen een leuke dag bezorgen. Deze vrijwilligers betekenen heel veel voor deze mensen.

Misschien lijkt het jou ook leuk om vrijwilligerswerk te gaan doen, maar wat is vrijwilligerswerk nu precies? En wat zijn de mogelijkheden?

Vrijwilligerswerk is werk dat je vrijwillig doet. Dat wil zeggen dat je niet wordt betaald voor de werkzaamheden die je doet en dat je zelf hebt gekozen om de werkzaamheden op je te nemen. Vrijwilligerswerk heeft vooral te maken met het helpen van anderen. Het leuke aan vrijwilligerswerk is, is dat het uitdagend is. Je kunt jezelf ontwikkelen op (voor jou nog) onbekende gebieden. En dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Ook geeft vrijwilligerswerk je een goed gevoel. Je helpt mensen die jouw hulp hard nodig hebben en deze waardering zal je dus ook krijgen.

Om je een ideetje te geven over wat er allemaal voor mogelijkheden zijn op het gebied van vrijwilligerswerk, heb ik een paar voorbeelden voor je op een rijtje gezet:

– Je inzetten voor de sport-, toneel- of studentenvereniging waar je op zit. Zo kun je bijvoorbeeld bardiensten gaan draaien, uitjes organiseren of bijvoorbeeld de website bijhouden voor jouw vereniging.
– Deelnemen aan de leerlingenraad bij jou op school, zodat je mee kunt beslissen over bepaalde activiteiten.
– Meedoen aan schrijfacties voor Amnesty International.
– Op school deelnemen aan praatgroepen, waar wordt gediscussieerd over bepaalde problemen die bij jou op jouw school spelen.
– Werken met ouderen of gehandicapten.

Kom je er nu nog steeds niet helemaal uit en weet je niet wat je voor soort vrijwilligerswerk je zou kunnen doen? Check dan de website www.vrijwilligerswerk.nl. Op deze website kun je verschillende testen doen die aangeven wat jouw mogelijkheden, kwaliteiten en voorkeuren zijn. Zo kun je heel makkelijk het soort vrijwilligerswerk vinden dat bij jou past. Wat ook erg makkelijk is aan de site, is dat je precies kunt zien waar bij jou in de buurt vrijwilligersvacatures openstaan.

Door Marijke