Lifestyle

Tips om geld te besparen

Regelmatig krap bij kas zitten is vervelend. Vooral als het einde van de maand nog lang niet in zicht is, en dat terwijl je nog zo veel leuke dingen op de planning hebt staan deze maand! Dan zit je wel eventjes in een dilemma, want wat moet je dan doen? Geld lenen van je ouders is ook niet ideaal. Ik geef je daarom een aantal tips waarmee je geld kunt besparen. Zo kun je het einde van de maand makkelijk redden en hoef je je geen zorgen te maken over je geldzaken.

– Maak een overzicht van al je inkomsten en uitgaven. Dan weet je precies hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel geld je uitgeeft per maand. En zo kom je niet voor verrassingen te staan.

– Laat je in de schoolkantine niet in de verleiding brengen door alle lekkernijen die worden aangeboden, maar neem je eigen brood mee naar school. Kostenbesparend en vaak ook nog eens stukken gezonder.

– Zet iedere maand een bepaald bedrag opzij (dit kan ook bijvoorbeeld op een aparte spaarrekening) en de rest van het geld kun je vrij besteden. Zo kun je altijd terugvallen op die spaarrekening als je écht in geldnood zit en het geld hard nodig hebt.

– Ben je gek op merkkleding? Neem dan ook eens een kijkje in tweedehands winkeltjes. Daar wordt ook vaak merkkleding verkocht, maar dan stukken goedkoper. Houd je niet van tweedehands kleding? Je hebt vaak in tweedehands winkeltjes ook nieuwe kleding, die ook stukken goedkoper zijn dan merkkleding. Misschien is het dan geen merkkleding, maar de kleding is in ieder geval exclusief! Een leuk voorbeeld is het winkeltje Zipper.

– Stel dat je op kamers woont en zelf je boodschappen moet doen, doe dan je boodschappen in de bekende goedkope supermarkten. Dit scheelt echt een hoop! Check ook de (kortings)foldertjes en kies daar de producten uit.

– Pak als je naar school gaat wat vaker de fiets in plaats van de bus. (Als dit natuurlijk mogelijk is.) Dit scheelt je een hoop strippenkaarten, en daarnaast is fietsen ook nog eens gezond.

– Als er een leuk feestje in aantocht is en je bent op zoek naar een leuke outfit voor die avond, ga dan niet meteen shoppen. Inspecteer eerst de kledingkasten van je zus(sen) of je vriendinnen, want zij hebben vast wel iets leuks voor je in de kast hangen dat je mag lenen voor die avond.

– Als je leuke dingen wilt gaan doen, ga dan eerst op zoek naar kortingsbonnen of iets dergelijks. Zo hebben bijvoorbeeld attractieparken geregeld bepaalde acties dat je korting krijgt of dat zelfs het tweede kaartje gratis is.

– Zet oude spullen die je nooit meer gebruikt op Marktplaats of het Girlscene verkoop forum. Zo vang je lekker wat extra geld.

– Vraag je bij het shoppen bij elke aankoop af: ‘Heb ik dit wel écht nodig?’ Bijvoorbeeld als je een paar leuke oorbellen op het oog hebt, terwijl je sieradendoosje uitpuilt van de oorbellen. In principe heb je de oorbellen dan niet nodig, dus door ze niet te kopen bespaar je weer wat geld.

– Gebruik je vaak dure make-up merken? Probeer ook eens de wat goedkopere varianten. Zo schrijft Girlscene bijvoorbeeld regelmatig over het merk Catrice van de Kruidvat. Soms zijn zulke merken net zo goed als de dure merken!

Door Marijke