Lifestyle

Vakantiewerk

Nog maar een paar maandjes te gaan en dan is de zomer eindelijk daar. Natuurlijk hoort daar de langste vakantie van het hele jaar bij: de zomervakantie. Lekker veel vrije tijd hebben, allerlei leuke dingen doen met vriendinnen en heel misschien zelfs een paar weekjes op vakantie.

Dit klinkt natuurlijk allemaal heerlijk, maar misschien denk jij er over om jezelf ook nuttig te maken tijdens de vakantie met een vakantiebaantje. Lekker een paar centjes extra verdienen nu je er alle tijd voor hebt. Om je te helpen bij het vinden van een vakantiebaantje, heb ik een aantal mogelijkheden op een rijtje gezet en erbij vermeld wat het baantje ongeveer inhoudt.

De zorg

Waar altijd veel vraag is naar vakantiehulpen, is in de zorg. Zo kun je bijvoorbeeld in een bejaardencentrum gaan werken en in de keuken meehelpen met het eten bereiden en opscheppen. Daarnaast kun je een gezellig praatje maken met de bejaarde mensen, iets wat altijd heel erg gewaardeerd wordt door hen. Dit baantje is zeer geschikt voor meiden die open staan voor sociale contacten en er van houden om mensen te verzorgen.

Tuinbouw

Misschien vind je het leuker om in de zomer in de buitenlucht in een tuin te werken? Dan is een vakantiebaantje in de tuinbouw misschien wel wat voor jou! Wat dacht je van tomaten plukken of bloembollen pellen? En dat in de buitenlucht terwijl het zonnetje schijnt. Dit baantje is het meest geschikt voor meiden met groene vingers en die het niet erg vinden om vieze handen te krijgen.

Detailhandel

Vind je het leuk om mensen te helpen in een winkel? Kijk dan eens naar een vakantiebaantje in een warenhuis of supermarkt. Er is vaak veel vraag naar caissières en vakkenvullers in de vakantie. Wat leuk is aan een baantje in de detailhandel, is het feit dat je vaak werkt met leeftijdsgenoten wat natuurlijk erg gezellig is.

Kranten/folders lopen

Heb je geen zin om te werken op een vaste werkplek en ben je liever meer in beweging? Dan kun je natuurlijk altijd kranten of folders gaan lopen. Zo kun je in je eigen tempo werken en ben je ook nog eens lekker in de buitenlucht.

Horeca

Wat dacht je van werken in een restaurant of een eetcafé? In de zomer zitten de terrassen natuurlijk overvol met een heleboel gezellige mensen. Misschien vind je het leuk om te serveren, sta je open voor sociaal contact met (vreemde) mensen en kun je een beetje omgaan met bijvoorbeeld een dienblad vol met glazen? Dan is zo’n soort vakantiebaantje in de horeca misschien wel iets voor jou! Bedenk wel dat als je gaat werken in de horeca, je waarschijnlijk vaak in de avond moet werken. En dit is alleen toegestaan voor meiden van zestien jaar of ouder!

Eventjes voor de duidelijkheid: als je jonger bent dan dertien jaar, mag je helaas nog geen betaald werk uitvoeren. Wat je wel zou kunnen doen, is bijvoorbeeld klusjes voor je ouders, familie of vrienden doen waarmee je een klein zakcentje mee kunt verdienen. Zo kun je voor je vader bijvoorbeeld de auto wassen en voor je moeder stofzuigen en andere huishoudelijke taken doen.

Wil je meer weten over vakantiebaantjes? Surf dan naar deze website: www.cnvjongeren.nl/werk-en-geld/vakantiewerk-en-bijbaan. Deze website is heel handig voor informatie over bepaalde rechten die je hebt tijdens het werken; bijvoorbeeld het minimumloon dat je behoort te ontvangen en hoe lang je officieel per dag mag werken.

Door Marijke