Lifestyle

Bijzondere bijbaantjes: schrijfster

Veel meiden schrijven verhalen, sommige zelfs hele boeken. Maar alleen hele speciale gevallen worden écht uitgegeven door een uitgeverij. Dat gebeurde Vera Zwerver: haar boek "Vrienden voor Altijd" is nu te koop.

1. Vertel eens wat je over jezelf…

Ik ben Vera Zwerver, vijftien jaar en woon in Friesland. Mijn hobby’s zijn o.a. verhalen schrijven (wat ook een soort van een bijbaantje is geworden), karate, gamen, manga tekenen en muziek maken/luisteren.

2. Wat is jouw bijbaantje? Waar is het, wat houdt het werk precies in, hoe vaak werk je, et cetera?

Mijn bijbaantje is het schrijven van boeken. Ik doe het gewoon op mijn laptop thuis en soms op een papiertje onder de les (niet doorvertellen! ;-)). Als het kan, schrijf ik elke dag zo’n twee tot drie uur. Maar dat ligt ook aan de hoeveelheid huiswerk en aan het feit of ik inspiratie heb.

3. Hoe ben je aan dit baantje gekomen?

Ik vind verhalen schrijven al heel lang leuk en ik doe het eigenlijk al sinds groep 6. Vorig jaar in de derde klas, heb ik het derde boek dat ik heb geschreven opgestuurd naar een uitgever en deze heeft mijn boek vervolgens uitgegeven. Nu vind ik het zo leuk dat het bijna een obsessie is!

4. Wat verdien je?

Ik verdien helaas niet zo veel. Slechts 10% van de opbrengst van verkochte boeken is voor mij. De andere 90% gaat naar de uitgever. Het boek kost 24,95 en dat betekent dus dat ik ± 2,50 per boek verdien.

5. Wat is er zo speciaal aan dit baantje, wat zijn de voordelen?

De voordelen aan het schrijven van boeken zijn dat je het o.a. thuis kunt doen, gewoon in je vrije tijd, maar ook op school, tijdens een saaie les of tussenuur, en als je een laptop hebt, kun je die ook op vakantie meenemen, zodat je ook op vakantie naar het buitenland nog kunt doorschrijven. Er zijn vast maar weinig baantjes waarbij dit ook mogelijk is.

6. Zijn er ook nadelen?

Ja, dat vind ik wel. Mijn fantasie is namelijk nogal groot (ik weet niet of dit bij alle schrijvers het geval is) en daarom ben ik, vooral onder de les, snel afgeleid en móét ik gewoon weer pen en papier pakken en verder schrijven. En als de leraar je dan per ongeluk betrapt… Schrijven neemt dus best veel van je aandacht in beslag, die je eigenlijk voor andere dingen zou moeten gebruiken.

7. Heb je nog tips voor andere jonge meiden die een leuk baantje zoeken?

Probeer eens wat dingen uit. Misschien kun je wel fantastisch goed tekenen of vind je boeken schrijven wel helemaal geweldig. Of je bent hartstikke goed in het verzorgen van dieren of weet ik veel wat. Gewoon proberen, je kunt er altijd nog mee stoppen.

Vera schreef het boek “Vrienden voor Altijd”. Deze is uitgegeven bij uitgeverij Boekscout YO! en hier te koop.