Lifestyle

Bijzondere bijbaantjes: redacteur bij Versgeperst.com

Voor deze rubriek "Bijzondere bijbaantjes" interview ik meiden met een apart, speciaal of opvallende job. Leuk om te lezen, en wie weet ook om inspiratie uit op te doen voor je eigen bijbaan! Deze keer: Marloes, redacteur bij Vergeperst.com.

Vertel eens wat je over jezelf…
Mijn naam is Marloes Freke en ben 20 jaar. Ik woon al mijn hele leven in Katwijk aan zee, tot twee maanden geleden. Toen ben ik voor vijf maanden naar Willemstad in Curaçao verhuisd. Mijn hobby’s zijn schrijven, zumba en uitgaan.

Wat is jouw bijbaantje?
Ik werk als redacteur bij Versgeperst.com. Dit is een website die op een vlotte manier Curaçao’s nieuws, sport en lifestyle berichten brengt. De website is up-to-date. Dat betekent dat er elke dag nieuwe berichten op de website worden geplaatst. Hiervoor moet je onder andere bellen, interviewen en filmen. De website is multimediaal. Dat houdt in dat we niet alleen geschreven teksten hebben, maar ook filmpjes, radiofragmenten en tijdschriftartikelen.

Samen met vier andere meiden onderhoud ik de website. Eén daarvan is onze hoofdredacteur. Zij begeleidt ons bij de dagelijkse bezigheden en zorgt ervoor dat de deadlines worden gehaald. De redactieruimte is in ons huis, in totaal wonen we hier met zijn vieren. Het is een groot huis, iedereen heeft zijn eigen slaapkamer. Naast de woonkamer is de redactieruimte, daar staat een grote tafel met onze laptops erop. Dat is waar alles gebeurd; kranten lezen, bellen naar contactpersonen en het schrijven van berichten.

Een dag van een redacteur bij Versgeperst.com ziet er als volgt uit. ’s Ochtends lezen we eerst het Antilliaans Dagblad en de Amigoe. Dat zijn twee Nederlandstalige kranten van Curaçao. Je gaat daarin op zoek naar nieuws dat je interessant vindt. Daarna beginnen we met de vergadering. Iedereen vertelt wat diegene de dag daarvoor heeft gedaan en wat voor nieuws uit de krant opviel.

Daarna verdelen we de taken en gaan we aan de slag. Het kan dan zijn dat je een interview met iemand moet doen of op pad moet gaan naar een opening van iets. Maar het kan ook zijn, dat je telefonisch achter meer informatie van een onderwerp moet komen. Wanneer je je informatie binnen hebt gehaald, kun je aan de slag met het schrijven van je artikel. Soms schrijf je één artikel op een dag, maar het kan ook zomaar zijn dat je bijvoorbeeld vier artikeltjes schrijft.

Hoe ben je aan dit baantje gekomen?
Sowieso wilde ik heel graag voor mijn stage naar het buitenland. Het leek me leuk om naar Curaçao te gaan, omdat het zo’n mooi eiland is. Na veel googlen en websites te hebben bekeken, kwam ik op Versgeperst.com en zag ik een vacature. En wat voor eentje.. Het was precies de stage die ik zocht! Nieuws creëren op Curaçao, en dan nog eens op een vlotte en creatieve manier. Ik stuurde meteen een sollicitatiebrief, waarop ik al snel reactie terugkreeg. De dag daarna mocht ik op gesprek komen! Dat gesprek was erg leuk, en blijkbaar ook goed gegaan, want ik mocht komen voor een tweede gesprek. Daarna werd ik aangenomen en anderhalve maand later zat ik al op Curaçao!

Wat verdien je?
Ik verdien ongeveer 900 gulden per maand, dat is ongeveer 350 euro. Daarvan betaal ik de huur voor het huis. Daarnaast krijg ik 340 euro aan studiefinanciering om de rest mee te betalen (denk aan boodschappen, uitgaan en sport). Met dit bedrag ben ik tot nu toe aardig rondgekomen.

Wat is er zo speciaal aan dit baantje, wat zijn de voordelen?
Je leert Curaçao op een hele bijzondere manier kennen. Je maakt dingen mee die je anders niet zou meemaken. Zoals een training van deelnemers van de Miss Curaçao verkiezing, een presentatie van een politieke campagne en een bezoek aan een dierenasiel. Ook leer je de Curaçaose cultuur goed kennen. Hoe de mensen hier zijn en hoe zij dingen aanpakken, dat is wel anders dan in ons koude kikkerlandje. Daarnaast krijg je veel verantwoordelijkheid. Samen in het team moet je ervoor zorgen dat de website actueel blijft. Samen met het team zorg je ervoor welke onderwerpen op de website worden gezet en op welke manier dat wordt gedaan, dat is erg leuk.

Zijn er ook nadelen?
Ja, zoals bij elk werk zijn er ook nadelen. Je moet af en toe op een zaterdag werken, maar daarvoor krijg je wel een dag door de weeks voor terug. En je moet soms overwerken. Als je bijvoorbeeld laat in de middag naar een activiteit gaat, moet je het artikel uitschrijven als je terugkomt. Het kan voorkomen dat je dan weleens een paar uurtjes langer werkt. Maar deze uren kun je ook compenseren.

Heb je nog tips voor andere jonge meiden die een leuk baantje zoeken?
Nou… Er zijn nog stageplekken vrij hier. Dus als je op zoek bent naar een leuke journalistieke stage op Curaçao, zou ik zeggen: pak je kans en schrijf je brief naar Versgeperst.com!