Lifestyle

Bijzondere bijbaantjes: eigenaresse van een beautywebshop

Voor deze nieuwe rubriek "Bijzondere bijbaantjes" interview ik meiden met een apart, speciaal of opvallende job. Leuk om te lezen, en wie weet ook om inspiratie uit op te doen voor je eigen bijbaan! Deze keer: Serena, eigenaresse van een beautywebshop.

Vertel eens wat je over jezelf…
Ik ben Serena Verbon, 25 jaar. Ik werk fulltime op het apothekerslaboratorium van het UMC Utrecht. Naast mijn werk (en bijbaantje) hou ik van films, shoppen, karaoke, sushi, katten, zonneschijn, lachen gieren brullen met vriendinnen, stappen (vooral in Zwolle) en het bijhouden van mijn beauty blog.

Wat is jouw bijbaantje?
Mijn bijbaantje begon als hobby. Mijn moeder en ik zijn heel creatief en we zijn ongeveer 2 jaar geleden begonnen met het maken van onze eigen cosmetica zoals zeep, body butter, body scrub, lip butter balms, bath tablets, soy scents en facial masks. Daarnaast verkopen we ook ingekochte producten zoals sheabutter en african black soap, wat we direct vanuit Afrika importeren. Omdat het de spuigaten uitliep en ik al eerder ervaring had met het verkopen via een webshop was het een logische stap om onze producten via onze webshop te verkopen. Het hebben van een kleine webshop houdt in dat je de spullen maakt, betalingen nakijkt en bestellingen inpakt, grondstoffen en verpakkingen bestelt, contact onderhoudt met klanten (voornamelijk vragen beantwoorden) en tot slot de webshop regelmatig een update geeft. Het is meer dan je denkt! Ik moet iedere dag werken om klanten niet teleur te stellen. Per dag ben ik zeker 2 à 3 uur bezig met al het bovengenoemde.

Hoe ben je aan dit baantje gekomen?
Na een jaar van experimenteren met het maken van onze eigen cosmetica vonden we het tijd om de rest van Nederland kennis te laten maken met onze producten (ook omdat ons huis vol stond met zeep, haha). Ik toen mezelf maar aangenomen en ben een webshop gestart.

Wat verdien je?

 Eerlijk gezegd weet ik het niet zeker, omdat ik (nog) geen boekhouding bijhoud. Vanaf januari ga ik me inschrijven bij de Kamer van Koophandel omdat mijn hobby zo’n beetje is omgeslagen tot bijbaantje, en dan zal ik ook de boekhouding moeten doen. Dat komt er dus ook nog extra bij! Het is me wel eens eerder gevraagd, en als ik moet gokken dan houd ik ongeveer € 400 per maand over, wat mijn moeder en ik delen. Dus ik houd maar € 200 euro per maand over aan dit bijbaantje, wat heel weinig is als je kijkt hoeveel uren ik maak.

Wat is er zo speciaal aan dit baantje, wat zijn de voordelen?
Het is fijn om zelf iets te creëren, vooral met eerlijke milieuvriendelijke en natuurlijke ingrediënten. Het is ontzettend gaaf om je concept ook daadwerkelijk uit te voeren tot een echt product. Ik ben een soort mini LUSH in mijn eentje. Ik bedenk, maak en verkoop. Het allerleukste zijn de reacties van klanten. Ik ontvang iedere dag wel een mail met een bedankje. Klantjes zijn zo ontzettend blij met onze handgemaakte spullen, hun huid heeft er baat bij en alles ruikt zo lekker zeggen ze dan. Jonge meiden met een onzuivere huid zijn tevreden over onze maskers en african black soap. Vroeger had ik best veel puistjes dus ik begrijp hoe vervelend dat is, ik ben blij dat ik ze kan helpen. Verder staat er in onze badkamer altijd iets lekkers om het lichaam mee te verwennen, en heb ik altijd cadeautjes in huis voor vrienden en familie. Een ander voordeel is het leuke klanten contact, waar ik hele leuke en lieve vriendinnen aan overgehouden heb.

Zijn er ook nadelen?
Jazeker. Ons huis is vergelijkbaar met een pakhuis. Overal dozen, spullen, potten en pannen. Ongelofelijk. Soms denk ik, hadden we maar een echte werkplek, in plaats van je eigen huis. Je kunt werk en privé (thuis) daarom niet gescheiden houden. Verder ben ik er dus best druk mee, iedere dag wel een paar uur. Ik kan niet zomaar een avondje overslaan, want de klanten rekenen op me. Omdat we maar klein zijn maken we kleine batches, waardoor onze producten vrij snel uitverkocht zijn. Ik moet dus wel vaak nieuwe producten maken, en ook probeer ik iedere dag klanten terug te mailen. Soms lukt dat niet, en dan voel ik me een beetje schuldig…

Heb je nog tips voor andere jonge meiden die een leuk baantje zoeken?
Als je creatief én commercieel bent ingesteld dan is het misschien een idee om ook een webshop te beginnen met je zelfgemaakte spullen. Dat kan van alles zijn. Misschien maak jij wel hele mooie jurkjes van XXL band shirts, of misschien naai jij wel hele mooie toilettasjes! Als je jezelf goed genoeg vindt (vergeet jezelf niet te vergelijken met andere soortgelijke producten die je vind op bijvoorbeeld etsy.com) kun je een kansje wagen op marktplaats, eBay of Etsy. Als je wat meer wilt investeren kun je je eigen webshop (met winkelmandje) maken, een domein naam aanvragen of jezelf inschrijven bij de kamer van koophandel. Wees niet bang om te falen, of dat niemand je producten mooi zal vinden. Voor alles is een markt en soms moet je niet denken maar DOEN!