Lifestyle

Kasboekjes zijn weer hip!

Is je zakgeld altijd binnnen ‘no time’ op en weet je niet precies waar je het uit hebt gegeven? Schrijf dan een tijdje op waaraan je je geld aan uitgeeft, bijvoorbeeld in een kasboekje.

Of je nu bij je ouders woont, of op kamers: dagelijkse uitgaven zoals boodschappen, cadeautjes en tijdschriften zijn vaak zo gepiept. Wanneer je deze bij elkaar optelt en dus een overzicht bijhoudt, zul je zien dat je vaak onnodig geld uitgeeft.

Door je uitgaven op te schrijven in een kasboekje, heb je na een maand een globaal overzicht van al je uitgaven! Je ziet gelijk waar je op kunt besparen, en welke onnodige uitgaven je hebt gedaan. Bijvoorbeeld door 3 voor de prijs van 2 broeken te kopen, terwijl je er misschien al 4 hebt…

Een kasboek bijhouden helpt daarbij enorm! Vaak is dat al genoeg, om minder uit te geven.

kasboekjes zijn weer hip

Hoe maak je een kasboekje?

1. Bewaar van al je uitgaven de bonnetjes. Zelfs van een lolly, en vergeet grote rekeningen als je telefoonrekening (als je deze hebt) ook niet. Voer deze allemaal in in je kasboekje (of deze nu digitaal is of op papier).

2. Ook jij kunt, net als je ouders, de ‘administratie’ doen. Verdeel de bonnetje is categorieën. Bijvoorbeeld ‘boodschappen’, ‘lunch op school/werk’ en ‘vervoerkosten’ (als je geen OV hebt). Maar ook ‘kleding’, ‘huisdier’ en ‘cadeautjes’.

3. Tel de bedragen aan het eind van de maand op per categorie. Zo zie je meteen waar jij het meeste geld aan uitgeeft. Wanneer je alle categorieën, en dus al je uitgaven, bij elkaar optelt zie je exact wat je per maand uitgeeft. Tel dit bedrag af van je zakgeld per maand. Vergeet je inkomsten ook niet! Zoals oppasklusjes en ander werk.

Of je nu meer uitgeeft dat je binnen krijgt, of nog een beetje geld overhebt aan het einde van de maand… je weet nu in ieder geval waar het naartoe gaan!

boeg top
Ook online kun je superhandig een kasboekje aanmaken! Dat kan op de siteB.O.E.G.. Daar vind je ook veel handige geldtips om meer geld over te houden. Ook kun je een plan maken door je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten. Zo kun je sneller je doel bereiken door slimmer met je geld om te gaan.
Enthousiast geworden? Maak een plan (dit kan ook als je geen Rabobank rekening hebt, en het is gratis!) en word ook baas over eigen geld!
boeg down

Door Marjolein