Lifestyle

Aan het einde van je geld een stuk maand over?

‘Aan het eind van mijn geld… houd ik altijd een stukje maand over.’ Heb jij daar, net als Loesje, ook last van? Let dan goed op, want het is te voorkomen! Maar dan moeten we aan het begin van de maand al goed opletten waar we ons geld aan uitgeven…

loesje schuin geldzaken

Zakgeld binnen? Stappen! Bioscoopje pakken! Die geweldige pumps aanschaffen, die al een week naar je staren door de winkelruit! Ho, stop… niet zo snel. En het excuus ‘anders krijg ik er later spijt van’ of de zin ‘bij twijfel is het toch doen?’ gaat ook niet op. Wil je aan het einde van de maand niet de minuten af hoeven te tellen naar je volgende salaris/zakgeld? Wees dan al meteen alert, aan het begin van de maand, hoe jij je geld uitgeeft.

Wat te doen:

– Reken uit hoeveel je verdient en ontvangt per maand. Maak een overzichtje, zoals een kasboekje! Hoe kasboekjes werken en wat ze precies doen kun je hier lezen: Kasboekjes zijn weer hip!

– Reken uit hoeveel je per week kunt uitgeven: deel je inkomsten door 4.

– Pin het bedrag per week, zodat je het contant hebt. Neem per dag, afhankelijk van wat je die dag gaat doen, een beetje contant geld mee op zak. De rest van het ‘week’-geld berg je thuis goed op.

– Hou je na een dag of week centjes over? Stop deze in een potje, zodat je daar volgende maand plezier van hebt! Alle kleine beetjes helpen…

– Laat je pinpas thuis en neem een weloverwogen hoeveelheid aan contant geld mee. Zo kun je je wel laten verleiden, maar niet pinnen! Misschien een beetje gemeen, maar achteraf ben je er blij om.

Wist je dat…
Een derde van de Nederlanders met een vast inkomen (een vaste baan) aan het eind van de maand onvoldoende saldo heeft? Oftewel, geld uit de spaarpot moet trekken omdat het salaris er al doorheen is gegaan? Daarom is het belangrijk tijdens de middelbare school al te leren hoe je met geld moet omgaan. Zodat je een rood gezicht bij de kassa of een slapeloze nacht, piekerend over geld, bespaart wordt.

Tot slot:
Te veel vrije tijd doet je portemonnee geen goed. Voor je het weet haal jij je vriendinnen over nog even te gaan winkelen of bezoek je ineens meer dan normaal online winkels. Ai! Zorg dus dat je niet té veel vrije tijd hebt. Maak eerst je huiswerk, leer alvast voor aankomende examens of verdien wat extra’s door meer te werken.

Zo moet het lukken! Hopelijk hou je binnenkort een stukje geld over aan het einde van de maand. If not, dan is er altijd nog de spreekwoordelijke ‘gat in je hand’ om schuld aan te geven.

Succes!

boeg top
Wil jij liever geld aan het eind van je maand overhouden, in plaats van andersom?Check dan de site B.O.E.G.; daar vind je veel handige geldtips om meer geld over te houden. Ook kun je een plan maken door je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten. Zo kun je sneller je doel te bereiken door slimmer met je geld om te gaan.
Enthousiast geworden? Maak een plan (dit kan ook als je geen Rabobank rekening hebt, en het is gratis!) en word ook baas over eigen geld!
boeg down

Door Marjolein