Lifestyle

De geschiedenis van… geld

Bij het inspiratie opdoen voor een nieuwe ‘De geschiedenis van’, trokken wij eerst een paar oude uit de kast. De geschiedenis van de beha, done. Pumps, yes. Zelfs parfum is covered. Dit keer geen kledingstukken of andere mooie hebbedingen, maar geld. Juist. Want, hoe zijn die briefjes en muntjes toch ontstaan, waar we nu al dat moois mee kopen?

Rich kids wapperen tegenwoordig voor elk wissewasje met plastic, maar vroeger betaalde men met goederen. Geen credit cards, geen briefgeld, geen muntjes. Maar bijvoorbeeld een pak meel. Deze producten werden gebruikt als ruilmiddel to close the deal.

De geschiedenis van... geld

Als je vroeger met zout kon betalen, betekende het dat je goed in de slappe was zat. Zout werd toen gezien als iets heel kostbaars. Zo kregen Romeinse soldaten hun salaris in zout uitbetaald. Dit moesten de soldaten natuurlijk goed droog bewaren en ook was het zout niet overal evenveel waard. Aan zee was het bijvoorbeeld goedkoper dan in het binnenland.

Er werd heel wat afgeruild. Naast zout en pakken meel, werd er ook betaald met sieraden, tabak, potten, eieren, veren en schelpen. Na het afdingen en het bepalen van de ruil, werd de rekening afgesloten met een handje klap.

Leuk weetje: ‘Moneta’ is Latijn voor geld. Hieruit is ook het Nederlandse woord ‘munt’ en het Engelse woord ‘money’ ontstaan.

De geschiedenis van... geld

De eerste munten werden geslagen rond 660 voor Christus. Toen werden er munten gemaakt van een mix van zilver en goud. Hierdoor was het moeilijk uit te vogelen wat de munt waard was. Vandaar dat later alleen nog maar munten of van zilver of van goud werden gemaakt. De verwarring verdween en het muntgeld werd gezien als een uitstekend betaalmiddel.

Je kunt het je bijna niet meer voorstellen maar nog niet zo heel lang geleden werd er nog betaald met ‘de gulden’. Er zijn zelfs mensen die vandaag de dag nog steeds bij ieder bonnetje terugrekenen naar de gulden. Zoals je oma of opa, of je zuinige tante. Zo’n 700 jaar werd er betaald met de gulden, tot 2002.

Leuk weetje: De eerste gulden werd florijn genoemd, naar een Italiaanse bloem uit Florence, waarmee de gulden versierd was. En zo ontstond het teken van de gulden: ƒ

De geschiedenis van... geld

In januari 2002 kieperden we de guldens uit de portemonnee en maakten we ruimte voor de euro. Uiteraard is er ook nog briefgeld! In Europa verschenen biljetten pas eind 16e eeuw. In China werd het al zo’n 1000 jaar geleden uitgevonden.

Leuk weetje: vroeger was er de ‘geldwisselaar’ in plaats van een bank. Zij bewaarden jouw geld in kisten. Van hem ontving je dan een briefje met daarop je naam, zijn naam, het bedrag dat je hebt afgegeven en de datum. Als je het geld weer nodig had, zocht je hem op en leverde je je briefje weer in. Dit waren eigenlijk voorlopers van wat later bankbiljetten werden.

De geschiedenis van... geld

Inmiddels betalen we alweer meer dan 8 jaar met euro’s en maken we gebruik van bankpasjes, credit cards, cheques… Wat zeg ik? Er bestaan zelfs bonuskaarten, Air Miles, pasjes voor attractieparken. Iets wat vroeger ondenkbaar was!

Waar wil jij volgende keer de geschiedenis van weten? Laat het ons weten!

Ps. Probeer je geld te sparen, maar kun je nog wel wat tips gebruiken? Bekijk de tips op B.O.E.G.

Door Marjolein