Lifestyle

Geen geld, geen kerst?

December is een dure maand en de centjes rollen over de toonbank. Cadeautjes moeten worden aangeschaft, de etentjes stapelen zich op en natuurlijk moet je ook nieuwe outfit hebben waarmee jij de show steelt. Maar wat nou als je daar eigenlijk geen geld voor hebt? Betekent dit dat jij geen kerst kan vieren? Natuurlijk niet!

Als jij door omstandigheden niet zoveel geld hebt om kerst te vieren wil dat helemaal niet zeggen dat jouw kerst niet leuk wordt. Integendeel! Jij gaat lekker creatief te werk om ervoor te zorgen dat jouw kerst geweldiger wordt dan van wie dan ook. Met een paar simpele tips hoef je zelfs helemaal niks uit te geven aan de feestdagen!

kersetmis

Bespaar jezelf een nieuwe outfit
Nieuwe outfit nodig? Kijk maar eens naar de volgende tips!

1. Spit je kledingkast door: Een nieuwe outfit gaat meestal wel wat geld kosten, helemaal jammer als je dat eigenlijk niet hebt. Spit je hele kledingkast door en kijk wat je allemaal nog in je kast hebt liggen. Misschien kom je dat hele leuke jurkje wel tegen dat je nog wel een keertje aankan samen met dat leuke vestje van vorig seizoen! Match & mix tot je de juiste combinatie hebt gevonden.

trui
Tip: Plaats wat studs op een oude trui en hij is weer helemaal fashionable en klaar voor de kerst!

2. Ruil met je vriendinnen kleding: Herinner je dat shirtje nog van je vriendin waar je helemaal gek op was en die ze zelf eigenlijk niet meer draagt? Of die superleuke schoenen die ze net te klein heeft gekocht? Ruil met haar! Regel samen een avondje waarin jullie je kledingkast opruimen en allemaal kledingstukken, schoenen en accessoires met elkaar ruilen. Kost niks, zo heb je een opgeruimde kledingkast en ineens een hoop nieuwe spullen!

3. DIY: Steek je handen uit de mouwen en ga lekker aan de slag! Heb jij oude sieraden of kleding die eigenlijk niet helemaal meer fashionable zijn? Geef ze een make-over! Kijk maar eens wat een simpel kleurtje kan doen…

Zo zijn er nog veel meer DIY’s die je kunnen helpen jouw outfit een nieuwe boost te geven. Je kunt hiervoor kijken in onze DIY artikelen. Hier een aantal voorbeelden:
Glitter your shoes! Glamoreuze glitterlaarsjes
– Of maak leuke nieuwe oorbellen van oude knopen!

Knutsel cadeautjes!
Je hoeft geen massa’s geld uit te geven om de mensen om je heen blij te maken. Steek je handen uit je mouwen en ga lekker aan de slag. Knutsel het hele weekend allerlei leuke cadeautjes bij elkaar voor je familie en vrienden. Zo ben je niet alleen lekker creatief bezig, maar je zal iedereen ontzettend blij maken! Zo’n personal customized cadeautje is namelijk wel heel bijzonder!

1. Maak voor je vriendinnen leuke armbandjes: Het is helemaal hip om veel armbandjes om je pols te hebben, maak daarom voor je vriendinnen allerlei leuke armbandjes.

armband
Je maakt ze al van touw met simpele moertjes (die je vindt in je vaders gereedschapskist)…

armband
… van een oud armbandje met leuke kleurtjes garen

armbandjes
Of knoop ze zelf met leuk gekleurde draadjes. Dit zijn de oh-zo bekende vriendschapsarmbandjes.

2. Maak een leuke kaarshouder voor je moeder: Bijna iedere moeder houdt er wel van om een leuk kaarsje aan te steken. Knutsel daarom speciaal voor jouw moeder (of voor de moeder van je vriend(innetje) tijdens surprise). Niet alleen leuk, maar ook heel persoonlijk!

3. Show them your love: Heel simpel, knutsel een leuk hartje om aan de sleutel te hangen. Zo nemen ze jou altijd met zich mee!

4. Wees creatief! Er zijn nog veel meer leuke DIY’s om te maken. Surf op het internet naar leuke filmpjes of artikelen die beschrijven hoe jij dit het beste kunt doen.

hartje

Wil jij weten hoeveel meiden ook budgetwise de kerst doorkomen? Of hoeveel iedereen uitgeeft aan kerst? Dan kun je jezelf vergelijken met andere meiden van jouw leeftijd. Zo zie je meteen waar zij het geld aan uitgeven en waar jij juist op bespaart!

versiering

Bespaar op etentjes!
Je hoeft niet per se uit eten te gaan om kerst te vieren. Het is juist heel gezellig om met zijn allen thuis te blijven. Vooral als je het huis extra leuk aankleedt met kerstversieringen en leuke kaarsjes.

1. Laat iedereen een gerecht klaarmaken: Spreek met al je vriendinnen af om lekker bij elkaar te zitten met kerst. Spreek ’s avonds, maar duik ’s middags eerst de keuken in. Spreek af dat jullie allemaal een apart gerecht maken. Laat bijvoorbeeld de ene chocolademousse maken, de andere pasta, sla, of een broodgerecht, noem maar op! Zo geef je maar een paar euro uit en hebben jullie allemaal ontzettend veel lekker eten!

2. Maak goedkope gerechten: Ga je koken voor je familie of een vriendin? Maak dan lekkere, maar goedkope gerechten. Zo zijn ovenschotels veel goedkoper dan een groente, vlees aardappel maaltijd. Ook heb je een paar liter soep voor een paar euro gemaakt. Toch liever een ‘normale’ maaltijd? Vervang dan het vlees voor vegetarische vleesvervangers, dat scheelt ook in prijs.

wandeling

Trek er op uit!
Zoek je nog een leuke activiteit voor kerst, maar heb je ook hier geen geld voor? Kijk dan maar even mee!

1. Ga een boswandeling maken: Ga ’s middags het bos in met zijn allen. Ga gezellig met je familie om te kletsen of juist met je vriendinnen om lekker gek te doen. Kun je meteen een gekke kerst fotoshoot houden 😉

kerstmis

2. Loop even de verlaten stad in: Wat is er nou gezelliger dan een versierde stad? Rustig loop jij met je vriendinnen door de stad heen. Mocht je nog een paar euro over hebben kun je een warme kop chocolademelk drinken bij een cafeetje dat open is.

3. Speel een spelletje: Je hoeft niet per se de deur uit! Trek de oude spellen uit de kast en speel met zijn allen ‘Mens erger je niet’ of ‘Ganzenbord’. Harstikke gezellig!

4. Kijk een leuke kerstfilm: Niet zo’n fan van spelletjes? Zet een leuke kerstfilm op voor het hele gezin of een romantische voor je vriendinnen! Hup met je voeten omhoog, kaarsjes aan, popcorn erbij en kijken maar!

tv kijken

Hoe plan ik mijn uitgaves?
Heb jij toch nog wat geld op je rekening die je graag wilt uitgeven met de kerstdagen, maar weet je niet zo goed hoe je dit moet verdelen, hoe je nog wat geld over kan houden of hoe je dit aanpakt? Maak dan je eigen Boegplan aan! Dit is een heel makkelijk plan dat je zo hebt uitgewerkt. Het helpt je jouw doelen te behalen en je te begeleiden met jouw spaarplan. Heel handig dus!

Wil jij nog meer tips hoe je budgetwise de kerst doorkomt? Kijk dan hier voor nog meer tips!

Heb jij nog meer tips om budgetwise de kerst door te komen?

Bron: BOEG (Baas Over Eigen Geld)
Bron beeld: Weheartit

Door: Jitske