Travel

Favo vakantiebestemming: Langweer

De zomervakantie duurt nog even, maar zwijmelen is altijd fijn. Daaromeen nieuwe rubriek: de favoriete vakantiebestemming van Girlscenemembers. Deze keer: Sharon ging naar Langweer, in…. Friesland!

– Wat is jouw favoriete vakantiebestemming?
Het dorpje Langweer in Friesland. Gewoon in ons eigen kikkerlandje, maar ik vind het er fantastisch. Het ligt direct aan de Langweerder Wielen, een groot meer waar je kan varen en zwemmen. Verder ligt het op een kwartiertje rijden van Joure, waar je heel leuk kan shoppen. En Heerenveen is ook niet ver weg!

– Waarom is dit je favoriete bestemming?
Omdat het er zo gezellig is. Het is echt een heel klein dorpje, wat een hele gezellige sfeer geeft. Er is een echte dorpsstraat, Buorren, met maar een paar winkeltjes, heel schattig. Verder is de jachthaven in Langweer altijd erg druk bezocht. Vooral ‘s avonds is dat altijd heel druk en gezellig, echt een feestje op straat. Alles kan en mag, er gaan veel kratten bier doorheen en iedereen is vrolijk. Echt top.

– Wat is het voor bestemming?
Op het water is het lekker rustig, ‘s avonds in de haven party. Er is overigens ook een discotheek in Langweer, maar eigenlijk komen daar nooit zoveel mensen omdat het op straat al zo gezellig is.

-

– Met wie was je er?
Met mijn ouders en mijn zusje. Vorig jaar is ook mijn beste vriendin Linda een weekje mee geweest, en twee jaar geleden zijn mijn opa en oma een dagje langs gekomen.

– Ben je er vaker geweest?
Ja! Dit jaar ga ik er voor de vijfde keer heen.

– Wat kan je er allemaal doen?
Eindeloze tochten over het water maken is heerlijk. Een tijdschrift erbij, cola en genieten maar. Alleen het moet natuurlijk wel lekker weer zijn (al hebben mijn zusje en ik vorig jaar in de regen gezwommen, omdat het water heel warm was. Dit kan ik je zeker aanraden!). Anders zijn er nog veel andere dingen te doen. In Joure en Heerenveen kan je bijvoorbeeld leuk shoppen, en als de nood echt aan de man is, zijn er een overdekt zwembad en een sauna in Joure.
Verder zijn er ook altijd de Skûtjesilen. Ik begrijp dat dat nogal vreemd klinkt, maar het betekend eigenlijk niets anders dan Skûtje zeilen. En als ik dan vertel dat Skûtjes grote zeilboten zijn, moet je het wel begrijpen, denk ik. Het Skûtjesilen, en de daaropvolgende Sneekweek, zijn druk bezochte evenementen. Je kan de Skûtjes bekijken vanaf je boot, maar ook aan de kant is het altijd súperdruk en heel gezellig. En de luchtballonnen van Joure zijn ook altijd heel gaaf. Drie dagen achter elkaar heeft Joure ballonnenfeesten, waar elke dag zo’n dertig luchtballonnen worden opgelaten. Als je geluk hebt, vliegen ze over Langweer heen. Dat is altijd erg leuk.

– Wat is het leukste dat je je kan herinneren van de vakantie?
Het leukste? Moeilijk te zeggen. Ik denk toch dat het de avonden zijn dat het heel druk is, en dan een ijsje halen bij de snackbar. Al waren de drukke Skûtjesilen ook geweldig, de feesten, de lange middagen shoppen en dan met héel veel terugkomen. En de speedboten waren ook fantastisch!

– Zou je er over 10 jaar nog steeds heengaan?
Zeker weten. Vorig jaar waren mijn ouders zelfs van plan om te verhuizen naar Friesland, maar dat ging uiteindelijk toch niet door. Dus misschien woon ik er over tien jaar wel!

– Waarom zouden andere meiden erheen moeten gaan?
Omdat het een hele leuke plek is, super gezellig en je er alle mogelijkheden hebt. Het is op de wateren lekker rustig (en je wordt súperbruin met water, zon en wind!), in de jachthaven is hartstikke gezellig. Het villapark Langweer is best luxe, het zijn vrij grote huisjes, direct aan het water. Als je een eigen boot hebt, kan je die meenemen en hem aan de aanlegsteiger bij je huisje leggen. Je kan ook zo vanuit de tuin het water inspringen, wat ik je echt aan kan raden. Het geeft echt een kick. Tja, ik kan hier wel allemaal gaan opnoemen wat er allemaal leuk is, maar ik zou gewoon zelf een dagje gaan kijken. Vooral als je niet al te ver weg wilt, is dit écht een aanrader!